سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا

تبلت, باری از دوش دانش آموز برمی دارد


تبلت, باری از دوش دانش آموز برمی دارد

این که تبلت دانش آموزی در ایران باری از دوش نظام آموزشی, بویژه از دوش دانش آموزان برمی دارد یا نه موضوعی است که هنوز آموزش و پرورش در حال فکر کردن درباره آن است تازه ترین خبر این است که از مهر امسال در تعدادی از مدارس سه منطقه شهر تهران تبلت ها به دست دانش آموزان می رسد و چنانچه کارایی شان در سیستم آموزشی ثابت شود بتدریج تبلت ها در اختیار دانش آموزان مناطق مختلف کشور هم قرار می گیرد

این که تبلت دانش‌آموزی در ایران باری از دوش نظام آموزشی، بویژه از دوش دانش‌آموزان برمی‌دارد یا نه موضوعی است که هنوز آموزش و پرورش در حال فکر‌‌کردن درباره آن است. تازه‌ترین خبر این است که از مهر امسال در تعدادی از مدارس سه منطقه شهر تهران تبلت‌ها به دست دانش‌آموزان می‌رسد و چنانچه کارایی‌شان در سیستم آموزشی ثابت شود بتدریج تبلت‌ها در اختیار دانش‌آموزان مناطق مختلف کشور هم قرار می‌گیرد.

این در حالی است که در میان تمام دانش آموزان کشور، مناطق محروم در اولویت استفاده از تبلت قرار دارند، چون آموزش و پرورش باور دارد که استفاده از فناوری های نوین در این مناطق شکاف دیجیتالی را که میان دانش آموزان مناطق برخوردار و مناطق محروم فاصله انداخته، از بین می برد.

با این حال استفاده از این تبلت ها که به کار بردن نام کیف الکترونیکی برایشان مناسب تر است گرچه هنوز در حد طرحی آزمایشی است، ولی منتقدان خاص خود را دارد. این منتقدان همان حرف های قدیمی را می زنند که البته بیراه هم نیست.

جان کلام این که در شرایطی که هنوز عدالت آموزشی در مناطق محروم معنا نیافته اجرای طرحی مثل تبلت دانش آموزی بیشتر بلندپروازی است تا طرحی برای ارتقای نظام آموزشی. عبدالوحید فیاضی، از اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در زمره این منتقدان است؛ کسی که بارها در گفت و گو با رسانه ها از جمله در گفت و گو با تسنیم، توضیح داده اولویت آموزش و پرورش باید جمع آوری مدارس کپری و دوشیفته و تامین حداقل نیازهای دانش آموزان مناطق محروم باشد نه طرح هایی مثل تبلت دانش آموزی و هوشمند سازی مدارس که ظاهرش هوشمند است، اما جز یک تخته الکترونیکی چیزی در مدرسه وجود ندارد و هزینه آن نیز از جیب والدین پرداخت می شود.

همکار دیگر او در مجلس نیز موضعی نرم تر از وی ندارد. عباس مقتدایی، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات نیز که معتقد است ورود تبلت به مدارس علاوه بر بحث های فنی، ابعاد اجتماعی و فرهنگی نیز دارد، بر این باور است اگر ورود تبلت به تهران آن هم در مناطق خوش نشین آن جواب مثبت بدهد نمی توان نتیجه گرفت تبلت برای محروم ترین مناطق کشور نیز مفید است و به کار دانش آموزان و نظام آموزشی می آید.

در این میان، برخی منتقدان نیز نگران بحث های روانی ناشی از ورود تبلت به مدارس هستند، چون از نگاه آنها در سیستم آموزشی سنتی کشور که نه معلم و نه دانش آموز با تکنولوژی عجین نیستند اگر تبلت بدون بستر سازی وارد مدارس شود همه افراد این سیستم را درگیر خواهد کرد.

البته بر تک تک نظرات این افراد می توان تامل کرد. آنها گرچه در کسوت مخالف حرف می زنند، اما گفته هایشان بیراه نیست و هرکدام دست روی یکی از مشکلات موجود می گذارند. شکی نیست اگر سقف مدرسه ای در حال ریزش بر سر دانش آموزان باشد یا کلاس های درس آن تجهیزات سرمایشی و گرمایشی مناسب نداشته باشد و هر لحظه

بیم خطر از آن برود یا کمبود معلم در مدارس احساس شود و معلمان مجبور به تدریس همزمان چندپایه باشند، پیش کشیدن بحث ورود تبلت به این مدارس بیشتر از آن که نشانه تحول باشد به وصله ای ناجور شبیه می شود.

اما با این حال، وجود این کمبودها نباید مانع از پیشرفت در بخش های دیگر باشد، مثلا گفته شود چون مدارس ناایمن هستند پس آشنایی دانش آموزان با رایانه و بهره مندی از فواید تکنولوژی نیز برایشان غیرضروری است و این همان استدلالی است که مسئولان آموزش و پرورش برای ورود تبلت به مدارس به آن استناد می کنند.

● تبلت چیست و چه می کند؟

از سال تحصیلی ۹۱ ـ ۹۰ که طرح هوشمند سازی مدارس کلید خورد، موضوع تبلت های دانش آموزی نیز جدی شد. در الگوی جهانی مدارس هوشمند گفته می شود در اختیار داشتن یک رایانه برای هر دانش آموز ضروری است، چون به مشارکت فعال او در کلاس درس منتهی می شود. ورود تبلت به مدارس هم برای اهداف این الگو حرکت می کند، چون اگر هر دانش آموز یک تبلت داشته باشد می تواند براحتی از موضوعات درسی استفاده کند و در حالی که از جذابیت های این وسیله الکترونیکی بهره می برد در بحث های کلاسی مشارکت کند و از حالت شنونده محض خارج شود.

تبلت های دانش آموزی شکل ظاهری شان مثل یک کیف کوچک دستی است که براحتی حمل می شود و بدون نیاز به کابل، امکان یادگیری سیار را فراهم می کند. یادگیری سیار نیز یک شاخه توسعه یافته از یادگیری الکترونیکی است که در آن افراد ضمن یادگیری محتواهای تازه می توانند در فضای مجازی با بقیه افراد نیز در تعامل باشند.

حذف آلودگی صوتی و حرارت، حجم و وزن کم و قابلیت جابه جایی، انرژی مصرفی کم، صرفه جویی در هزینه های خرید کتاب و کاغذ، مناسب برای مطالعه کتاب، تماشای فیلم، گردش در اینترنت و مناسب برای یادداشت برداری از جمله محسناتی است که تبلت ها دارند. در واقع اینها قابلیت های تبلت در دنیاست، اما آموزش و پرورش کشور، سعی دارد این فناوری را بومی کند که بی شک در برخی قابلیت ها و امکانات آن دستکاری هایی اعمال خواهد شد.

تغییراتی که تاکنون درباره آن اطلاع رسانی شده، نشان می دهد در تبلت ها در عین حال که امکان نمایش عکس و فیلم و ذخیره محتوای آموزش چند رسانه ای وجود دارد نرم افزارهای مذهبی از جمله آموزش قرآن، احکام اسلامی، نهج البلاغه، نرم افزارهای فرهنگی از جمله نقشه ایران، تورهای مجازی ایرانگردی، نرم افزارهای تاریخ و جغرافیای ایران و بازی های آموزشی متناسب با دروس مختلف و بازی های فکری نیز در این تبلت ها نصب خواهد شد تا آموزش دانش آموزان مطابق الگوهای اسلامی ـ ایرانی که خواست آموزش و پرورش است، محقق شود. به گفته یوسف نوری، رئیس مرکز آمار، فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت آموزش و پرورش، تبلت های دانش آموزی با «پورتال یکپارچه آموزشی و پرورشی مدارس» نیز در ارتباط است.

گفته های نوری به ایسنا نشان می دهد پورتال یکپارچه آموزشی و پرورشی مدارس با دراختیار قرار دادن حساب کاربری اختصاصی برای تمام دانش آموزان، معلمان، کادر اداری و اولیا امکان بهره مندی آنها از محتواهای آموزشی مورد تائید وزارتخانه را فراهم می کند. در واقع در این پورتال امکان بارگذاری محتوای مورد نظر معلمان و توزیع آن در قالب این شبکه فراهم است که با وجود تبلت، این اطلاعات بسادگی در دسترس همگان قرار می گیرد.

البته برای تبادل محتواهای الکترونیکی و انتقال مطالب معلم به تبلت دانش آموزان برخورداری از شبکه محلی وایرلس (بی سیم) در داخل کلاس و محیط مدرسه ضروری است. علاوه بر این، بهره گیری از شبکه یادگیری و استفاده از درس افزارها (محتوای آموزشی که در قالب دی وی دی تنظیم می شود) و سامانه های آموزشی موجود در آن از طریق زیرساخت شبکه ملی اطلاعات انجام می شودکه برقراری اتصال مدارس مجری طرح تبلت دانش آموزی به اینترانت ملی الزامی است.

● معلم باانگیزه، دانش آموز پرشور

تا آنجا که به کشورهای آسیایی، آمریکایی و آفریقایی مربوط است طرح تبلت دانش آموزی در آنها موجب شکوفایی نظام آموزشی شان شده است. تبلت در مدارس این کشورها موجب آشنایی دانش آموزان با تکنولوژی و آمادگی آنها برای ورود به عرصه رقابت تکنولوژیک شده است، همچنین به کاهش شکاف دیجیتالی میان طبقات مختلف جامعه منجر شده و نیز به تسهیل و تسریع فرآیندهای آموزشی کمک کرده است.

به همین علت است که وزارت آموزش و پرورش می گوید دستش برای اجرای طرح تبلت دانش آموزی پر است. در واقع تجربه این کشورها نشان داده بااستفاده از فناوری تبلت می توان یادگیری های خودمحور مبتنی بر استعدادها و علایق دانش آموزان را توسعه داد؛ یعنی همان چیزی که مسئولان آموزشی کشورمان بر اساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش باید آن را دنبال کنند.

سند تحول می گوید دیگر نباید دنبال آموزش های از پیش طراحی شده بود، بلکه به جای آموزش مطالب باید بر چگونگی یادگیری و دسترسی به مطالب تاکید کرد یعنی باید به دانش آموزان شیوه های دسترسی به علم از طریق شبکه های اطلاعاتی را یاد داد تا فضای یادگیری از حالت آموزش یکسویه به یادگیری تعاملی مبدل شود.

از دید مسئولان آموزش و پرورش ورود تبلت به مدارس این شرایط را مهیا می کند هر چند تا رسیدن به این نقطه هم زمان لازم است و هم مهیا شدن زیرساخت ها و مهم تر از آن تربیت نیروهای انسانی مطابق با نیازهای جدید.

این که سیستم آموزشی کشور سنتی است و بیشتر معلمان به دلایل مختلف در مقابل تغییرات از خود انعطاف نشان نمی دهند و دانش آموزان نیز به تبعیت از آنها طالب روش های سنتی هستند برای نظام آموزشی ما نقصی بزرگ است. برای همین توجیه کردن کادر آموزشی بویژه معلمان که مجری مستقیم طرح های آموزشی هستند و نیز آموزش دادن آنها برای به کار گیری ابزارهای تکنولوژیک در کلاس درس لازمه موفق شدن طرح تبلت دانش آموزی است.

این توجیه شدن باید برای دانش آموزان و والدین آنها نیز اتفاق بیفتد تا در مقابل اجرای این طرح مقاومتی صورت نگیرد، چون بی شک اگر معلم و دانش آموز، آموزش دیده و توجیه شده باشند و سود خود را در به روز شدن ببینند طرح هایی از این دست بهتر و زودتر به نتیجه می رسد و مهم تر این که اگر قرار است تحولی در نظام آموزشی کشور اتفاق بیفتد باید شامل حال همه افراد این جامعه شود، نه این که در گوشه ای از کشور دانش آموزان حتی رایانه را از نزدیک ندیده باشند و در گوشه ای دیگر همه فرآیندهای آموزشی به صورت الکترونیکی ارائه شود.

● تبلت دانش آموزی در گوشه و کنار جهان

طرح OLPC در جهان طرحی شناخته شده است. این طرح از سال ۲۰۰۸ میلادی با کمک بانک جهانی در کشورهای در حال توسعه بویژه در منطقه آمریکای لاتین و آفریقا در حال اجراست که هدفش در دادن یک لپ تاپ به هر کودک است.

این طرح تاکنون در کشورهای آرژانتین، بولیوی، برزیل، پرو، اروگوئه، شیلی، کلمبیا، السالوادور، هائیتی، جاماییکا، مکزیک، هندوراس، نیکاراگوئه، پاراگوئه، اکوادور، ونزوئلا و ترینیداد و توباگو اجرا شده که بررسی ها نشان می دهد در سه سال آغازین اجرای این طرح، علاقه مندی و مشارکت دانش آموزان دریادگیری بالا رفت، روابط بین فردی و کارگروهی پیشرفت داشت و وضع آموزش برخی دروس مثل درس زبان بهبود پیدا کرد.

این در حالی است که بررسی ها پس از شش سال از اجرای طرح، نزدیکی بیش از پیش مدرسه و جامعه، توسعه مدیریت دانش، ارتقای مسئولیت پذیری فردی و اجتماعی و پیشرفت قابل ملاحظه در یادگیری موضوعات کلیدی را نشان داده است.

در قاره آسیا نیز ورود تبلت دانش آموزی به مدارس مورد توجه قرار گرفته به طوری که تبلت دانش آموزی در هند که «آکاش» نامیده می شود و از سال ۲۰۱۱ میلادی به عرصه آموزشی وارد شده، برای توسعه برنامه های آموزشی الکترونیکی، تسهیل ارتباطات معلم و دانش آموز از طریق شبکه و توسعه کتاب های الکترونیکی امیدواری های زیادی را به وجود آورده است.

در ترکیه نیز طرح «فاتح» که در زبان ترکی حروف اول «جنبش پیشبرد فرصت ها و توسعه تکنولوژی» است این هدف را دنبال می کند که برای همه دانش آموزان مدارس دولتی تبلت های رایگان فراهم کند. پایلوت این طرح از سال ۲۰۱۱ با توزیع ۱۲هزار و ۸۰۰ تبلت در ۵۲ مدرسه در ۱۷ استان ترکیه آغاز شده و در آینده ای نزدیک استفاده از آن سراسری خواهد شد.

مریم خباز