پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

به این کرفس‌درمانی پایان دهید!


به این کرفس‌درمانی پایان دهید!

آقای شریفی، ۳۰ ساله از تهران، در پیامکی که برای‌مان فرستاده، گفته که دو ماه است به فشارخون بالا مبتلا شده و برای پایین آوردن آن کرفس را در برنامه غذایی خود گنجانده و کرفس و آب‌کرفس …

آقای شریفی، ۳۰ ساله از تهران، در پیامکی که برای‌مان فرستاده، گفته که دو ماه است به فشارخون بالا مبتلا شده و برای پایین آوردن آن کرفس را در برنامه غذایی خود گنجانده و کرفس و آب‌کرفس را مداوم در تمام غذاها یا کنار غذا مصرف کرده و فشارخونش هم پایین‌تر آمده و حالش بهتر شده است...

ایشان می‌خواهد بداند استمرار در مصرف کرفس برای کاهش سطح فشارخون مفید است و می‌تواند این کار را ادامه دهد یا نه؟

در پاسخ به ایشان باید بگویم که کرفس مانند سبزی‌های دیگری مثل کنگر، ریواس، چغندر، برگ چغندر، شلغم، هویج و اسفناج، سدیم زیادی (در مقایسه با میزان پتاسیم موجود) دارد. مصرف سبزی‌ها و خوراکی‌های حاوی سدیم زیاد هم به هیچ وجه به افراد مبتلا به پرفشاری خون توصیه نمی‌شود. به‌طور کلی، در مورد تاثیر غذا و رژیم‌درمانی در کاهش سطح فشارخون، اصل بر کاهش دریافت سدیم است که به وفور در نمک طعام وجود دارد. براساس شدت و میزان فشارخون، افراد مبتلا به این بیماری باید غذای خود را کم‌نمک و حتی بی‌نمک مصرف کنند. از آنجا که بسیاری از موادغذایی مانند برخی میوه‌ها و سبزی‌هایی که نام بردیم، حاوی سدیم هستند، دریافت سدیم اضافی از طریق مصرف نمک طعام برای مبتلایان به فشارخون بالا مناسب نیست. افرادی هم که در حال مصرف داروهای کاهنده فشارخون هستند، حتما باید از مصرف نمک خودداری کنند. شاید برای ایشان این سوال پیش بیاید که چرا با مصرف کرفس فشارخون کمی کاهش یافته است؟ پاسخ این است که امکان دارد با افراط در مصرف سبزی‌های مختلفی مانند کرفس، دریافت موادغذایی دیگر حاوی نمک در برنامه غذایی‌ این آقا کم شده باشد یا در حال طی کردن دوران رژیم‌درمانی برای کاهش وزن باشند. در این صورت ممکن است مصرف فراوان سبزی‌های مختلف، به طور غیرمستقیم در کاهش سطح فشارخون تاثیر گذاشته باشد اما استمرار مصرف کرفس که جزو سبزی‌های سرشار از سدیم است، به‌هیچ‌وجه برای ایشان مناسب نیست و می‌تواند عوارضی مانند بالاتر رفتن فشارخون را در درازمدت به دنبال داشته باشد. برخی از سبزی‌ها مانند کرفس، هم سدیم دارند و هم پتاسیم. پتاسیم به کاهش سطح فشارخون کمک می‌کند اما از آنجا که میزان سدیم کرفس بیشتر از پتاسیم آن است، مصرف آن به افراد مبتلا به فشارخون توصیه نمی‌شود. گوجه‌فرنگی، طالبی، کیوی، موز، آلو بخارا، شلیل و گلابی جزو منابع دریافت پتاسیم و کاهنده فشارخون هستند.

دکتر سیدعلی کشاورز

متخصص تغذیه و مدیر گروه تغذیه دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران