سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
عشق کور است و همینش خوب است
عشق کور است و شاید برای همین است که چیز خوبی است؛ چون یک بررسی جدید نشان میدهد افرادی که همسرانشان را هنگام ازدواج،آرمانی تصور میکنند و تنها خصوصیات خوب آنها را میبینند؛ با احتمال بیشتری در طول ۳ سال بعدی زندگی زناشویی، شادمان باقی میمانند...
این بررسی که در نشریه «علم روانشناختی» منتشر شده است، ۱۹۳ زوج تازه ازدواج کرده را در برمیگرفت. اغلب شرکتکنندگان در میانه یا انتهای دهه ۲۰ زندگی قرار داشتند. تقریبا ۹۰ درصد این افراد سفیدپوست بودند و میزان سالانه درآمد خانواده از ۴۰ هزار تا ۷۵ هزار دلار متفاوت بود. در شروع این بررسی و در فواصل ۶ ماهه در طول ۳ سال اول این ازدواجها، هر زوج مجموعهای از نظرخواهیها را گذراندند. این افراد در این نظرخواهیها خودشان و همسرشان را توصیف میکردند و به خصوصیات مثبت آنها (مهربانی، سرگرمکننده بودن، درککردن و گرمی) و نیز خصوصیات منفی (تنبلی، نوسان خلق، سرد بودن، یا نابالغ بودن) نمره میدادند. سپس این زوجها همسر آرمانیشان را روی همان مقیاس تعیین میکردند. این زوجها همچنین به نظرخواهیهای دیگری پاسخ دادند که ارضا، عزتنفس، افسردگی، رواننژندی و دلبستگی عاطفی را اندازه میگرفت.
● دیدن جنبه مثبت
به نوشته پژوهشگران اغلب این ارزیابیهای شخصی ریشه در واقعیت دارد. شیوه نگریستن ما به خودمان معمولا دقیق است. اما شیوهای که بر اساس آن دیگران را بررسی میکنیم، بر اساس امید شکل میگیرد. آنها با توجه به این عامل، ارزیابی شخصی یکی از همسران را میگیرند و آن را با ارزیایی همسر فرد از او و نیز ارزیابی همسر فرد از خودش مورد مقایسه قرار میدهند. برای نمونه همسر ایدهآل از نظر جان زنی گرم و سرگرمکننده است، اما جان با وجودی که جین خود را آدمی با نوسان خلق و سرد معرفی میکند، به تازگی جان بر اساس برداشت خودش با او ازدواج کرده است. آیا جان در طول زمان لحنش را عوض میکند و به خاطر ازدواج کردن پشیمان میشود؟ یا دیدگاه مثبت اما تحریفشده او از همسرش حفظ خواهد شد و به شادی او کمک خواهد کرد؟ جان خوشبخت است، چرا که پژوهشگران دریافتهاند دیدگاه دوم درست است.
آنها در بررسی دادههایشان کشف کردند که افرادی که همسرانشان را هنگام ازدواج آرمانی تصور نمیکنند، با احتمال بیشتری ممکن است نسبت به افرادی که نگاهی غیرواقعگرایانه و آرمانی به همسرشان دارند، از همسرانشان ناخشنود باشند. همسرانی که در گروه «آرمانگرا» قرار داشتند به شادتر بودن و خشنودتر بودن از ازدواجشان گرایش نشان میدادند. دکتر ساندرا موری، استاد روانشناسی در دانشگاه بافالو در آمریکا، یکی از این پژوهشگران، میگوید: «افراد در تغییر دادن تعریفهایشان برای تطبیق دادن آنها در نحوه نگاهشان به خودشان یا دیگران ماهر و موفق هستند.»
● لبخند و موفقیت ازدواج
شاید تصورش برایتان مشکل باشد، اما اگر میخواهید بدانید آیا ازدواجتان دوام پیدا میکند یا نه، به عکسهای فارغالتحصیلی دبیرستان همسرتان نگاه کنید. روانشناسان دریافتهاند میزان لبخندهای افراد در عکسهای قدیمی میتواند بیانگر موفقیت بعدی آنها در ازدواج باشد. این پژوهشگران در یک آزمایش به عکسهای فارغالتحصیلی از کالج در عدهای از افراد نگاه کردند و شدت لبخند آنها را از یک تا ۱۰ نمره دادند. هیچکدام از افرادی که در ۱۰ درصد بالا از لحاظ شدت لبخند قرار داشتند، بعدها طلاق نگرفته بودند. در حالی که در افرادی که در ۱۰ درصد پایین از لحاظ شدت لبخند قرار داشتند، در یکچهارم موارد ازدواجشان به طلاق انجامیده بود. این نمرهدهی به شدت لبخند بر اساس میزان کشیدگی در ۲ عضله بود، یکی عضلهای که کنار دهان را به بالا میکشد و دیگر عضلهای که دور چشمها چین میاندازد.
در آزمایش دوم، گروه پژوهشی از این افراد که بالای ۶۵ سال داشتند، خواست عکسهای دوران کودکیشان را بیاورند (میانگین سن در این عکسها ۱۰ سال بود). پژوهشگران به لبخند هر یک از این افراد نمره دادند و دریافتند که در میان افرادی که بیشترین لبخندها را زدهاند، تنها ۱۱ درصد طلاق رخ داده است، در حالی که افرادی که در کودکی اخمو بودند، در ۳۱درصد موارد شکست در ازدواج را تجربه کرده بودند.
در مجموع این نتایج بیانگر آن بود که افرادی که در عکسهایشان اخمو بودند، نسبت به افرادی که لبخند میزدند، ۵ برابر بیشتر ممکن است طلاق بگیرند. ماتیو هرتنستین، روانشناس در دانشگاه دو پاوو در ایالت ایندیانای آمریکا، سرپرست این پژوهش میگوید: «شاید لبخند زدن بیانگر داشتن دیدگاهی مثبت به زندگی باشد. یا شاید افرادی که لبخند میزنند، افراد شادتری را به سوی خود جلب میکنند و این ترکیب با احتمال بیشتری باعث ازدواجی درازمدت شود. ما دقیقا علت این رابطه را نمیدانیم.» هرتنستین میگوید او به سایر توضیحات هم توجه کرده است، از جمله امکان اینکه افرادی که لبخند میزنند، دوستان بیشتری را به سوی خود جلب کنند و اینکه شبکه حمایتی بزرگتری داشته باشند که حفظ سلامت ازدواج را برای آنها سادهتر میکند. این نتایج با الگوی بزرگتر این پژوهش تطبیق دارد که بر اساس آن بسیاری از ویژگیهای شخصیتی را میتوان با دیدن برش خیلی کوتاهی از رفتار فرد تعیین کرد. اساسا ما خودمان را با ظریفترین و سادهترین شکلها آشکار میکنیم. در عین حال تحقیقات نشان داده که لبخند زدن در عکس با شماری از صفات از جمله طبع عموما شادمانتر فرد همراهی دارد. هرتنستین میگوید: «به نظر من یافتههای ما با بسیاری از بررسیهای دیگر که در ۵ تا ۱۰ سال گذشته انجام شدهاند، تطبیق دارد که نشان میدهند بروز عواطف مثبت به شدت در زندگیهای ما اهمیت دارد. داشتن طبیعت مثبت و شاد پیامدهای سودمند بسیاری دارد.» این یافتهها از این لحاظ هم قابلتوجه هستند که نشان دادند میان عکسهای گرفتهشده از افراد در زمان جوانی و پیامد ازدواج که سالها بعد رخ داده است، رابطهای وجود دارد.
به گفته هرتنستین این یافتهها این نظر را تقویت میکند که رویدادهای گذشته زندگی ما، در رابطه با موقعیت فعلی و وضع ذهنی ما، میتواند چیزهایی را پیشبینی کند که سالها بعد رخ میدهند.
منبع: live Science
ترجمه: زهرا عباسپور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست