یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

ناگفته های ریزش مو


ناگفته های ریزش مو

۳۷ ساله ام و تقریبا از ۳ سال قبل متوجه شدم ریزش مو دارم این ریزش مو به خصوص هنگام حمام رفتن بسیار مشهود بود و وقتی موهایم را که صاف و چرب است, شانه می کردم, تعداد زیادی تار مو روی شانه ام دیده می شد در حال حاضر همچنان ریزش مو دارم و موهایم خیلی کم پشت شده است و بعد از اینکه رژیم لاغری گرفتم, بیشتر هم شد

مهمان این هفته «میزگرد زیبایی» خانم باقری هستند که از ریزش موی زیاد و کم‌پشتی موهایشان به شدت کلافه شده‌اند و راهکار درستی هم برای درمان آن پیدا نمی‌کنند و از این موضوع خیلی هم نگرانند...

اگر شما هم دچار ریزش مو هستید، شرح‌حال این خواننده «سلامت» را بخوانید و از کم و کیف ریزش موی ایشان و نظر متخصصان «سلامت» مطلع شوید تا شاید شما هم راه‌حلی برای مشکل خود پیدا کنید.

خانم باقری که به مصرف داروهای شیمیایی اعتقاد ندارد، می‌گوید:

سه سال است موهایم می‌ریزد

▪ مشکلتان از کجا شروع شد؟

۳۷ ساله‌ام و تقریبا از ۳ سال قبل متوجه شدم ریزش مو دارم. این ریزش مو به‌خصوص هنگام حمام رفتن بسیار مشهود بود و وقتی موهایم را که صاف و چرب است، شانه می‌کردم، تعداد زیادی تار مو روی شانه‌ام دیده می‌شد. در حال حاضر همچنان ریزش مو دارم و موهایم خیلی کم‌پشت شده است و بعد از اینکه رژیم لاغری گرفتم، بیشتر هم شد.

▪ چرا رژیم لاغری گرفته‌اید؟ مگر وزنتان بالاست؟

دلیل اینکه به متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی مراجعه کردم و رژیم گرفتم، افزایش سایزم بود. قبل از ازدواج سایزم ۳۶-۳۴ بود که به ۳۸ تا ۴۰ رسید. البته رژیمی که برایم در نظر گرفته شده بود، رژیم چندان دشواری نبود. من اقدام اضافی‌ای انجام ندادم حتی روزی یک ساعت ورزش می‌کردم. در هر صورت از ۲ سال قبل و بعد از گرفتن رژیم لاغری روند ریزش مو سرعت بیشتری گرفته است. الان قدم ۱۶۰ سانتی‌متر و وزنم ۴۸ کیلوگرم است.

▪ چه اقدامی برای درمان ریزش موهایتان انجام داده‌اید؟

واقعیت این است که اقدام چندانی برای رفع مشکلم انجام نداده‌ام. یکی، دو بار به متخصص پوست مراجعه کردم و داروهایی به من پیشنهاد کردند. داروهای پیشنهادی از روی هزینه انتخاب می‌شدند مثلا متخصص پوستی به من گفت ۳ نوع دارو با هزینه بالا، متوسط و ارزان می‌توانم برایت تجویز کنم و از من خواست یکی را انتخاب کنم. من متوسط را انتخاب کردم که حدود ۳۰۰ هزار تومان برایم هزینه داشت ولی حتی آن را هم به درستی استفاده نکردم زیرا چندان اعتمادی به این داروهای شیمیایی ندارم و بیشتر دوست دارم با روش‌های غیردارویی مشکلم را حل کنم.

▪ روش دیگری را هم انتخاب نکرده‌اید؟

چرا به پیشنهاد یکی از دوستان از آب سبوس برنج استفاده کردم البته به دلیل مشغله‌کاری نتوانستم به‌طور کامل این کار را ادامه دهم اما به نظرم خوب بود.

▪ آیا شامپوی خاص یا ژل به موهایتان می‌زنید؟

شامپوی معمولی استفاده می‌کنم اما هیچ‌‌چیز برای حالت دادن به موهایم نمی‌زنم و هنگام شستن نیز با احتیاط عمل می‌کنم حتی سشوار هم نمی‌کشم.

▪ به بیماری دیگری مبتلا نیستید؟

در ظاهر هیچ مشکلی ندارم ولی تا به حال آزمایشی انجام نداده‌ام.

● نگاه متخصص پوست

ریزش مو

چقدرش طبیعی است؟

دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده

رییس مرکز تحقیقات پوست و سلول‌های بنیادی

نکته بسیار مهمی که به نظرم در قدم نخست باید درباره‌ این خانم بررسی کرد، این است که آیا واقعا به ریزش مو مبتلاست یا گمان می‌کند ریزش مو دارد؟ بسیاری از خانم‌ها به‌خصوص آنهایی که موهایشان بلند است، با ریختن چند ده تار مو و یکجا جمع کردن آن از روی برس یا هنگام حمام کردن که موها روی درپوش چاه حمام جمع می‌شود، حس بدی سراغشان می‌آید و گمان می‌کنند این تعداد بیش از ۱۰۰ تار مویی است که ریزش روزانه آن طبیعی تلقی می‌شود. در اولین قدم به ویژه اگربا کاهش حجم موها و نازک شدن آن مواجهید برای بررسی تشخیص ریزش مو به متخصص پوست مراجعه کنید. شاید شما مبتلا به ریزش موی ژنتیکی باشید و تنها یک همزمانی باعث شده آن را به رژیم لاغری‌تان ربط دهید. به عقیده من، همین استرس‌ها و نگرانی‌های بی‌‌مورد گاهی بدون اینکه فرد بیماری یا مشکل خاصی داشته باشد، باعث می‌شود واقعا بیمار شود. اگر خانم باقری زیر نظر متخصص بوده و رژیم لاغری گرفته، بعید به نظر می‌رسد رژیمش آنقدر نامتعادل باشد که اثرگذاری مواد معدنی لازم برای رشد موهای او را تحت‌تاثیر قرار دهد مگر اینکه از رژیم متخصص تبعیت نکرده و اقدام به خوددرمانی و مصرف مکمل کرده باشند. اگر این خانم حس می‌کنند علایم بیماری دارند و به پزشک مراجعه می‌کنند، باید دارویی که پزشک تجویز می‌کند تهیه و مصرف کنند زیرا حتی نیمه‌کاره رها کردن درمان، یعنی بازگشت به نقطه آغاز و شروع همه علایم ناراحت‌کننده بیماری.

به‌علاوه ایشان که چنین عجولانه منتظرند جلوی ریزش موهایشان گرفته ‌شود و حاضر به مصرف داروها به بهانه شیمیایی بودن نشده‌اند، چطور می‌گویند ترجیح می‌دهند از داروهای گیاهی یا درمان‌های دیگر استفاده کنند، در حالی که همه می‌دانیم برای مشاهده تاثیر داروهای گیاهی باید زمان طولانی منتظر ماند؛ مثلا با یک قرص مسکن درد بلافاصله آرام می‌شود اما شاید اثرگذاری یک جوشانده گیاهی که ادعا می‌شود اثر مشابه دارد، ساعت‌ها زمان ببرد.

بحث اصلا بیان برتری داروهای شیمیایی یا گیاهی نیست، بلکه می‌خواهم خود را برای آنچه انتظار دارید آماده کنند. اگر اجرای توصیه‌های پزشک درست و مدام نباشد، نتیجه نخواهد داد و اثر این اهمال‌کاری به خود بیمار برمی‌گردد و از مشکل به وجود آمده متضرر خواهد شد.

خانم باقری! اگر شما حس می‌کنید که بی‌قرار هستید و حوصله پرداختن به کارهای ساده‌ای مثل مصرف شامپو، دارو یا توصیه‌های پزشک را ندارید بهتر است با یک روان‌شناس یا روان‌پزشک مشورت کنید. آموختن روش‌های درست زندگی و مدیریت استرس‌ها می‌تواند به شما در همه زمینه‌های زندگی کمک کند و باعث شود در کمال آرامش به یک متخصص پوست مراجعه کنید، چون اگر تشخیص ایشان ریزش مو باشد، تلاش و پیگیری شما در درمان فرایند طولانی و زمان‌بر کنترل ریزش مو، مهم است و قطعا این روند بدون همکاری فعال شما بی‌نتیجه خواهد بود.

● نگاه متخصص پوست

دکتر مجتبی امیری

عضو هیات علمی دانشگاه

علوم پزشکی بقیه‌ا...

در درمان ریزش مو تأخیر جایز نیست

▪ با توجه به توضیحاتی که این خانم دادند، ریزش موی ایشان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

بهتر است ابتدا توضیح مختصری درباره چرخه رشد مو بدهم؛ رشد مو در ۳ مرحله انجام می‌شود؛ فاز آناژن که مو در حال رشد است و تا ۵ سال طول می‌کشد، مرحله ۲ هفته‌ای کاتاژن که رشد مو در این مرحله متوقف می‌شود و بعد دوره ۳ ماهه تلوژن. در پایان مو وارد فاز استراحت می‌شود و بعد از این دوره می‌ریزد. به طور طبیعی ۸۵ درصد موهای ما در فاز رشد و ۱۰ تا ۱۵ درصد در فاز استراحت هستند بنابراین اگر در یک تراکم معمولی ۱۰۰هزار تار مو وجود داشته باشد، به طور عادی باید روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو بریزد اما عوامل متعددی این مراحل را به هم می‌ریزند و باعث می‌شوند موها بیشتر و در فواصل کمتری بریزند که در این صورت کم‌پشتی و ریزش مو اتفاق می‌افتد. اصلی‌ترین عامل به هم ریختن این چرخه در خانم‌‌ها هورمونی و افزایش هورمون مردانه در خون است. الگوی چنین ریزش‌هایی تا حدودی مشخص است؛ کم‌پشتی از شقیقه‌ها شروع به عقب‌نشینی می‌کند یا در یک سانتی‌متر رستنگاه موی سر مو وجود دارد و وقتی به عقب‌تر نگاه می‌کنیم، به صورت یکنواخت و مثلثی‌شکل ضعیف و کم‌پشت است. کم‌پشتی مو، همیشه به علت ریختن مو نیست. گاهی تارهای مو نازک می‌شوند و به نظر کم‌پشت می‌رسد بنابراین کسانی که موهایشان کم‌پشت می‌شود باید حتما برای ارزیابی بیشتر به پزشک متخصص پوست مراجعه کنند.

▪ برای درمان این بیماران به چه نکته‌هایی توجه می‌شود؟

شرح حال بیمار خیلی مهم است زیرا عوامل متعددی مثل زمینه ژنتیکی، وزن کم کردن ناگهانی استرس‌های روانی، کم‌کاری تیرویید، فقرآهن، جراحی‌های سنگین، اختلال‌های هورمونی، زایمان اخیر و ابتلا به بیماری‌های عفونی و تب‌دار می‌توانند باعث ریزش مو شوند. خانم باقری هم کاهش وزن قابل‌ملاحظه‌ای داشته‌اند که احتمال دارد علت ابتلایشان به ریزش مو باشد. برای تشخیص قطعی نوع ریزش، باید به متخصص مراجعه کنند تا موهایشان زیر میکروسکوپ بررسی و بعد از مشخص شدن علت، درمان مناسب انتخاب شود. ریزش موهای ناگهانی تلوژنی هستند و این یعنی در بدن اتفاقی افتاده است. گاهی پزشک از بیمار می‌خواهد ۳ روز حمام نکند و روز سوم ۲۰ تار مو را با فشار ملایمی بکشد. اگر بیش از ۴ تار مو در دست بیاید، نشان‌دهنده‌ ریزش فعال است.

▪ این خانم اعتقادی به درمان با داروهای شیمیایی ندارد. توصیه شما به ایشان چیست؟

بیشتر داروهای شیمیایی که برای درمان ریزش مو به کار می‌روند، فرم‌های خالص شده گیاهی هستند و از گیاهان موثر گرفته شده‌اند. پزشکی مدرن، پزشکی تجربی است و داروها کاملا امتحان شده‌اند و ضرری ندارند. فردی که دچار کم‌پشتی و ریزش مو است، باید سریع‌تر برای درمان اقدام کند و درمان او با روش غیردارویی کار دشواری است. مثلا اگر بیماری به فقرآهن مبتلا باشد، با تجویز قرص‌های آهن در مدت‌کوتاهی درمان خواهد شد. حال اگر بخواهد برای رفع این مشکل جگر بخورد، روند بهبودش حتی سال‌ها طول می‌کشد.

▪ داروهای شناخته شده مانند ماینوکسیدیل برای هر بیمار دچار ریزش مو مناسب است؟

ماینوکسیدیل داروی مفید و موثری است. البته گاهی موهای کرکی صورت را در خانم‌ها بیشتر می‌کند که آن هم ۳ ماه بعد از قطع دارو به حالت اول برمی‌گردد اما این اشتباه بزرگی است که تصور کنیم چنین دارویی را می‌توان برای همه‌ بیماران تجویز کرد. ریزش مو بیش از ۲۰ علت شناخته شده دارد و تاکید پزشکان همیشه روی بحث سبب‌شناسی است. اگر ریزش موی بیماری بر اثر کم‌کاری تیرویید باشد، طبیعتا چنین دارویی برایش مفید نخواهد بود و حتما باید مشکل تیروییدی حل شود.

▪ داروهایی که با اسامی گوناگون و برندهای متفاوت و از همه مهم‌تر قیمت‌های متنوع، ارزان، متوسط و گران تجویز می‌شوند، چه تفاوتی با هم دارند؟

قیمت داروهای بیماری‌های پوست و مو تنوع زیادی دارد که با نوسان قیمت ارز و داروهایی که از خارج وارد کشورمان می‌شوند، این نوسان بیشتر هم شده است ولی رفع مشکلات با داروهای گران‌قیمت گاهی ارزش دارد ولی گاهی هم هزینه‌ اضافی است و ما هیچ اصراری بر مصرف داروهای گران‌قیمت نداریم. برخی داروهای ایرانی، خاصیتی کاملا مشابه داروهای وارداتی دارند و در این مواقع می‌توان از آنها استفاده کرد.

▪ خانم باقری از ۳ سال قبل دچار ریزش مو شده و تا به حال درمانی را هم امتحان نکرده است. به نظر شما این تاخیر ممکن است روند درمان را مشکل‌تر کند؟

همه بیمارانی که با چنین مشکلی مواجه هستند، باید درمان را سریع‌تر آغاز کنند. قطعا تاخیر در درمان احتمال پاسخ مناسب به دارو را کمتر و در برخی مواقع کاملا منتفی خواهد کرد پس باید هرچه سریع‌تر درمان آغاز شود.

▪ با توجه به توضیحاتی که این خانم دادند، ریزش موی ایشان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

بهتر است ابتدا توضیح مختصری درباره چرخه رشد مو بدهم؛ رشد مو در ۳ مرحله انجام می‌شود؛ فاز آناژن که مو در حال رشد است و تا ۵ سال طول می‌کشد، مرحله ۲ هفته‌ای کاتاژن که رشد مو در این مرحله متوقف می‌شود و بعد دوره ۳ ماهه تلوژن. در پایان مو وارد فاز استراحت می‌شود و بعد از این دوره می‌ریزد. به طور طبیعی ۸۵ درصد موهای ما در فاز رشد و ۱۰ تا ۱۵ درصد در فاز استراحت هستند بنابراین اگر در یک تراکم معمولی ۱۰۰هزار تار مو وجود داشته باشد، به طور عادی باید روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو بریزد اما عوامل متعددی این مراحل را به هم می‌ریزند و باعث می‌شوند موها بیشتر و در فواصل کمتری بریزند که در این صورت کم‌پشتی و ریزش مو اتفاق می‌افتد. اصلی‌ترین عامل به هم ریختن این چرخه در خانم‌‌ها هورمونی و افزایش هورمون مردانه در خون است. الگوی چنین ریزش‌هایی تا حدودی مشخص است؛ کم‌پشتی از شقیقه‌ها شروع به عقب‌نشینی می‌کند یا در یک سانتی‌متر رستنگاه موی سر مو وجود دارد و وقتی به عقب‌تر نگاه می‌کنیم، به صورت یکنواخت و مثلثی‌شکل ضعیف و کم‌پشت است. کم‌پشتی مو، همیشه به علت ریختن مو نیست. گاهی تارهای مو نازک می‌شوند و به نظر کم‌پشت می‌رسد بنابراین کسانی که موهایشان کم‌پشت می‌شود باید حتما برای ارزیابی بیشتر به پزشک متخصص پوست مراجعه کنند.

▪ برای درمان این بیماران به چه نکته‌هایی توجه می‌شود؟

شرح حال بیمار خیلی مهم است زیرا عوامل متعددی مثل زمینه ژنتیکی، وزن کم کردن ناگهانی استرس‌های روانی، کم‌کاری تیرویید، فقرآهن، جراحی‌های سنگین، اختلال‌های هورمونی، زایمان اخیر و ابتلا به بیماری‌های عفونی و تب‌دار می‌توانند باعث ریزش مو شوند. خانم باقری هم کاهش وزن قابل‌ملاحظه‌ای داشته‌اند که احتمال دارد علت ابتلایشان به ریزش مو باشد. برای تشخیص قطعی نوع ریزش، باید به متخصص مراجعه کنند تا موهایشان زیر میکروسکوپ بررسی و بعد از مشخص شدن علت، درمان مناسب انتخاب شود. ریزش موهای ناگهانی تلوژنی هستند و این یعنی در بدن اتفاقی افتاده است. گاهی پزشک از بیمار می‌خواهد ۳ روز حمام نکند و روز سوم ۲۰ تار مو را با فشار ملایمی بکشد. اگر بیش از ۴ تار مو در دست بیاید، نشان‌دهنده‌ ریزش فعال است.

▪ این خانم اعتقادی به درمان با داروهای شیمیایی ندارد. توصیه شما به ایشان چیست؟

بیشتر داروهای شیمیایی که برای درمان ریزش مو به کار می‌روند، فرم‌های خالص شده گیاهی هستند و از گیاهان موثر گرفته شده‌اند. پزشکی مدرن، پزشکی تجربی است و داروها کاملا امتحان شده‌اند و ضرری ندارند. فردی که دچار کم‌پشتی و ریزش مو است، باید سریع‌تر برای درمان اقدام کند و درمان او با روش غیردارویی کار دشواری است. مثلا اگر بیماری به فقرآهن مبتلا باشد، با تجویز قرص‌های آهن در مدت‌کوتاهی درمان خواهد شد. حال اگر بخواهد برای رفع این مشکل جگر بخورد، روند بهبودش حتی سال‌ها طول می‌کشد.

▪ داروهای شناخته شده مانند ماینوکسیدیل برای هر بیمار دچار ریزش مو مناسب است؟

ماینوکسیدیل داروی مفید و موثری است. البته گاهی موهای کرکی صورت را در خانم‌ها بیشتر می‌کند که آن هم ۳ ماه بعد از قطع دارو به حالت اول برمی‌گردد اما این اشتباه بزرگی است که تصور کنیم چنین دارویی را می‌توان برای همه‌ بیماران تجویز کرد. ریزش مو بیش از ۲۰ علت شناخته شده دارد و تاکید پزشکان همیشه روی بحث سبب‌شناسی است. اگر ریزش موی بیماری بر اثر کم‌کاری تیرویید باشد، طبیعتا چنین دارویی برایش مفید نخواهد بود و حتما باید مشکل تیروییدی حل شود.

▪ داروهایی که با اسامی گوناگون و برندهای متفاوت و از همه مهم‌تر قیمت‌های متنوع، ارزان، متوسط و گران تجویز می‌شوند، چه تفاوتی با هم دارند؟

قیمت داروهای بیماری‌های پوست و مو تنوع زیادی دارد که با نوسان قیمت ارز و داروهایی که از خارج وارد کشورمان می‌شوند، این نوسان بیشتر هم شده است ولی رفع مشکلات با داروهای گران‌قیمت گاهی ارزش دارد ولی گاهی هم هزینه‌ اضافی است و ما هیچ اصراری بر مصرف داروهای گران‌قیمت نداریم. برخی داروهای ایرانی، خاصیتی کاملا مشابه داروهای وارداتی دارند و در این مواقع می‌توان از آنها استفاده کرد.

▪ خانم باقری از ۳ سال قبل دچار ریزش مو شده و تا به حال درمانی را هم امتحان نکرده است. به نظر شما این تاخیر ممکن است روند درمان را مشکل‌تر کند؟

همه بیمارانی که با چنین مشکلی مواجه هستند، باید درمان را سریع‌تر آغاز کنند. قطعا تاخیر در درمان احتمال پاسخ مناسب به دارو را کمتر و در برخی مواقع کاملا منتفی خواهد کرد پس باید هرچه سریع‌تر درمان آغاز شود.

● نگاه متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی

دکتر رضا راست‌منش

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی

رژیمی که ریزش مو می‌آورد

از دلایل ریزش مو می‌توان به استرس‌های جسمی، روانی، افسردگی، بالا بودن سطح هورمون‌های جنسی مردانه، مقاومت به انسولین، رعایت نکردن اصول مناسب شستشو، استفاده‌نکردن از صابون و شامپوهای با pH مناسب و کمبود شدید موادمعدنی و ویتامینی اشاره کرد. کاهش وزن زیاد و ناگهانی و بدون رعایت اصول علمی صحیح فقط باعث کمبود ویتامین‌ها و موادمعدنی نمی‌شود بلکه ممکن‌است حساسیت به مقاومت انسولین و تعادل هورمون‌های جنسی مردانه و زنانه را به هم بزند و باعث تشدید ریزش مو شود. رژیم‌هایی که متعادل و متوازن طراحی نشده باشند، ذخایر مواد معدنی مهم مانند آهن، سلنیوم، روی، مس و ذخایر ویتامین‌هایی مانند بیوتن و گروه B را که نقش مهمی در رشد و شادابی موها دارند و از ریزش آن جلوگیری می‌کنند، کاهش می‌دهد بنابراین می‌توان گفت رژیم لاغری خانم باقری اصولی نبوده است.

تجویز دارو، مکمل یا رژیم غذایی خاص برای کسی که دچار ریزش مو شده است، به راحتی میسر نیست و تشخیص نوع ریزش مو نمی‌تواند به درمان آن کمک کند. با توجه به رژیم غذایی این خانم، بررسی شرایط بدنی و کمیت و کیفیت رژیم، تا حدودی می‌توان به تاثیر چنین رژیمی در بدن پی برد.

در رژیم‌های مدرن، غذاهای سرشار از سلنیوم و بیوتن (انواع جوانه‌ها) و غذاهای حاوی مس مانند فندق برای پیشگیری از ریزش مو گنجانده می‌شود اما به هیچ‌وجه نباید خودسرانه مکمل ‌و ویتامین‌ مصرف کرد زیرا با وجود اینکه بی‌ضرر به نظر می‌رسند، مصرف خودسرانه آنها، تعادل مواد معدنی و ویتامین را در بدن به هم می‌زند و حتی ممکن است باعث تشدید ریزش مو شود. حتی اگر کسی به غلط مکمل روی استفاده کند در حالی که علت ریزش مویش، کمبود آهن یا عامل دیگری باشد، مشکلش تشدید خواهد شد. مصرف سبوس برنج هم برای دریافت ویتامین‌های گروه ۶‌B، در شرایطی که مثلا دلیل ریزش مو بالا بودن هورمون جنسی مردانه یا مقاومت به انسولین باشد، هیچ سودی نخواهدداشت. هنگام بروز هر نوع بیماری، باید علمی به آن نگریست و وقتی پزشک پوست یا متخصص تغذیه، دارو یا رژیم خاصی را تجویز می‌کند، حتما باید از آن تبعیت کرد. حتی این تصور که هر ماده شیمیایی‌ای بد است‌،اشتباه است چون هر آنچه می‌خوریم یا هوایی که تنفس می‌کنیم، اکسیژن، گوشت، ویتامین‌ها، موادمعدنی و... شیمیایی هستند و حتما باید به میزان نیاز مصرف شوند. تا زمانی که علت زمینه‌ساز ریزش موی این خانم مشخص نشده، نمی‌توان دارو، مکمل یا رژیم خاصی برایشان تجویز کرد بنابراین باید حتما به متخصص مراجعه کنند.

● نگاه طب‌سنتی

درمان سنتی ریزش مو

دکتر مهرداد کریمی

متخصص طب سنتی

ریزش‌مو از دیرباز مورد توجه درمانگران بوده و طب‌سنتی نیز به آن توجه خاصی دارد. پزشکی سنتی، روشی است که درمان بر پایه مزاج‌شناسی انسان استوار است. در طب‌سنتی ۴ نوع بیماری به نام‌های داء‌الثعلب، داءالحیه، ثعل و انتشار شعر با ریزش مو در ارتباط‌اند. ۲نوع اول با بیماری‌های عفونی و بیماری‌های سیستم ایمنی مطابقت می‌کند، ولی ریزش مو با کاهش وزن ناگهانی با بیماری ثعل و انتشار شعر تطبیق دارد. مو طی چند مرحله تشکیل می‌شود؛ مرحله اول آن کاملا به غذای دریافتی شخص وابسته و طبیعی است اگر میزان دریافت غذا مناسب نباشد، در روند تشکیل مو اختلال ایجاد خواهد شد. افرادی که رژیم لاغری صحیحی را در پیش نمی‌گیرند، برنامه‌غذایی‌شان به گونه‌ای می‌شود که در آن غذاهای سرد، تر و غلیظ بیشتر مصرف می‌شود. همین عامل چرخه ایجاد مو را از نظم خارج می‌کند و فرد دچار سستی یا ریزش مو می‌شود به طوری که تعادل بین ریزش طبیعی و رویش مو نقصان پیدا می‌کند. بدن افرادی که زمینه سرد و تر دارد قادر به تغییرهای لازم روی غذاها نیست. وقتی غذا وارد بدن می‌شود، باید به اخلاط اربعه تبدیل شود و متاسفانه این اتفاق نمی‌افتد.

موضوع بعدی داروهای گیاهی‌ای است که بیماران برای ریزش مو استفاده می‌کنند. آنچه در جامعه بسیار رایج است مصرف شلتوک یا همان سبوس‌ برنج است. شلتوک، منبع خوبی از ویتامین‌های گروه B است که این گروه ویتامین‌ها برای حفظ سلامت موها مهم و ضروری هستند. اگرچه در کوتاه‌مدت شاید اندکی ریزش مو را بهبود ببخشد ولی مصرف آن در طولانی‌مدت به هیچ وجه توصیه نمی‌شود چون ممکن است اثری معکوس داشته باشد. در این بیمار دو عامل کاهش کمیت غذا و کیفیت غذا وجود دارد که هر دو باید اصلاح شود. طبعا طب‌سنتی و گیاهی روشی زمان‌بر، سالم و بی‌ضرر است. ما سعی می‌کنیم سیستم بدن که از نظم خارج شده اصلاح کنیم. اما این کار طولانی خواهد بود و باید صبر داشته باشید.

پرنیان پناهی

«میزگردزیبایی» درباره ریزش موی خانم باقری با حضور دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده و دکتر مجتبی امیری متخصصان پوست دکتر رضا راست‌منش متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی کتر مهرداد کریمی متخصص طب سنتی