جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
مجله ویستا

پیری فصل پوچی و بیهودگی نیست


پیری فصل پوچی و بیهودگی نیست

همه ما از پیری می ترسیم زیرا پیری را با بیماری, ضعف و تنهایی مترادف می دانیم در صورتی که با افزایش امکانات پزشکی و بالا رفتن سطح بهداشت عمومی در دنیا چهره دیگری از دوران سالمندی ظاهر شده است

همه ما از پیری می ترسیم زیرا پیری را با بیماری، ضعف و تنهایی مترادف می دانیم در صورتی که با افزایش امکانات پزشکی و بالا رفتن سطح بهداشت عمومی در دنیا چهره دیگری از دوران سالمندی ظاهر شده است. با این همه دانستن بهداشت دوران سالمندی و نحوه برخورد با این مقطع زندگی از اهمیت زیادی برخوردار است. کنار گذاشتن افکار منفی اولین چیزی است که باید از ذهن پاک شود. زیرا پیری نیز یکی از مراحل زندگی است که اگر برای آن برنامه ریزی داشته باشیم، آرام بخش است.

با دکتر علی اصغر کیهان نیا، مشاور، نویسنده و کارشناس رادیو و تلویزیون از پیری گفتیم. دکتر کیهان نیا می گوید: پیری همواره با بازنشستگی ارتباط داده می شود، در واقع اکثر مردم باید به فکر پیری و دوران بازنشستگی باشند اما بازنشستگی به این معنا نیست که فرد نباید هیچ کاری بکند و بیکار باشد بلکه باید کار روزانه بین ۳ تا ۵ ساعت انجام دهد. اولین چیزی که افراد پس از بازنشستگی یا در دوران پیری به خود می گویند این است «دیگر مجبور نیستیم صبح اول وقت از خواب بیدار شویم فرصت تفریح داریم و می توانیم کارهای عقب مانده را انجام دهیم.»معمولا این طرز تلقی یکی دو ماه طول می کشد.

بعد فکر مسافرت به ذهن آن ها خطور می کند، مسافرت می روند و در نهایت همه کارهایی که باید انجام می دادند را به پایان می رسانند، در نهایت گذشت زمان دیگر برای آن ها جذابیت ندارد. وی ادامه داد: بزرگ ترین خطر بازنشستگی و یا پیری، احساس بیهودگی و احساس مفید نبودن است اما اگر فرد کارهایی در منزل و یا حتی مشغولیت ذهنی مانند یاد گرفتن یک زبان داشته باشد، در دوران پیری قطعا دچار مشکل نمی شود. سارا برنارد، هنرپیشه ای بود که در سن ۷۵ سالگی در تئاتر هنرنمایی می کرد. کنراد آدنایر، صدراعظم آلمان در ۸۸ سالگی صدراعظم شد. آلبرت شواتزر در ۸۹ سالگی بیمارستانی را در آفریقا اداره می کرد و پیکاسو در سن ۹۲ سالگی همچنان نقاشی می کرد. پس سالمندان اگر بخواهند و اراده کنند، از همین امروز می توانند کار جدیدی را آغاز کنند. وی ادامه داد: متاسفانه مردم کشور ما از ۶۰ سالگی تمرین می کنند قدم هایشان را آرام بردارند، کمرشان را خم می کنند، دست هاشان را حرکت نمی دهند.

وی که در ۷۱ سالگی سلامت جسمی کامل دارد راز سلامت خود را در این سن خواب خوب شبانه و چرت نیم ساعته بعدازظهر می داند و می گوید: شغل مناسب بدون استرس که به آن علاقه و در آن توانایی و استعداد دارید، نداشتن حس جاه طلبی و حس نشاط در دوران سالمندی خوب است. آدم هایی که با کوچک ترین اتفاقی می خندند آدم های خوشبختی هستند. ولی آدم هایی که به سختی می خندند باید در زندگی خود تجدیدنظر کنند. کیهان نیا می گوید: «غم و اندوه ما را زودتر از هر چیزی پیر می کند.» وی تاکید کرد که غذا نقش مهمی در سلامتی افراد در دوران سالمندی دارد. از خوراکی های سفیدرنگ مانند شکر، نشاسته و نان اجتناب کنید. مراقبت های پزشکی را جدی بگیرید و بدانید مرگ در خانه همه ما را می زند. خاطرات تلخ گذشته را به فراموشی بسپارید و پیوسته به پیش رو نگاه کنید. به انجام ورزش که نقش مهمی در سلامت افراد تمامی سنین دارد، بپردازید و در نهایت از حسد، کینه و حرص پرهیز کنید، ، زیرا این ها عوارض و آفت هایی هستند که زندگی ما را در پیری به تباهی می کشند. داشتن یک برنامه منظم مسلما ما را به اهداف خودمان می رساند تا دوران بازنشستگی و پیری خوبی داشته باشیم.

وی علت وحشت و هراس بعضی افراد از دوران پیری را فراموشی، از دست دادن تحرک، از دست دادن اشتها و ابتلا به بیماری های متعدد می داند و تاکید می کند: ترس امری طبیعی است. برای جلوگیری از این ترس و کند کردن روند پیری باید به کارهایی که ذکر شد توجه کرد. وی در پایان یاد و توجه به خداوند را یادآوری می کند و دعا می کند که: «خدایا به من شهامت بده تا آن چه را که نمی توانم تغییر بدهم تحمل کنم.» در ادامه مطلب به نکاتی درباره حفظ بهداشت و سلامت عمومی بدن در دوران سالمندی به نقل از سایت نیوزویک اشاره می کنیم.

▪ سعی کنید با دیگران رابطه دوستی برقرار کنید. دوستی مانند عامل محرکی می ماند که انرژی و محبت ایجاد می کند.

▪ تغییر از جوانی به پیری را بپذیرید زیرا مقابله کردن با آن هدر دادن زمان با ارزش و انرژی است.

▪ خود را بشناسید زیرا این تنها شما هستید که خوب و بد خود را تشخیص می دهید.

▪ منزل خود را به یک مکان آرام و راحت تبدیل کنید.

▪ با خود مهربان باشید. به صدای درون خود توجه کنید و آن چه که به نفعتان است انجام دهید.

▪ شادی های خود را تقسیم کنید. سعی کنید اطرافیان خود را شاد کنید.

▪ غذا را با خانواده و فامیل بخورید.

▪ غذاهای مفید و سالم بخورید و گاهی نیز چیزهایی که دوست دارید بخورید.

▪ به خود استراحت کافی بدهید.

▪ صبح به هنگام بیدار شدن از خواب، خدا را برای نعمت هایی که اعطا کرده شکر کنید.

▪ سعی کنید واکنش خود را به چیزهای ناراحت کننده کنترل کنید تا موجب ناراحتی شما نشوند.

▪ تا آن جایی که می توانید لبخند بزنید.

▪ اوقاتی را با جوانان سپری کنید تا چیزهای جدید یاد بگیرید.

▪ به نوشتن نامه، شعر و قصه بپردازید، نوشتن به شما کمک خواهد کرد تا فکر کنید، بیان کنید و نکته های جدید ارائه دهید.

▪ فناوری را بپذیرید. اینترنت می تواند شما را به جاهایی ببرد که هرگز ندیده اید و تجربه نکرده اید.

▪ با افراد شاد همنشین شوید.

▪ سعی نکنید همه مسئولیت ها نسبت به افراد خانواده را به عهده بگیرید، زیرا که این یک امر ناممکن است.

▪ برای سالمندی خود جشن بگیرید، زیرا که عاقل تر و باتجربه تر هستید و با وقت آزاد بیشتری کارهای مورد علاقه خود را انجام دهید.

▪ اگر احساس افسردگی می کنید، از متخصص کمک بخواهید.

▪ با نوشتن وصیت نامه برای مرگ آماده شوید. مرگ جزئی از زندگی است و برنامه ریزی کردن، هم برای خود شما و اطرافیان می تواند یک نعمت باشد.

▪ باور کنید که اگرچه بدن شما در حالت فرسودگی است، روح شما روز به روز قوی تر می شود.

▪ ارزش بدن خود را بدانید و به کارهای خطرناک نپردازید.

▪ با همه با احترام رفتار کنید تا آن ها نیز برای شما احترام قائل شوند.

▪ سنگ صبوری داشته باشید که بتوانید همه حرف های خود را به او بگویید.

▪ کارهای روزانه خود را کاهش دهید تا به شما استرس وارد نشود.

▪ روزی چند ساعت پیاده روی کنید.

▪ وزن خود را کنترل کنید.

▪ مسافرت را (چه طولانی مدت و چه کوتاه) در برنامه خود اضافه کنید.

▪ در خوردن افراط نکنید.

▪ نگذارید بقیه شما را تحقیر کنند و به آن چه که هستید افتخار کنید.

نویسنده: علیرضا