چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

سوالات متداول پیوند مو


سوالات متداول پیوند مو

شایعترین علت ریزش مو توارث است مردان و زنان دچار ریزش مو ژنهای مربوط به ریزش مو را از هریک یا دو والدین خویش به ارث می برند

● چه عواملی سبب ریزش مو می گردند ؟

شایعترین علت ریزش مو توارث است . مردان و زنان دچار ریزش مو ژنهای مربوط به ریزش مو را از هریک یا دو والدین خویش به ارث می برند.

هورمونی به نام تستوسترون که در بدن همه مردان وجود دارد سبب فعال شدن برنامه ژنتیکی به ارث رسیده در مردانی می شوند که حامل ژنهای مربوط به ریزش مو هستند و این روند نهایتا فولیکولهای مو را از بین می برد. در حال حاضر هیچ روش دمانی برای توقف ریزش موی ارثی وجود ندارد.

سن شروع ، میزان و سرعت ریزش مو در افراد مختلف کاملا متفاوت است . بیماریهای شدید ، سوء تغذیه و کمبود ویتامینها می توانند سبب تسریع روند ریزش مو گردند. رنگ موهای دائمی و مواد شیمیایی حالت دهنده نیز سبب آسیب فولیکولهای مو می گردند.

عواملی همچون بر سر گذاردن کلاه ، شستوشوی زیاد مو با شامپو و مسدود شدن منافذ پوستی آنطور که عوام فکر می کنند سبب ریزش مو نمی گردند.

● آیا موهای پیوندی موهایی واقعی و طبیعی هستند ؟

بله . امروزه تنها روشی که سبب بازگرداندن موهای از دست رفته می گردد پیوند موی طبیعی است .موهای پیوندی از نواحی خاصی از بدن که به آن ناحیه دهنده گفته می شود ، برداشته شده و به نواحی مورد نظر ( نواحی کم مو یا طاس ) که به آن ناحیه گیرنده گفته می شود انتقال می یابند.

موهای انتقال یافته توسط بدن دفع یا اصطلاحا پس زده نمی شوند چون در واقع از بافتهای خودی هستند. این موها پس از انتقال به محل جدید باز هم خصوصیات قبلی خود شامل رنگ ، جنس ، حالت و سرعت رشد را حفظ کرده و شروع به رشد می نماید. جریان خون غنی موجود در پوست سر سبب حفظ حیات این فولیکولهای گرافت شده می شود.

در سالهای اولیه ابداع این عمل گرافتهای حلقوی بزرگ شامل ۱۵ تا ۲۰ تار مو پیوند زده می شدند که پس از رشد ، ظاهر قابل رشد و طبیعی نداشته و حالت موی عروسکی پیدا می کردند. در طی سالهای بعدی با ابداع ابزار و تکنیکهای جدیدتر امکان پیوند گرافتهای کوچکتر با فواصل نزدیک به هم فراهم گردید بطوریکه امروزه انجام پیوند موی طبیعی ، ظاهری کاملا طبیعی به شخص می دهد.

● وضعیت شخص بلافاصله پس از انجام عمل پِِِِیوند موی طبیعی چگونه است ؟

چگونگی پیروی بیمار از دستورات پزشک در روند وضعیت وی پس از عمل و راندمان نهائی پیوند مو تاثیر بسزایی دارد. پس از عمل دلمه های کوچکی در محل کاشت گرافتها بر روی پوست سر ایجاد می شوند .

حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از عمل بایستی سر با شامپوهای تجویز شده توسط پزشک تمیز نمود. بخیه هایی که در ناحیه پشت سر پس از برداشت گرافتها در ناحیه دهنده زده می شوند کاملا توسط موهای اطراف استتار شده و دیده نمی شوند. این بخیه ها حدود یک هفته پس از عمل کشیده می شوند.

● آیا عمل پیوند مو دردناک است ؟

به قدری درد در عمل پیوند مو کم و نا محسوس است که فرد را هنگام عمل متعجب می سازد. در واقع فقط همان چند تزریق اولیه برای بی حس نمودن پوست سر دردناک می باشد. پس از آن بیمار دیگر هیچ دردی را احساس نمی کند . حتی بیمار در صورت تمایل در حین عمل می تواند مطالعه کند یا به تماشای تلویزیون بپردازد.

● قیافه فرد پس از عمل پیوند موی طبیعی چگونه است ؟

همانطور که گفته شد پس از عمل دلمه های کوچکی روی گرافتها تشکیل می شوند . در صورتیکه پیوند مو لابلای موهای قبلی فرد انجام شده باشد این دلمه ها توسط موهای اطراف استتار شده و دیده نمی شوند. در غیر اینصورت این دلمه ها تا چندروز پس از عمل بصورت دانه های ریزی روی پوست سر نمایان هستند ولی آنچنان جلب توجه نمی کنند . با شستشوی سر به دفعات در طول روز این دلمه ها معمولا پی از حدود یک هفته از انجام عمل ناپدید می شوند.

● شخص چه زمانی پس از عمل می تواند سر کار خود حاضر شود ؟

این بستگی به نوع عمل انجام شده و نیز نوع کار شخص دارد. در اکثر موارد شخص می تواند فردای روز عمل سر کار خود حاضر شود. اطلاعات دقیقتر در این مورد را پزشک مشاور به شما خواهد داد.

● آیا عمل پیوند مو عملی گران قیمت است ؟

هزینه عمل پیوند موی طبیعی بیشتر از هزینه سفارش کلاه گیس و یا روشهای مصنوعی مشابه است ولی با توجه به اینکه موهای پیوند شده کاملا دائمی و بدون ریزش هستند امروزه مردم از لحاظ اقتصادی بعنوان یک سرمایه گذاری مطمئن برای داشتن آینده ای توام با زیبایی ، با اعتماد به نفس به مراتب بالاتر از قبل به انجام این عمل روی آورده اند.

● عمل پیوند موی طبیعی در چند جلسه انجام می شود ؟

تعداد جلسات به عوامل زیر بستگی دارد :

۱) وسعت ناحیه ای از سر که نیاز به پیوند مو دارد .

۲) تعداد و اندازه گرافتهایی که پیوند می شوند.

۳) میزان تراکمی که مورد نظر بیمار است .

۴) خصوصیات فردی بیمار ( مثلا موهای زیر پس از عمل تراکم بهتری را نسبت به موهای نرم ،

ایجاد می کنند ).

● آیا قطع مصرف داروهای درمان کننده ریزش مو سبب ریزش موها و افزایش سرعت نابودی آنها می شود؟

تاکنون تاثیر دو نوع دارو به نامهای ماینوکسیدیل ( با نام تجاری Rogaine ) و فیناستراید ( با نام تجاری Propecia ) در جلوگیری از ریزش مو در محافل علمی دنیا به اثبات رسیده است .

داروهای مذکور تا زمانی که مورد استفاده قرار می گیرند معمولا ثبب حفظ موهای موجود می گردند ولی قطع مصرف آنها سبب ریزش موی ناگهانی و افزایش سرعت ریزش موها نمی شود بلکه ریزش موها به به همان مقداری که قبل از مصرف دارو وجود داشته برمی گردد و در واقع ریزش مجدد موها بطور تدریجی و ظرف چندین ماه پس از قطع مصرف دارو مجددا شروع می شود .

به همین دلیل هم عدم استفاده یک یا چند روزه و یا فراموش نمودن مصرف دارو بطور کوتاه مدت معمولا موجب ریزش موها نمی شود. البته همانطور که گفته شد داروهای فوق الذکر معمولا اثری در برگرداندن موهای از دست رفته فرد ندارد و تنها راه جبران موهای از دست رفته همان پیوند موی طبیعی است .

● اثرات مضر و عوارض جانبی احتمالی فیناستراید و ماینوکسیدیل کدامند ؟

در صورت استفاده صحیح و بر اساس دستورات کاخانه سازنده ، این داروها عوارض خطرناکی ندارند. فیناستراید بطور بالقوه در صورت ورود به بدن زن حامل جنین پسر برای رشد و نمو جنین مذکور مضر می باشد. خانمهای حامل جنین پسر نه تنها بایستی از خوردن این دارو اجتناب کنند بلکه باید حتی از دست زدن به قرصهای فیناستراید هم بپرهیزند.

● آیا میزان تاثیر فیناستراید در نژادهای مختلف متفاوت است ؟

اثر بخشی این دارو در نژادهای مختلف تفاوت چشمگیری دارد.

● آیا تاثیر داروهای مذکور در پیشگیری از ریزش مو در نواحی مختلف سر متفاوت است ؟

بیشترین تاثیر فیناستراید د جلوگیری از ریزش مو در ناحیه فرق سر به اثبات رسیده است . همچنین تاثیر این دارو بر روی موهای موجود در نواحی پیشانی کمتر است و اما به نظر نمی رسد فیناستراید در جلوگیری از ریزش موهای موجود در شقیقه ها تاثیری داشته باشد.