جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

در کیک های خانگی شکلات نریزید


در کیک های خانگی شکلات نریزید

گنجاندن کیک و شیرینی در برنامه غذایی کودکان زیر ۳ سال، گرایش آنها را به مصرف انواع شیرینی‌ها افزایش می‌دهد و ولع بسیار برای مصرف این نوع خوراکی‌ها، آنها را از مصرف غذاهای اصلی که دربردارنده انواع موادمغذی و تامین‌کننده نیازهای ضروری بدن هستند، بازمی‌دارد و باعث بروز چاقی‌شان می‌شود.

گنجاندن کیک و شیرینی در برنامه غذایی کودکان زیر ۳ سال، گرایش آنها را به مصرف انواع شیرینی‌ها افزایش می‌دهد و ولع بسیار برای مصرف این نوع خوراکی‌ها، آنها را از مصرف غذاهای اصلی که دربردارنده انواع موادمغذی و تامین‌کننده نیازهای ضروری بدن هستند، بازمی‌دارد و باعث بروز چاقی‌شان می‌شود.

درحقیقت مصرف شیرینی و کیک به دلیل دریافت بیش از حد کالری از یک‌سو باعث چاقی کودکان و از طرف دیگر باعث بی‌اشتهایی آنها و بازماندنشان از مصرف وعده غذایی می‌شود، بنابراین والدین باید به موادغذایی‌ای که به عنوان میان‌وعده تهیه می‌کنند، توجه داشته باشند و فراموش نکنند میان‌وعده‌ها باید متناسب با سن کودک در برنامه غذایی‌‌شان گنجانده شود.

معمولا ذائقه کودکان در سنین پایین شکل می‌گیرد و اگر قبل از سن ۳ سالگی به آنها مدام خوراکی‌هایی مانند شکلات، شیرینی، چیپس و... داده شود، چنان به مصرف این خوراکی‌ها خو خواهند گرفت که در بزرگسالی هم با وجود افزایش آگاهی از عواقب مصرف آنها، نمی‌توانند از خوردنشان صرف‌نظر کنند.

یکی از میان‌وعده‌هایی که معمولا مادران در برنامه غذایی کودکان بالای ۳ سال می‌گنجانند، کیک است. اگرچه انواع کیک‌ها در بازار موجود است اما بهترین نوع آنها، کیک خانگی است زیرا نظارت بیشتری بر مواد اولیه به کار رفته در آن وجود دارد. البته بهتر است هنگام تهیه کیک‌های خانگی شکر کمتری در آنها بریزید و حتما از آرد سبوس‌دار (برخلاف توصیه سرآشپزها) و روغن فاقد اسیدهای چرب اشباع‌شده و ترانس استفاده کنید. معمولا بیشتر والدین با کیک به کودکشان شیر، آبمیوه یا چای می‌دهند اما بهترین نوشیدنی شیر است که می‌تواند به عنوان میان‌وعده‌ای سالم و تامین‌کننده انرژی، پروتئین و ریزمغذی موردنیاز به حساب آید. البته اگر کودک قادر به جویدن و بلعیدن است، می‌توان در کنار کیک از تکه‌های میوه متناسب با طعم کیک استفاده کرد زیرا ویتامین‌ها، املاح و فیبرهای محلول و نامحلول در میوه بیش‌ از آبمیوه آن است. در غیر این صورت، پوره میوه‌های فصل با مخلوط فرنی و کیک یا آبمیوه طبیعی بهترین گزینه هستند. در ضمن، مصرف آبمیوه‌های صنعتی به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود مگر اینکه غنی‌شده با کلسیم باشند.

البته اگر به میوه دسترسی ندارید، بهتر است به جای مصرف آبمیوه‌های صنعتی، شربت‌های خانگی مانند آلبالو، به‌لیمو، گل رز، سکنجبین یا بهارنارنج و... که بسیار مفیدتر از آبمیوه‌های پاکتی و مصنوعی هستند، به کودکتان بدهید زیرا احتمال افزودن رنگ و مواد نگهدارنده به آبمیوه‌های صنعتی بیشتر است.

برای اینکه ارزش غذایی کیک‌ بیشتر شود، می‌توانید از انواع مغزهای تازه مانند پسته، بادام و کشمش در تهیه آن استفاده کنید. البته افزودن مغز خام بهتر از نوع بوداده است زیرا احتمال کهنگی، وجود آلودگی به قارچ و تبدیل اسیدهای چرب اشباع‌نشده به پراکسید کمتر خواهد بود. در ضمن،به هیچ‌وجه در تهیه کیک خانگی از شکلات یا پودر کاکائو استفاده نکنید چون اضافه کردن شکلات مساوی است با افزودن شکر و نهایتا انرژی بیشتر و افزایش احتمال چاقی.

دکتر سید ضیاءالدین مظهری

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران