جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

آخ اگه بارون بزنه


آخ اگه بارون بزنه

بارندگی احتمال بروز تصادف های رانندگی را افزایش می دهد

یکی از بهترین لحظات رانندگی برای خیلی‌ها نشستن پشت فرمان هنگام بارش باران است؛ به‌خصوص وقتی قطرات باران ‌آرام‌آرام روی شیشه جلوی اتومبیل می‌نشیند. اما این لحظات شیرین با خطرات و نگرانی‌های جدی نیز همراه است...

براساس آمارهای موجود، بارش باران در بسیاری از مواقع، عامل اصلی تصادفات فصل پاییز محسوب می‌شود.

قرار گرفتن قطرات باران بین سطح تماس لاستیک ماشین و جاده باعث کاهش ضریب اصطکاک ماشین با جاده می‌شود؛ یعنی وقتی شما ترمز می‌کنید، نیروی کمتری از طرف زمین به اتومبیل وارد می‌شود و اولین اتفاقی که می‌افتد این است که ماشین دیرتر متوقف می‌شود. اما این، تمام مطلب نیست؛ چرا که اگر ترمز شدیدی بگیرید، این احتمال وجود دارد که ماشین بلغزد و روی سطح خیس خیابان لیز بخورد. در این حالت کنترل شما روی ماشین به شدت کم می‌شود. در واقع، لغزندگی خیابان‌ها بر اثر بارندگی، یکی از اصلی‌ترین خطراتی است که ایمنی اتومبیل‌ها را به خطر می‌اندازد. ‌به همین دلیل استفاده از لاستیک‌های نو و عاج‌دار یکی از مهم‌ترین راهکارها است ‌چراکه بارش باران روی آسفالت خیابان‌هایی که سرشار از چربی و دود اگزوز است، سطحی کاملا لغزنده و ناایمن را برای اتومبیل‌ها ایجاد می‌کند.

‌از طرفی چک‌کردن لنت‌های خودرو، تنظیم بخاری‌های اتومبیل برای از بین بردن بخار داخل اتومبیل، عدم‌توقف در فضاهای باز و ایستادن در زیر درختان از دیگر توصیه‌های همیشگی سازمان آتش‌نشانی‌ و خدمات ایمنی شهرداری تهران به شهروندان تهرانی و دیگر هموطنان‌مان برای افزایش ایمنی رانندگی در فصل پاییز است.

● باران و کاهش دید راننده

بارش باران علاوه بر کاهش اصطکاک بین چرخ‌های خودرو و آسفالت، وسعت و عمق میدان دید راننده را نیز کاهش می‌دهد. علت آن است که نوری که باید از اشیا به چشم برسد تا دیده شود وقتی به قطره‌های باران برخورد می‌کند، شکست پیدا می‌کند و پراکنده می‌شود. پس ما تصویر مبهمی از اشیا می‌بینیم. بخار گرفتن شیشه‌ها نیز علت دیگر کاهش میدان دید هنگام بارندگی یا هوای سرد است؛ به این ترتیب که شیشه سرد شده، رطوبت گازی شکل هوا را به قطرات ریز آب تبدیل می‌کند و دید کم می‌شود. این کاهش دید موجب می‌شود برخی رانندگان تازه کار با اولین بارش‌های پاییزی در معرض خطر تصادف قرار گیرند.

● اهمیت سلامت برف‌پاک‌کن‌ها

‌گاهی بی‌وفایی باران به شهر غبارگرفته تهران آنقدر طولانی می‌شود که پایتخت‌نشینان رسم میهمان‌نوازی را فراموش می‌کنند و به آداب روزهای آفتابی از هیچ چتری برای در امان ماندن از خطرات احتمالی استفاده نمی‌کنند. به این ترتیب هر سال با آمدن فصل پاییز و آغاز بارش های باران شاهد افزایش حجم ترافیک در سطح معابر، خیابان‌ها و بزرگراه‌ها و همچنین افزایش تصادفات رانندگی به دلیل عدم رعایت فاصله قانونی با اتومبیل جلویی هستیم. بنابراین رانندگان باید با آغاز فصل پاییز برف‌پاک‌کن‌های خود را آماده کنند. ‌تنظیم تیغه‌های برف‌پاک‌کن و سالم بودن آن باید قبل از فصل باران مورد‌بررسی قرار بگیرد. ‌از طرفی نور اتومبیل کمک زیادی به دید راننده می‌کند، بنابراین برای داشتن دیدی مناسب باید چراغ‌های اتومبیل‌تان را تنظیم کنید و در وضعیت ایده‌آل قرار دهید. ‌‌علاوه‌ بر نور اتومبیل، گرم‌کن‌های‌برقی شیشه عقب خودرو کمک زیادی به از بین بردن بخار شیشه می‌کنند. ‌بنابراین حتما از سالم بودن گرم‌کن اتومبیل خود مطمئن شوید.

● خطر رعد و برق

رعد و برق، خطری است که کمتر باعث ایجاد سانحه در فصول سرد می‌شود. با این حال، بد نیست توصیه سازمان آتش‌نشانی‌ را جدی بگیرید و در صورتی که هنگام رعد و برق در فضای باز مانند کویر و دشت و صحرا رانندگی می‌کنید، آنتن رادیوی اتومبیل‌تان را جمع کنید تا از خطر اصابت رعد و برق در امان بمانید. در عین حال، وزش باد و شکستن درختان و شاخه‌های درختان نیز یکی دیگر از خطرات این فصل است که دراین‌باره کارشناسان آتش‌نشانی‌ توصیه می‌کنند حتی‌الامکان از توقف یا پارک کردن اتومبیل‌تان در زیر درختان خودداری کنید.

● رعایت فاصله طولی

هرچند رانندگی در پاییز بسیار لذت‌بخش است اما گاهی ماندن در ترافیک خیابان‌ها آستانه تحمل رانندگان را کاهش می‌دهد و به محض اینکه راه به صورت موقتی باز می‌شود پایشان را روی پدال گاز می‌گذارند و لغزندگی زمین و کاهش دید هنگام بارش باران باعث می‌شود وقتی ترمز می‌گیرند اتومبیل‌شان به موقع نایستد و با ماشین جلویی برخورد کنند و این یعنی قفل شدن ترافیک به مدت چند ساعت. در صورتی که با رعایت فاصله طولی و ترمز نکردن‌های غیرضروری هم می‌توان حجم ترافیک را کاهش داد و هم احتمال تصادف‌ها را به حداقل رساند.

پریسا اصولی