یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
پس چرا وزنم زیاد نمی شود
این آقای ۳۴ ساله با قد ۱۷۲ سانتیمتر و وزن ۶۰ کیلوگرم گرم که دلش میخواهد وزنش با یک رژیم دو سه ماهه حداقل به ۶۵ کیلوگرم برسد، میهمان این هفته «میزگرد تغذیه» است و متخصصان درباره مناسبترین روشها برای افزایش وزن، ایشان را راهنمایی کردهاند.
مهدی بلاش آبادی که از کم وزنی اش گلایه دارد، میگوید:
خـیلی زود سیــر می شوم!
▪ آقای بلاش آبادی! شما همیشه لاغر بودهاید یا قبلا وزنتان بیشتر بوده؟
در دوران بچگی تپل بودم و تقریبا از دوران نوجوانی تا حالا لاغر هستم. در خانواده ما من و برادرم لاغر هستیم.
▪ کموزنی مشکلی برایتان ایجاد کرده است؟
مشکل جسمی خاصی ندارم اما این موضوع از نظر روانی ناراحتم میکند و دوست دارم وزنم بیشتر باشد و به ۶۵ کیلوگرم برسم.
▪ برای افزایش وزن چه اقدامی انجام دادهاید؟ برای دریافت رژیم افزایش وزن به متخصص تغذیه و برای تشخیص علت لاغری به پزشک مراجعه کردهاید؟
به پزشک و متخصص تغذیه مراجعه نکردهام اما ۲بار از پودرهای مخصوص افزایش وزن استفاده کردم که نوع خارجیاش هیچ تاثیری روی وزنم نداشت و با نوع ایرانیاش هم فقط ۲ تا ۳ کیلوگرم وزن اضافه کردم. بعد از قطع مصرف هم دوباره به وزن قبلی برگشتم. وقتی دیدم مصرف این پودرها نتیجه نمیدهد، دیگر سراغشان نرفتم.
▪ اشتهایتان خوب است؟
نه، خیلی کمغذا میخورم و زود سیر میشوم.
▪ در یک روز چقدر غذا میخورید؟
من در شیفت شب و از ۶ بعدازظهر تا ۳ بعد از نیمه شبکار میکنم. وقتی به خانه میرسم، تا ظهر میخوابم. صبحانه نمیخورم و در وعده ناهار و شام هم خیلی غذا نمیخورم. چربی جلوی اشتهایم را میگیرد بنابراین غذاهای چرب هم نمیخورم.
▪ میانوعده و تنقلات میخورید؟
نه، تنقلاتی مانند بستنی و شیرینی دوست دارم و گاهی میخورم اما خیلی کم.
▪ بد غذا نیستید؟
نه، همه چیز میخورم اما همانطور که گفتم خیلی کم.
▪ شبکاری در زندگیتان مشکلی ایجاد نکرده است؟
یک سال است در این شیفت کار میکنم و دیگر عادت کردهام اما وقتی مهمان میآید، شرایط سخت میشود البته خیلی کم با دیگران رفت و آمد میکنیم.
▪ تا به حال دچار ضعف و بیحالی نشدهاید؟
نه، فقط وقتی کارم زیاد میشود، خیلی خسته میشوم.
▪ استرستان زیاد است؟
بیشتر استرس شغلی دارم و وقتی استرسم زیاد است، اشتهایم کم میشود.
▪ سیگار میکشید؟
نه.
▪ فعالیت بدنیتان زیاد است؟
تقریبا، کار من در چاپخانه جابهجا کردن رولهای کاغذ است و باید مدام ایستاده یا در حال راه رفتن باشم. میتوان گفت کارم نیمه سنگین است.
▪ اهل ورزش هستید؟
نه، اما اگر فرصت کنم گاهی فوتبال بازی میکنم.
● نگاه متخصص تغذیه
توصیه های
دکتر مسعود کیمیاگر
به سوژه
« میزگرد تغذیه»
رژیمی برای افزایش وزن
▪ آقای بلاش آبادی با توجه به سن، قد و وزنشان چقدر کمبود وزن دارند و وزن مناسب برایشان چقدر است؟
به نظر میرسد چندان کمبود وزن نداشته باشند و وزن ایدهآل برایشان ۲تا ۳ کیلوگرم بیشتر از وزن فعلیشان است. البته برای محاسبه دقیق وزن ایدهآل، لازم است ابتدا نوع استخوانبندی ایشان را بسنجیم. از تقسیم قد بر دور مچ، عددی به دست میآید که اگر بین ۱۰ تا ۱۱ باشد، استخوانبندی طبیعی است و اگر بالای ۱۱ باشد، استخوانبندی ریز و اگر زیر ۱۰ باشد، استخوانبندی درشت تلقی میشود. بر این اساس، وزن ایدهآل را مشخص میکنیم. اگر استخوانبندی این آقا طبیعی باشد، وزن مناسب برایشان ۶۳ کیلوگرم و اگر استخوانبندیشان درشت باشد ۶۵ کیلوگرم است. اگر استخوانبندیشان ریز باشد، همین وزنی که دارند (یعنی ۶۰ کیلوگرم) برایشان مناسب است. در مواردی که وزن فرد نزدیک به وزن ایدهآل است، علاوه بر روش محاسباتی، با دستگاه خاصی موسوم به «اسکین فولد کالیپر» که ضخامت چین پوستی را میسنجد، میزان چربی روی شکم را اندازه میگیریم و تشخیص میدهیم فرد وزن اضافه دارد یا نه.هرچند برای اظهارنظر دقیق باید از نزدیک معاینه شوند اما به نظر میرسد خیلی کمبود وزن ندارند و اگر مجبور نباشند، بهتر است وزن اضافه نکنند.
▪ اگر در همین وزن بمانند، مشکلی برایشان پیش نمیآید؟
نه، اتفاقا بهتر است فرد چند کیلوگرم کمتر از وزن ایدهآل باشد تا چند کیلوگرم بیشتر. لاغری خوب نیست اما ایشان لاغر محسوب نمیشوند.
▪ این آقای جوان تا به حال رژیم افزایش وزن نگرفته و برای افزایش وزن به پزشک و متخصص تغذیه مراجعه نکردهاند اما ۲ بار پودرهای افزایش وزن مصرف کرده که نتیجهای نداشته است. نظر شما در اینباره چیست؟
این پودرها حاوی ترکیبهایی هستند که باعث احتباس آب در بدن و چاقی کاذب میشوند و به محض قطع مصرف، فرد به وزن قبلی برمیگردد. پودر کار خاصی انجام نمیدهد، ۲ قاشق پودر پروتئینی نهایتا ۵۰ تا ۶۰ کیلوکالری انرژی دارد در حالی که مشکل افراد لاغر پروتئین نیست، بلکه انرژی و کالری دریافتیشان باید افزایش پیدا کند. مصرف پروتئین فقط در شرایط خاص مثلا زمانی که فرد ورزشکار است و بدنسازی کار میکند، لازم است.
▪ آقای بلاشآبادی با مراجعه به متخصص تغذیه و رعایت رژیم غذایی میتوانند وزن اضافه کنند؟
روند تغییر وزن از لاغری به چاقی کندتر از روند تغییر وزن از چاقی به لاغری است. یک فرد چاق به راحتی میتواند ماهی ۵ کیلوگرم وزن کم کند. اگر شأن حرفه ما اجازه میداد، میتوانستیم این موضوع را تضمین و افراد چاق را تضمینی لاغر کنیم. رژیم کاهش وزن صددرصد جواب میدهد اما رژیم غذایی یک فرد لاغر ممکن است ۸۰ تا ۹۰ درصد جواب بدهد و در ۱۰ تا ۲۰درصد موارد نتیجه موفقیتآمیز نباشد. یک فرد لاغر میتواند ماهی ۱ تا ۱ کیلو و ۲۰۰ گرم یا در مواردی فقط ۷۰۰گرم در ماه وزن اضافه کند و این کار صبر و حوصله میخواهد.
▪ این آقا شبکار است. ساعت ۶بعدازظهر تا ۳ بعد از نیمه شبکار میکند و صبح تا ظهر میخوابد. در نتیجه صبحانه نمیخورد و فقط ۲وعده ناهار و شام دارد. این موضوع میتواند علت لاغریاش باشد؟
شیفت کاری به طور مستقیم در این وضعیت تاثیر ندارد اما چون در این شرایط کمتر غذا میخورند، میتواند تا حدودی موثر باشد. این مشکل را میتوان با گنجاندن میانوعدههای پرکالری مانند بستنی که خوردنش راحت است، در برنامه غذایی جبران کرد و مقدار کالری دریافتی را بالا برد. با تنظیم برنامه غذایی دقیق میتوان تمهیداتی به خرج داد تا اگر فرد زمینه افزایش وزن دارد، وزن اضافه کند مثلا اگر صبحانه نمیخورد، میتواند قبل خواب یک لیوان آب میوه که ۱۵۰ کیلوکالری انرژی دارد بخورد.
▪ یکی از مشکلات ایشان کماشتهایی است. برای افزایش اشتها توصیه تغذیهای خاصی دارید؟
به طور مشخص نه، اما برخی بیماران میگویند بعد از خوردن قرص «مولتیویتامین مینرال» اشتهایشان بهتر میشود. قرص «سیپروهپتادین» هم خیلی کمعارضه و در افزایش اشتها موثر است اما به دلیل خوابآور بودن و اینکه تمرکز را کم میکند و با توجه به شرایط کاری، ایشان نمیتوانند از آن استفاده کنند. همچنین توصیههایی که از قدیم وجود داشته مانند اینکه پیاز یا ترشی اشتها را باز میکند، در مورد برخی افراد میتواند تا حدودی موثر باشد. اشتها به عوامل بیرونی هم بستگی دارد. اگر شرایط مناسب، سفره و بشقاب به شکل مناسب تزئین شده و فرد هنگام غذا خوردن همصحبت داشته باشد، اشتهایش بیشتر میشود.
▪ حرف یا نکته آخر؟
اگر این آقا میخواهند وزن اضافه کنند، توصیه میکنم صبر و حوصله داشته باشند و مراقب باشند شکم نیاورند. همچنین ورزش را در برنامه روزانهشان داشته باشند چون ورزش در بهبود اشتها و رسیدن به وزن مناسب موثر است.
● نگاه فوقتخصص غدد و متابولیسم
اگر کم اشتهایید، بخوانید!
دکتر سید محسن خوشنیت
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
آقای بلاش آبادی باید بهوسیله پزشک معاینه و از نظر مشکلاتی مانند نارسایی غده فوقکلیوی (که ممکن است با کاهش وزن و کاهش اشتها همراه باشد)، سوءجذب، سوءهاضمه و بیماریهای دستگاه گوارش بررسی شوند. کماشتهایی و کمغذایی آثاری در بدن دارد و میتواند باعث بروز فقر آهن، کمبود ویتامینها و مواد معدنی شود. فقر آهن به طور ثانوی اشتها را کم میکند و یک چرخه معیوب ایجاد میشود بنابراین در قدم اول باید علت کاهش اشتها، بعد علت لاغری که در نتیجه کاهش اشتها رخ داده و در نهایت آثاری که کماشتهایی و کمغذایی و سوءتغذیه داشته، بررسی شود. علل دیگری که میتوانند باعث لاغری شوند، اضطراب و مصرف سیگار هستند. برخی افراد هنگام اضطراب کماشتها میشوند و به مصرف سیگار روی میآورند و لاغر میشوند. به هر حال ایشان باید بررسی و معاینه شوند و آزمایشهای لازم را انجام دهند. اگر علت خاصی پیدا نشد و مشخص شد بیماری خاصی مطرح نیست، میتوانند به متخصص تغذیه مراجعه کنند و رژیم غذایی مناسب دریافت کنند. اگر مشکل خاصی نداشته باشند، مسلما با رعایت رژیم غذایی وزنشان افزایش مییابد. شبکاری نیز سیستمهای داخلی بدن را به هم میریزد و ریتم طبیعی ترشح شبانهروزی هورمونها را دچار اختلال میکند مثلا ترشح کورتیزول در اوایل صبح افزایش پیدا میکند و فرد در روز آمادگی بیشتری برای کار دارد، بعدازظهر میزان ترشح این هورمون کاهش مییابد و شب هنگام خواب، مقدار ترشح این هورمون کاملا کم شود و در افراد شبکار، ریتم ترشح این هورمون به هم میخورد. همچنین با تغییر ساعت خواب و بیداری، ریتم هورمونهای دیگر بدن نیز به هم میریزد و این افراد مستعد ابتلا به بیماریهایی میشوند. کار آقای بلاش?آبادی در مورد مصرف پودرهای افزایش وزن درست نبوده است. این محصولات مضر و غیرمجاز حاوی مواد کورتونی هستند و مقداری افزایش وزن ایجاد میکنند. پودرهای افزایش وزن حاوی مقداری آمینواسید و پروتئینهای ساختگی و ترکیبهای داروهایی مشابه کورتون هستند که باعث افزایش وزن کاذب میشوند. مصرف سرخود، بیرویه و بدون نظارت کورتون میتواند باعث عوارضی شود. این دارو حتما باید بجا، با دوز مشخص و تحت نظر پزشک استفاده شود. همچنین مشاهده میشود برخی افراد برای افزایش وزن خودسرانه آمپولهای دگزامتازون و بتامتازون تزریق میکنند که باعث افزایش اشتها و تجمع چربی در بدن میشود اما همه این روشها عارضه دارند.
● نگاه متخصص طب کار
دکتر خسرو صادق نیت
فلوشیپ اختلالات خواب و عضو هیات علمی دانشگاه علوم?پزشکی تهران
با توجه به وزن و قد آقای بلاش آبادی شاخص توده بدنی ایشان ۲۰ و در محدوده طبیعی است اما در رابطه با برنامه کاریشان که شبکار هستند چند نکته قابلتوجه وجود دارد تا با مشکلات کمتری روبرو شوند. در کل، این نوع شیفت کاری با به هم زدن ریتمهای بیولوژیک میتواند باعث عوارض متعدد جسمی و روانی در کوتاهمدت و درازمدت شود. برای پیشگیری از این عوارض میتوان از روشهای شناختهشدهای بهره برد که به مهمترین آنها اشاره میکنم هر چند توصیه میشود ایشان بهطور منظم تحتنظر متخصص طب کار باشد تا قبل از بروز مشکلات جدی در معاینههای دورهای مراحل تشخیص و پیشگیری محقق شود:
۱. اگر برنامه ایشان به صورت شیفت ثابت است، توصیه میکنم در روزهای استراحت نیز برنامه خواب و بیداری را مطابق برنامه زمان شیفت خود حفظ کند یعنی در روزهای غیرکاری نیز تا ساعت ۳ صبح بیدار بماند.
۲. برنامه غذایی خود را با ۴ تا ۵ ساعت تاخیر نسبت به روال عادی تنظیم کند یعنی پس از بیداری وعده اول غذای اصلی و قبل از شروع شیفت، وعده دوم را بخورد و هنگام کار نیز یک وعده غذای سبک میل کند.
۳. خوردن میان وعده حین کار بهخصوص چای یا قهوه برای راحتتر بیدار ماندن توصیه میشود. البته در ساعتهای پایانی بهتر است از مصرف این خوراکیها پرهیز شود تا در خواب بعد از شیفت خللی ایجاد نشود.
۴. اختلال گوارشی در شیفتکاران شایع است. بنابراین پس از رعایت نکات فوق در صورت عدم بهبود علایم، بهتر است که با یک متخصص داخلی یا فوقتخصص گوارش مشورت کنید.
فرزانه فولادبند
«میزگرد تغذیه» درباره لاغری آقای مهدی بلاشآبادی با حضور دکتر مسعود کیمیاگر متخصص تغذیه و رژیم درمانی/دکتر سید محسن خوشنیت فوقتخصص غدد و متابولیسم
دکتر خسرو صادقنیت متخصص طب کار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست