چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
زن آهنی
دكتر آنگلا مركل صدراعظم كنونی آلمان با نام آنگلا دوروتی كسنر در تاریخ ۱۷ ژوییه ۱۹۵۴ در شهر هامبورگ آلمان متولد شد. به عنوان رییس حزب دموكرات مسیحی ائتلاف حزبش با حزب سوسیال مسیحی و حزب سوسیال دموكرات آلمان را رهبری میكند. این ائتلاف بعد از دوماه مذاكره پس از انتخابات سال ۲۰۰۵ شكل گرفت. مركل كه از ناحیه مكلنبورگ، پومرانیای غربی به مجلس آلمان راه یافت از سال ۲۰۰۰ رییس حزب دموكرات مسیحی و از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۵ رییس ائتلاف پارلمانی این حزب با حزب سوسیال مسیحی بوده است. او اولین صدراعظم زن آلمان و اولین شهروند سابق آلمان شرقی است كه بر آلمان دوباره متحد شده رهبری میكند.
مركل در هامبورگ متولد شد. پدرش یك كشیش و مادرش یك معلم بود. اندكی پس از تولد وی، خانوادهاش به شهر تمپلین در آلمان شرقی مهاجرت كردند. از سال ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۸ به تحصیل در رشته فیزیك در دانشگاه لیپتیگ پرداخت و در سال ۱۹۸۶ موفق به كسب درجه دكترا در رشته فیزیك شد. پس از اولین و در حقیقت تنها انتخابات آلمان شرقی او قائممقام سخنگوی دولت آلمان شرقی شد. در سال ۱۹۸۹ و پس از فروپاشی دیوار برلین به یك جنبش دموكراسی خواهی پیوست. در سال ۱۹۹۰ به عضویت حزب دموكرات مسیحی درآمد و در پایان همین سال به عنوان نماینده این حزب وارد مجلس آلمان شد. در ژانویه ۱۹۹۱ هلموت كهل صدراعظم وقت آلمان او را به عنوان وزیر بانوان و جوانان برگزید. در ۱۹۹۴ به سمت وزارت محیط زیست و امنیت راكتورها دست یافت كه این مقام او را به قدرت سیاسی بیشتری رساند. از آنجا كه اوجوانترین وزیر كابینه بود كهل او را «دختر جوان» مینامید.
آنگلا مركل به زبان انگلیسی و روسی كاملا مسلط است. او در سال ۱۹۷۷ با فیزیكدانی با نام آلریچ مركل ازدواج كرد اما آنها در سال ۱۹۸۲ از یكدیگر جدا شدند. در سال ۱۹۹۸ با برلین كه یك پروفسور شیمی است ازدواج كرد، آنها فرزندی ندارند.
● رهبر اپوزیسیون
وقتی دولت كهل در سال ۱۹۹۸ در انتخابات شكست خورد مركل به عنوان دبیركل حزب دموكرات مسیحی برگزیده شد.
پس از رسوایی مالی حزبی كه شهرت بزرگان و رهبران حزب دموكرات مسیحی را به خطر انداخت، مركل به انتقاد از پیشكسوت خود كهل پرداخت و حزبش را به آغازی مجدد بدون حضور كهل تشویق كرد. در دهم آوریل سال ۲۰۰۰ به عنوان اولین رییس زن حزبش برگزیده شد. پیروزی او در انتخابات ناظران را در حیرتی عمیق فرو برد چرا كه شخصیت او در تضادی آشكار با حزبی بود كه رهبریاش را برعهده گرفته بود. مركل زنی با مذهب پروتستان است یعنی دین اصلی مردم شمال آلمان در حالی كه حزب دموكرات مسیحی حزبی است كه اكثریت اعضای آن را مردان عموما محافظهكار و با اعتقادات كاتولیك تشكیل میدهند. كاتولیك دین اصلی مردم جنوب آلمان را تشكیل میدهد.
پس از انتخاب مركل به عنوان رهبر حزب دموكرات مسیحی او از محبوبیتی چشمگیر در میان مردم آلمان برخوردار شد بطوری كه عده زیادی او را برای مبارزه با گرهارد شرودر صدراعظم وقت آلمان در انتخابات سال ۲۰۰۰ ترغیب میكردند. با این حال او در حزب خود و همچنین حزب متحد آنها یعنی سوسیال مسیحی از محبوبیت چندانی برخوردار نبود.
پس از شكست شویبر رهبر حزب سوسیال مسیحی در انتخابات صدراعظمی سال ۲۰۰۲ مركل به ریاست اپوزیسیون محافظهكار در مجلس آلمان بوندستاگ رسید.
● سیاست مركل
مركل دست به اصلاحاتی بنیادین در نظام اقتصادی آلمان زد و از بازار آزاد (كه در آن رقابت و قیمتها آزاد است و دخالت دولت در حداقل) حمایت كرد او همچنین در قانون كار آلمان تغییراتی را اعمال كرد و به كارفرمایان در اخراج كارمندان و افزایش ساعات كار آزادی عمل بیشتری بخشید.
او از طرفداران برقراری رابطه دوستانه با امریكاست و در بهار سال ۲۰۰۳ با وجود مخالفت جهانی به حمایت امریكا در حمله به عراق پرداخت و حتی این جنگ را اجتنابناپذیر و گرهارد شرودر را فردی با اعتقادات ضدامریكایی خواند این عمل مركل را بویژه در میان منتقدینش به عنوان خدمتگزار امریكا معرفی كرد. او همچنین از سیاستهای دولت در حمایت از تركیه برای عضویت در اتحادیه اروپا انتقاد كرد و در این راستا از حمایت اكثریت مردم آلمان هم برخوردار شد زیرا آلمانیها از فشاری كه بر اقتصاد آنها به دنبال افزایش موج مهاجرت به كشورشان وارد میآید بشدت نگرانند.
● تشابهات
مطبوعات آلمان مركل را با نخست وزیر سابق انگلیس مارگارت تاچر مقایسه كردهاند. هر دو زنان سیاستمداری هستند كه از جناح راست میانه به قدرت رسیدند و هر دوی آنها تحصیلات علمی دارند. بعضی مركل را با عنوان بانوی آهنین میخوانند كه این لقب اشارهیی تلویحی به تاچر نیز هست. با این حال عدهیی از مفسران سیاسی تشابهات اندكی میان برنامههای سیاسی این دو سیاستمدار برجسته مییابند.
در ۳۰ مه سال ۲۰۰۵ مركل به عنوان رقیب گرهارد شرودر در انتخابات صدراعظمی سال ۲۰۰۵ آلمان از طرف دو حزب دموكرات مسیحی و سوسیال مسیحی برگزیده شد. در انتخابات حزب دموكرات مسیحی به رهبری مركل ۲/۳۵ درصد آرا و حزب دموكرات آزاد متحد این حزب حدود ۱۰ درصد آرا را از آن خود كردند و در مقابل حزب سوسیال دموكرات به رهبری گرهارد شرودر در حدود ۳۴ درصد و حزب سبز متحد آنها در حدود ۵/۸ درصد رای آوردند. به این ترتیب مركل نخستین صدراعظم زن آلمان شد اما برای تشكیل دولت نیازمند ائتلاف با حزب سوسیال دموكرات گرهارد شرودر بود. بنابراین مذاكراتی طولانی و پیچیده میان این دو حزب آغاز شد كه سرانجام پس از دو ماه مقام صدراعظمی رسما به مركل واگذار شد اما سوسیال دموكراتها توانستند سهم بیشتر و موثرتری در كابینه كسب كنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست