شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

بیماری شایع دوران یائسگی


بیماری شایع دوران یائسگی

پوکی استخوان بیماری شایع دوران یائسگی است و حدود ۵۵ درصد زنان در این دوران دچار این مشکل هستند. این بیماری در اثر خروج کلسیم از استخوان و عدم جایگزینی آن به وجود می‌آید و به طور …

پوکی استخوان بیماری شایع دوران یائسگی است و حدود ۵۵ درصد زنان در این دوران دچار این مشکل هستند. این بیماری در اثر خروج کلسیم از استخوان و عدم جایگزینی آن به وجود می‌آید و به طور طبیعی پس از ۲۰ سالگی شروع می‌شود، اما تا زمان یائسگی بسیار کند پیشرفت می‌کند، پس از آن به خصوص در یکی دو سال اول پس از یائسگی پوکی استخوان بسیار سریع می‌شود و پس از آن با سرعت بیشتری نسبت به قبل از یائسگی پیشرفت می‌کند.

زنان برای جلوگیری از این مشکل در ۲ مقطع از زندگی باید اقداماتی را انجام دهند، مقطع اول در سنینی است که استخوان ساخته و سرشار از کلسیم می‌شود، یعنی در دهه دوم زندگی (۱۰ تا ۲۰ سالگی) که در این زمان با ورزش و مصرف مناسب کلسیم و ویتامین D به ذخیره استخوانی باید افزود و مقطع دوم در سنین نزدیک به یائسگی و پس از آن است که با مصرف مناسب کلسیم و ورزش روند کاهش میزان استخوان را کند کرده و در مواردی با نظر پزشک با مصرف داروهای مناسب باید به ساخت مجدد استخوان کمک شود.

ایجاد پوکی استخوان یک پدیده طبیعی در سنین بالاست، اما عواملی موجب تسریع آن می‌شود. این عوامل شامل: نژاد (نژاد آسیایی)، وزن پایین، جثه کوچک، یائسگی زود هنگام، سابقه شکستگی استخوان، پیشینه خانوادگی، مصرف کم کلسیم و ویتامین دی، مصرف سیگار و الکل، زندگی بدون ورزش، بیماری‌هایی مثل پرکاری تیروئید، پرکاری پاراتیروئید، بیماری کلیوی مزمن و مصرف طولانی مدت کورتون است.

برخی موارد گفته شده غیرقابل پیشگیری هستند، اما در بیشتر مواقع این بیماری قابل پیشگیری و درمان است که باید مورد توجه قرار گیرد ؛ مثل مصرف روزانه ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی گرم کلسیم و ۴۰۰ تا ۸۰۰ واحد ویتامین دی که کلسیم در لبنیات و ویتامین دی در روغن ماهی و از راه در معرض آفتاب قرار گرفتن به دست می‌آید، اما در زمان یائسگی و پس از آن توصیه می‌شود روزانه حداقل یک کپسول یا قرص حاوی کلسیم و ویتامین دی مصرف شود. همین طور توصیه می‌شود حداقل ۳ روز در هفته هر روز ۳۰ دقیقه با سرعت پیاده‌روی انجام شود که ورزش مناسبی برای پیشگیری از پوکی استخوان است.

پوکی استخوان بیماری بدون علامتی است ودر نهایت به صورت شکستگی استخوان‌های مهره یا ران با یک ضربه کوچک خود را نشان می‌دهد اما برخلاف تصور عمومی دردهای استخوانی و کمر درد و پادردها اغلب ارتباطی با پوکی استخوان ندارند. پس برای تشخیص این بیماری به بررسی استخوان‌ها از راه رادیولوژی نیاز است و در تمام زنان بالای ۶۵ سال باید انجام شود، همین طور زنانی که یکی از عوامل خطرذکر شده را دارند، باید بررسی استخوان‌ها را در سنین یائسگی انجام دهند.

دکتر ثریا عالمی

جراح و متخصص بیماری‌های زنان و زایمان