شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
نیازهای تغذیه ای کودکان
● گروه های غذایی
برای تامین کلیه مواد مغذی مورد نیاز کودکان، برنامه غذایی آنها باید شامل ترکیبی از غذاهای مختلف در گروههای غذایی باشد.
گروه های غذایی عبارتند از:
۱) گروه نان و غلات مانند نان، برنج و ماکارونی که تامین کننده انرژی کودک بوده و سهم بیشتری از غذای کودک را تشکیل می دهد.
۲) گروه میوه ها و سبزی ها مانند سیب، پرتقال، هویج و گوجه فرنگی که تامین کننده املاح و ویتامینها است.
۳) گروه شیر و لبنیات مانند شیر، ماست، پنیر، دوغ، بستنی که تامین کننده پروتئین، کلسیم و فسفر است.
۴) گروه گوشت، حبوات، تخم مرغ و مغزها مانند گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ، عدس، مغز گردو و بادام که تامین کننده پروتئین مورد نیاز کودک است.
● انرژی
کودک برای رشد، بازی و سایر فعالیتهای فیزیکی، مقابله در برابر بیماریهای عفونی نیاز به انرژی دارد که با مصرف مواد قندی، نشاسته ای (نان، برنج و......) و چربیها (کره و روغن) می توان آن را تامین نمود.
کودکانی که عادت به بازی و فعالیت زیاد دارند، نیازشان به انرژی بیش از کودکانی است که تحرک کمتری دارند. همچنین کودک پس از بیماری برای جبران وزن از دست رفته نیاز به انرژی بیشتری دارد.
● پروتئین
کودک در حال رشد است و برای ساختن و نگهداری ماهیچه ها، استخوانها و سایر بافتهای بدن و مقاومت در برابر عوامل بیماریزا نیاز به پروتئین دارد که می تواند با مصرف منابع پروتئین حیوانی مانند گوشت قرمز وسفید، شیر، ماست، پنیر و تخم مرغ و یا پروتئین های گیاهی مانند حبوبات و غلات نیاز خود را برآورده نماید.
ارزش غذایی پروتئین های حیوانی بیشتر از پروتئین گیاهی است و بهتر است بصورت مخلوط مصرف شود مانند عدسی و نان (مخلوط حبوبات و غلات) و یا شیر برنج (مخلوط لبنیات و غلات).
● ویتامینها و املاح
کودک در این سنین جهت حفظ سلامتی و افزایش مقاومت در برابر عفونتها نیاز به ویتامینها و املاح مختلف دارد و با مصرف روزانه منابع غذایی حاوی آنها می تواند نیازهای خود را تامین کند.
● تعداد وعده های غذایی
کودک باید هر روز حداقل ۵ وعده غذا شامل سه وعده کامل ودو میان وعده دریافت نماید و میان وعده باید بین وعده های اصلی داده شود. صبحانه کودک مهمترین وعده غذایی او است و مصرف آن موجب یادگیری بهتر و دقت بیشتر او می گردد.
باید به خانواده ها یادآور شد که برنامه غذایی کودک را به گونه ای تنظیم کنند که صبحانه را با سایر افراد خانواده بخورد و عادت به صبحانه خوردن در او ایجاد شود چون در سالهای مدرسه، خوردن صبحانه تمرکز و یادگیری کودک را بیشتر می کند.
همچنین کودکان زیر ۵ سال می بایستی شب زودتر از سایر افراد خانواده به رختخواب بروند پس بهتر است که شام را جداگانه و قبل از بقیه صرف کنند.
مینا مینایی کارشناس ارشد تغذیه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست