سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

نقش خاتمی در تحولات سیاسی ایران


نقش خاتمی در تحولات سیاسی ایران

عوامل گوناگون دست به دست هم دادند تا از خاتمی یك شخصیت كم نظیر در تاریخ ایران ساخته شود

عوامل گوناگون دست به دست هم دادند تا از خاتمی یك شخصیت كم نظیر در تاریخ ایران ساخته شود. رای ۲۰ میلیونی در دور اول و ۲۲ میلیون در دور دوم فرجام خوش دولت او و انتقال آرام قدرت برخلاف اسلاف اصلاح‌طلبش، نگاه اخلاقی به سیاست، صبر و مدارا، ساده زیستی، زبان گیرا و نافذ، اعتقاد به ارزش‌های والای انسانی و حقوق بشری، رجحان مصالح ملی بر مصالح شخصی، محبوبیت بالا پس از پایان قدرت و ... عوامل و دلایلی هستند كه پرداختن هر چند اجمالی به آنها مجالی بس فراتر از حوصله این مقال است آن بی شك به همین خاطر است كه اینك خاتمی تبدیل به یك شخصیت محبوب ملی دارای برد جهانی بالا شده است . به همین خاطر است كه هنوز هم عكسش را از خانه‌ام پایین نیاورده‌ام چونان بسیاری از مردم ایران كه قلبشان هنوز برای‌آن خواجه لبخند‌رو می‌تپد و نزدیك بود همین زمستان گذشته بهایی هم به این راه بپردازم، اما همه این‌ها دلیل نمی‌شود كه از او قهرمان بسازم چیزی كه خود او هم نمی‌خواسته و نمی‌خواهد.

این روزها به بهانه حضور فعالانه‌تر او در صحنه سیاسی ایران و بیش از این به دلیل سفر وی به شیراز بحث حضور مجدد او در عرصه انتخابات آ‌تی ریاست جمهوری و حتی مجلس به سوژه داغ رسانه‌های خبری و محافل سیاسی تبدیل شده است امری كه مخالفان و موافقانی در بین مجموعه اصلاح طلبان دارد. موافقان آمدن او دو دسته هستند یكی توده مردم و دیگری بازیگران سیاسی كه خواهان توسعه سیاسی هستند. بازیگران سیاسی به ویژه آنان كه به دنبال كسب مجدد قدرت هستند از آنجا كه می‌دانند احتمال رد صلاحیت او بسیار كم و احتمال برد او هم حتمی است از آمدن او استقبال می‌كنند،اما عده‌ای از اصلاح طلبان هم با آمدن او مخالف هستند و برای این نظر خود دلایلی دارند:

۱) خاتمی اكنون سرمایه ملی به ویژه برای اصلاح طلبان با تمام ویژگی‌های یك شخصیت كاریزماتیك است كه جناح مقابل از نداشتن كسی چون او در اردوگاه خود رنج می‌برد. بنابر این معتقدم نباید این شخصیت ملی و بین‌المللی و سرمایه ملی را برای مقاصد و اهداف كوچك خرج كرد.

۲) مردم به دیده احترام به خاتمی می‌نگرند.‌

۳) اوضاع مملكت به ویژه از نظر اقتصادی و سیاست خارجی نامطلوب است كه خاتمی نمی‌تواند آن را سامان دهد، بنابراین ممكن است آمدن وی باعث سرخوردگی شود. خاتمی یك شخصیت فرهنگی معتقد به سیاست اخلاقی است كه همین ویژگی‌ او باعث می‌‌شود كه نتواند در زدو بندهای سیاسی موفق باشد و دروغ بگوید و... او می‌تواند گام‌های بزرگی در جهت نیل به دموكراسی بردارد.‌ ‌

سخن آخر آن كه با وجودی كه خاتمی از استثناها است،اما اصلاح‌طلبان باید از تجربه حضور مجدد هاشمی درس بگیرند و او را هزینه نكنند.‌ ‌ درست است كه هدف احزاب و گروه‌های سیاسی رسیدن به قدرت است ،اما دستیابی به قدرت به هر قیمتی و با استفاده از نام شخصیت‌های بزرگ تاریخی بی شك در راستای سیاستی است كه هدف وسیله را توجیه می‌كند و ماكیاولیستی است. خاتمی باید بداند كه یك فوتبالیست اگر در اوج دوران بازی و با احترام خداحافظی نكند روزی با بی مهری كنار گذاشته می‌شود. ‌

نویسنده : رضا كرمی