شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

نیازهای تغذیه ای کودکان


نیازهای تغذیه ای کودکان

کودک در حال رشد است و برای ساختن و نگهداری ماهیچه ها, استخوانها و سایر بافتهای بدن و مقاومت در برابر عوامل بیماریزا نیاز به پروتئین دارد که می تواند با مصرف منابع پروتئین حیوانی مانند گوشت قرمز وسفید, شیر, ماست, پنیر و تخم مرغ و یا پروتئین های گیاهی مانند حبوبات و غلات نیاز خود را برآورده نماید

● گروه های غذایی

برای تامین کلیه مواد مغذی مورد نیاز کودکان، برنامه غذایی آنها باید شامل ترکیبی از غذاهای مختلف در گروههای غذایی باشد.

گروه های غذایی عبارتند از:

۱) گروه نان و غلات مانند نان، برنج و ماکارونی که تامین کننده انرژی کودک بوده و سهم بیشتری از غذای کودک را تشکیل می دهد.

۲) گروه میوه ها و سبزی ها مانند سیب، پرتقال، هویج و گوجه فرنگی که تامین کننده املاح و ویتامینها است.

۳) گروه شیر و لبنیات مانند شیر، ماست، پنیر، دوغ، بستنی که تامین کننده پروتئین، کلسیم و فسفر است.

۴) گروه گوشت، حبوات، تخم مرغ و مغزها مانند گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ، عدس، مغز گردو و بادام که تامین کننده پروتئین مورد نیاز کودک است.

● انرژی

کودک برای رشد، بازی و سایر فعالیتهای فیزیکی، مقابله در برابر بیماریهای عفونی نیاز به انرژی دارد که با مصرف مواد قندی، نشاسته ای (نان، برنج و......) و چربیها (کره و روغن) می توان آن را تامین نمود.

کودکانی که عادت به بازی و فعالیت زیاد دارند، نیازشان به انرژی بیش از کودکانی است که تحرک کمتری دارند. همچنین کودک پس از بیماری برای جبران وزن از دست رفته نیاز به انرژی بیشتری دارد.

● پروتئین

کودک در حال رشد است و برای ساختن و نگهداری ماهیچه ها، استخوانها و سایر بافتهای بدن و مقاومت در برابر عوامل بیماریزا نیاز به پروتئین دارد که می تواند با مصرف منابع پروتئین حیوانی مانند گوشت قرمز وسفید، شیر، ماست، پنیر و تخم مرغ و یا پروتئین های گیاهی مانند حبوبات و غلات نیاز خود را برآورده نماید.

ارزش غذایی پروتئین های حیوانی بیشتر از پروتئین گیاهی است و بهتر است بصورت مخلوط مصرف شود مانند عدسی و نان (مخلوط حبوبات و غلات) و یا شیر برنج (مخلوط لبنیات و غلات).

● ویتامینها و املاح

کودک در این سنین جهت حفظ سلامتی و افزایش مقاومت در برابر عفونتها نیاز به ویتامینها و املاح مختلف دارد و با مصرف روزانه منابع غذایی حاوی آنها می تواند نیازهای خود را تامین کند.

● تعداد وعده های غذایی

کودک باید هر روز حداقل ۵ وعده غذا شامل سه وعده کامل ودو میان وعده دریافت نماید و میان وعده باید بین وعده های اصلی داده شود. صبحانه کودک مهمترین وعده غذایی او است و مصرف آن موجب یادگیری بهتر و دقت بیشتر او می گردد.

باید به خانواده ها یادآور شد که برنامه غذایی کودک را به گونه ای تنظیم کنند که صبحانه را با سایر افراد خانواده بخورد و عادت به صبحانه خوردن در او ایجاد شود چون در سالهای مدرسه، خوردن صبحانه تمرکز و یادگیری کودک را بیشتر می کند.

همچنین کودکان زیر ۵ سال می بایستی شب زودتر از سایر افراد خانواده به رختخواب بروند پس بهتر است که شام را جداگانه و قبل از بقیه صرف کنند.

مینا مینایی کارشناس ارشد تغذیه