چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

چرا شیر دل‌پیچه می‌آورد؟


چرا شیر دل‌پیچه می‌آورد؟

بیماری سوءجذب که خیلی هم شیوع ندارد علل به وجود آورنده متعددی دارد. در واقع نا‌توانی جذب طبیعی مواد غذایی در روده را سوءجذب می‌نامیم که این حالت می‌تواند برای یک ماده خاص یا …

بیماری سوءجذب که خیلی هم شیوع ندارد علل به وجود آورنده متعددی دارد. در واقع نا‌توانی جذب طبیعی مواد غذایی در روده را سوءجذب می‌نامیم که این حالت می‌تواند برای یک ماده خاص یا چند گروه از موادغذایی اتفاق بیفتد. هر عاملی که موجب شود آنزیم‌های هاضمه خوب ترشح نشوند و سطح جذبی روده دچار اختلال شود، می‌تواند سوءجذب ایجاد کند. آنچه مردم به عنوان سوءجذب ذکر می‌کنند علایمی است که بیانگر نقش دستگاه گوارش است. حتما شما می‌دانید که غذا وقتی از معده وارد روده کوچک می‌شود به مواد قابل جذب تبدیل می‌شود و از جدار روده وارد خون شده و در اختیار همه سلول‌های بدن قرار می‌گیرد اما یک بیماری روده‌ای می‌تواند روند جذب برخی مواد ضروری را کاهش دهد...

شایع‌ترین اختلال جذب در ایران، برای مواد لبنی است که به علت کمبود یک آنزیم بعضی افراد قادر نیستند مواد لبنی را خوب جذب کنند. آمارها نشان می‌دهد ۲۰ تا ۳۰ درصد جامعه به این مشکل مبتلا هستند و علایم سوءجذب لبنیات را به صورت نفخ و دل‌پیچه بروز می‌دهند اما بهتر است بدانید این نوع سوءجذب را بیماری خیلی مهمی تلقی نمی‌کنیم چون با ترک مصرف لبنیات یا تغییر در نوع خاص آن و حتی اضافه کردن موادی افزودنی به لبنیات قابل رفع است. نوع دیگر اختلال جذب که حدود یک درصد جامعه ایرانی به آن مبتلا هستند، اختلال جذب مواد حاصل از گندم است و آن را به نام سلیاک می‌شناسید. گاهی از کودکی بروز می‌کند و به صورت کاهش رشد، اسهال مزمن و استعداد به عفونت‌ها خود را نشان می‌دهد. بعضی افراد به دلیل التهاب مرتب لوزالمعده و اختلال در آنزیم‌های لوزالمعده که قرار است در ابتدای روده باریک از محل دوازدهه روی غذاها ریخته و ترشح ‌شود تا آنها را قابل جذب‌کنند، مشکل سوءجذب می‌گیرند. در این گروه ممکن است سنگ، موجب التهاب لوزالمعده شده باشد یا در جوامع غربی مصرف الکل دلیل التهاب باشد.

دکتر پیمان ادیبی - فوق تخصص گوارش - دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان