جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

درگذشت نویسنده داستان " در جبهه غرب همه چیز آرام است" (در این روز ۲۶ سپتامبر)


درگذشت نویسنده داستان " در جبهه غرب همه چیز آرام است" (در این روز ۲۶ سپتامبر)

«اریك ری مارك» نویسنده داستان « در جبهه غرب همه چیز آرام است » ۲۵ سپتامبر ۱۹۷۰در ۷۲ سالگی در سویس درگذشت. اریك كه داستانهای متعدد نوشته است در آلمان به دنیا آمده بود. «اریك ری مارك» …

«اریك ری مارك» نویسنده داستان « در جبهه غرب همه چیز آرام است » ۲۵ سپتامبر ۱۹۷۰در ۷۲ سالگی در سویس درگذشت. اریك كه داستانهای متعدد نوشته است در آلمان به دنیا آمده بود. «اریك ری مارك» در بكار بردن كلمات و برانگیختن خواننده با جملات مهارت بسیار داشت و به گونه ای می نوشت كه موثر باشد. «اریك» مستندات را در قالب داستان قرار می داد تا زحمت اثبات مدارك را به خود راه ندهد و قلم او آزاد، و نثرش شیوا و ساده و خودمانی باشد. وی كتاب « در جبهه غرب ...» را كه برای نخستین بار در سال ۱۹۲۹ درآلمان انتشار یافت و بعدا به زبانهای مختلف به چاپ رسید و به صورت فیلم سینمایی درآمد در نفی جنگ نوشته و جنگها را نتیجه جاه طلبی و اشتباه محاسبه سیاستمداران و دولتمردان دانسته كه از مردن هزاران هزار انسان به دست یكدیگر بیم و واهمه به خود راه نمی دهند و جوانان كشور و نیز ملل دیگر را كه به نام سرباز وظیفه به جبهه فرستاده می شوند به كشتن می دهند و به كام مرگ می فرستند. كتاب او درباره جبهه غرب جنگ جهانی اول است. اریك در طول این داستان معروف كه در میلیونها نسخه انتشار یافته در قالب ماجرا با تعجب بیان داشته كه چگونه انسان دارای وجدان و شعور انسان دیگر را بدون این كه شخصا خصومتی داشته باشد و در میان سكوت و بدون مكالمه با او می كشد و انسانها در كشتن یكدیگر مسابقه می گذارند و برنده مسابقه، درحقیقت فاتح جنگ است.

«ری مارك» كه در ۱۸ سالگی به عنوان یك سرباز وظیفه آلمانی به جبهه غرب اعزام شده بود و در این جبهه پنج بار گلوله خورده و مجروح شده بود در حقیقت این داستان را بر پایه تجربه و تفكر خود از جنگ نوشته بود. در پایان جنگ، اریك به كارهای گوناگون از جمله تدریس ( آموزگاری ) پرداخت، سپس روزنامه نگار ورزشی نویس شد كه پس از روان شدن قلمش به داستان نگاری روی آورد و تا پایان عمر آن را رها نساخت. اریك كه از آلمان به آمریكا مهاجرت و تبعه این كشور شده بود در عین حال شوهر «پالت گودارد» بازیگر معروف فیلمهای سینمایی بود و دهها سال در سویس زندگی كرد.

آخرین داستان ری مارك « شب در لیسبون » عنوان داشت. سبك نگارش وی تفاوتی چندان با ارنست همینگوی نداشت.