جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

سنگ صفرا در چه کسانی شایع‌تر است؟


سنگ صفرا در چه کسانی شایع‌تر است؟

۱) وراثت: سنگ کیسه صفرا در بعضی خانواده‌ها بیشتر است و به خصوص در بستگان درجه اول کسانی که سنگ کیسه صفرا گرفته‌اند بیشتر دیده می‌شوند.
۲) نژاد: بومیان آمریکا وآسیایی‌ها استعداد …

۱) وراثت: سنگ کیسه صفرا در بعضی خانواده‌ها بیشتر است و به خصوص در بستگان درجه اول کسانی که سنگ کیسه صفرا گرفته‌اند بیشتر دیده می‌شوند.

۲) نژاد: بومیان آمریکا وآسیایی‌ها استعداد ژنتیکی برای ترشح میزان زیادی کلسترول در صفرا دارند و در آفریقا سنگ صفرا نادر است.

۳)جنس: سنگ کیسه صفرا در ۱۰ درصد زنان و ۵ درصد مردان بالغ در جامعه دیده می‌شود.

۴) هورمون استروژن: به نظر می‌رسد مصرف قرص‌های بارداری (حاوی استروژن) سطح کلسترول را در صفرا افزایش وحرکت کیسه صفرا را کاهش می‌دهند که این دو مورد می‌توانند به سنگ صفراوی منجر شوند.

۵) چاقی: مطالعات نشان داده که تا ۵۰ درصد افراد خیلی چاق دچار سنگ کیسه صفرا می‌گردند و چاقی به خصوص در سن زیر ۵۰ سالگی موجب تشکیل سنگ کیسه صفرا می‌شود.

۶) سن: با افزایش سن احتمال سنگ کیسه صفرا بالا می‌رود به طوریکه اغلب بیماران دچار سنگ کیسه صفرا در سنین ۵۰ تا ۷۰ سالگی هستند.

۷) داروها: مصرف داروهای پایین‌آورنده چربی خون به‌خصوص کلوفیبرات احتمال تشکیل سنگ‌صفرا را افزایش می‌دهند. همچنین مصرف سفتریاکسون نیز در تشکیل سنگ صفرا نقش دارد.

۸) دیابت (بیماری قند): در دیابتی‌ها سنگ کیسه صفرا سه برابر افراد عادی دیده می‌شود.

۹) رژیم غذایی: مصرف گوشت‌قرمز و تخم‌مرغ، شیرینی فراوان و حبوبات به مقدار زیاد موجب افزایش احتمال سنگ کیسه صفرا می‌شود. مصرف میوه و سبزی تازه احتمال بروز سنگ کیسه‌صفرا را کم می‌کند و به همین دلیل شیوع سنگ کیسه صفرا در گیاه خواران بسیار پایین است. فعالیت و تحرک کم و همچنین یبوست در تشکیل سنگ کیسه صفرا مؤثر است.

۱۰) کاهش سریع وزن: در کاهش سریع وزن، کبد کلسترول اضافی را به درون کیسه صفرا ترشح کند که می‌تواند باعث ایجاد سنگ صفراوی شود.

۱۱) بیماری‌های لوزالمعده

۱۲) بیماری‌های کبدی، مانند سیروز

۱۳) مصرف الکل