پنجشنبه, ۹ فروردین, ۱۴۰۳ / 28 March, 2024
مجله ویستا

ورزش های نوین, الهام گرفته از ورزش های سنتی ایرانیان هستند


ورزش های نوین, الهام گرفته از ورزش های سنتی ایرانیان هستند

ورزشی که بصورت گروهی تمامی فاکتورهای آمادگی جسمانی را در بردارد و مضاعف بر آن روحیه جوانمردی, پهلوانی, فروتنی و گذشت را در شخص می پروراند و تقویت می کند وجه تمایز با کلیه رشته های ورزشی حال با کمی تأمل و کنکاش در ورزش پهلوانی و ورزش ایروبیک ورزشی که کمترازنیم قرن ازعمرآن می گذرد متوجه خواهیم شد که کشورهای پیشرفته جهت ابداع ورزش های جدید حرکتی جز الهام گرفتن از پیشینه ایرانیان و استخراج از سنت کهن ما انجام نداده اند و برگ برنده آنان فقط تبلیغات گسترده ای است که انجام می دهند و خود را به جهانیان می شناسانند

دو تن از کارشناسان ارشد تربیت بدنی در تازه ترین کار پژوهشی خود به اثبات این ادعا پرداخته اند که ورزش های نوین امروزی وام گرفته از ورزش های سنتی و صددر صد ایرانی هستند.

به گزارش سایت خبری سازمان، مصطفی علی یاری و مهناز غیورفر در این پژوهش معتقدند: تاریخ کشور ما، تاریخ پهلوانی ها و دلاوری ها و افتخارات پرشکوه انسانی است. در کنار تمدن چند هزار ساله سرزمین ما، آیین و ویژگی های یک ملت بزرگ و زنده جهانی می درخشد، علاقه مندی فطری ایرانیان به پهلوانی و نیرومندی و پیروی از آیین جوانمردی و فداکاری و نوعدوستی و راستی و امانت که نشانه خصال ابدی یک ملت جاویدان است، موجب دوام یکی از آثار درخشان باستانی ایران یعنی زورخانه و ورزش باستانی شده است.

ورزشی که بصورت گروهی تمامی فاکتورهای آمادگی جسمانی را در بردارد و مضاعف بر آن روحیه جوانمردی، پهلوانی، فروتنی و گذشت را در شخص می پروراند و تقویت می کند (وجه تمایز با کلیه رشته های ورزشی) حال با کمی تأمل و کنکاش در ورزش پهلوانی و ورزش ایروبیک (ورزشی که کمترازنیم قرن ازعمرآن می گذرد) متوجه خواهیم شد که کشورهای پیشرفته جهت ابداع ورزش های جدید حرکتی جز الهام گرفتن از پیشینه ایرانیان و استخراج از سنت کهن ما انجام نداده اند و برگ برنده آنان فقط تبلیغات گسترده ای است که انجام می دهند و خود را به جهانیان می شناسانند.

اما آنچه در پی می آید متن کامل این تحقیق است:

● مقدمه:

از آنجایی که انجام حرکات ورزشی عمدتا از سوخت چربی بهره می گیرد و با انجام آن، چربی های اضافی بدن کاهش می یابند و با ادامه این حرکات به تدریج سیستم قلبی عروقی و تنفسی در فعالیت های حرکتی از کارآیی بالاتری برخوردار می شوند. یکی از انواع فعالیت های ورزشی، اجرای حرکات هوازی، موزون و هماهنگ که با موزیک و ریتم خاصی همراه است، وسیله ای بسیار مؤثر برای جلوگیری از افسردگی، رفع بی حوصلگی و بی تابی است و به دلیل این که فرد تمرین کننده این ورزش را به شکل گروهی و در قالب حرکاتی موزون و از قبل تعیین شده دنبال می کند، تأثیر بسزایی در تقویت رفتارهای گروهی دارد و امروزه نام بدنسازی یا ایروبیک را به خود اختصاص داده است.

این نوع روش تمرین به فرد فرصت می دهد که ناخودآگاه از خلاقیت های ذهنی و هنری در وجودش بیشتر استفاده کند و برخی از استعدادهای نهفته خود را آشکار سازد.

● تاریخچه موسیقی

یکی از هنرهای زیبا که از ابتدای خلقت در نهاد طبیعت مستور بوده، موسیقی است. به نحوی که این نهاد طبیعی اولین آموزگار انسان ها در آموختن هنرهای بسیار زیبا بوده است اما به تدریج، بر اثر میل به تقلید، انسان اولیه شروع به تقلید نغمه ها و صداهایی نمود که در طبیعت وجود داشت و به گوش او می رسید. لذا با گذشت زمان و با تلاش صنعتگران از برخی از آثار طبیعت استفاده نمود و آلات گوناگون موسیقی را به وجود آورد.

انسان ها در ابتدا از موسیقی جهت زنده ماندن، دوام آوردن و پیروزی در شکار استفاده می کردند ولی تکامل تدریجی ساز ها و کشف کشاورزی و زراعت و نیاز به عوامل طبیعی چون باد، باران، خورشید و... موجب گشت تا برای دستیابی به محصولات بیشتر، به جلب این نیرو ها بپردازد. لذا برای هر یک از این نیرو ها خدایانی را خلق نمود و برای خشنود ساختن این خدایان، آنها را با موسیقی و آواز، ستایش می نمود. این مسأله می تواند نقطه اولیه پیدایش موسیقی مذهبی قلمداد گردد اما آنچه که به شرح آن می پردازیم تأثیر این هنر زیبا بر سلامت روح و روان و جسم آدمی است.

در دورانی که به ذکر آن پرداختیم و به عصر نو سنگی مشهور است، به منظور خشنود ساختن خدایان و دفع ارواح خبیثه از موسیقی استفاده می شده است و این در حالی بود که سیر تکامل سازها همچنان در حال پیشرفت بود، به نحوی که با تکامل تیر و کمان، که ساز اولیه او محسوب می گشت، مایه اولیه ساز چنگ نهاده شد و با تکامل شاخ حیوانات انواع مختلف سازهای بادی پدیدار شد.

انسان اولیه موسیقی را تنها راه درمان بیماری ها می دانست و از همان ابتدا به قدرت شفابخش موسیقی اعتقاد داشت. زیرا جادو خصیصه اصلی درمان پزشکی ابتدایی او محسوب می گشت که به آن «شامان» می گفتند.

ولی در اواخر دوران نوسنگی طبقات و تمدن بشری در شرق پدیدار گشت که در طی هزار سال شکل گرفت و از دلایل پیدایش آن در شرق می توان به شرایط طبیعی و گستردگی و وجود دره های پر آب در آن، اشاره نمود که موجب اجتماعی شدن انسان اولیه گردید. این تمدن در کنار چهار دره حاصل خیز شکل گرفت که عبارت بودند از:

۱) دره نیل (در مصر)

۲) دره دجله و فرات (در بین النهرین)

۳) دره سند و گنگ (در هندوستان)

۴) دره هوانگ هو (در چین)

اما نخستین نشانه های مشخص رشد و توسعه موسیقی در شرق را در بین النهرین و نزد اقوام و جوامع سومری، آشوری، بابلی و کلدانی می دانند. موسیقی در میان این اقوام بازتاب اعتقادات مذهبی آنان است که در طی مراسمی خاص و به خاطر پرستش خدایان در محلی به نام «زیگوارت» اجرا می شد به طوری که موسیقی و درمان با معبد و مراسم مذهبی گره خورده بود و فرهنگ و مذهب و مراسم و آداب و آیین های آنان با موسیقی توأم شده بود. آنها از زنگوله ها در موسیقی تشریفاتی مذهبی برای تسخیر روح شیطانی استفاده می نمودند.

اما در مصر باستان نیز پزشکی پیوند نزدیکی با جادو و دین داشته و درمان ها غالبا جنبه سحر و افسون داشت. آنان موسیقی را دارای نیرویی جادویی و شفابخش می دانستند و از آن در درمان بیماری ها استفاده می کردند. آنها با به صدا درآوردن سازها، ارواح خدایان را احضار می نمودند و هنگام نوازندگی شروع به رقص و آواز در معابد می کردند البته ورود تمدن بین النهرین به این کشور موجب ارتباط و تماس دو فرهنگ شد و چون موسیقی بین النهرین و نقش آن در درمان به رشد و تکامل خود رسیده بود مورد توجه مصریان قرار گرفت و اما در مغرب زمین به یونان برمی خوریم که پیشگام موسیقی بوده و علم موسیقی درمانی بسیار در آن رواج داشت. در یونان باستان«آپولون» الهه موسیقی و طب بوده و از نظر درمان همیشه مورد پرستش واقع می شده است به نحوی که آنان موسیقی را برای سلامت روان مفید می دانستند و ورزش را در سلامت جسم لازم می شمردند. یونانیان عقیده داشتند که علت بیماری به دلیل عدم هماهنگی و هارمونی در اعضای بدن است و عامل درمان و ایجاد هماهنگی و هارمونی را در موسیقی می دانستند و برای درمان بیماری ها از سازهای گوناگونی استفاده می کردند که هر کدام اثرات متفاوتی بر احساسات و عواطف انسانی داشت. آنها معتقد بودند که نغمه و وزن در موسیقی تأثیر فوق العاده ای بر روح انسان دارد و برای ادامه حیات بشری ضروری است. حتی فیلسوفان و پزشکان از موسیقی استفاده بسیاری برای نظم و هماهنگی و شفای بیماران کردند به نحوی که امروزه می توان افلاطون و ارسطو را که از فیلسوفان یونان بودند از پیشروان موسیقی درمانی به حساب آورد اما آخرین تمدن باستانی تا قبل از قرون وسطی، تمدن روم بود. رومی ها در حقیقت وارث فرهنگ های یونان، ایران، بابل و مصر هستند و در آغاز در هنر های والای تمدن از منابع گوناگون هنری یونان وام گرفتند و برای خود ذوق هنری ایجاد کردند آنان حتی از عقاید یونانیان در زمینه قدرت شفابخشی موسیقی بسیار استفاده کردند چنانکه، زمانی طاعون روم را فرا گرفت، آنها بر این باور بودند که با موسیقی می توانند به مبارزه آن بپردازند.

یکی از پزشکان رومی به نام «سلپیاس۲» با اصوات هارمونیک به درمان بیمارانی می پرداخت که به نوعی دارای ناهنجاری های اجتماعی بودند و با آهنگ های مخصوص این افراد متمرد و سرکش را رام می نمود و در خدمت خود می گرفت و به درمان آنها می پرداخت.

در خاتمه با مواردی که در این زمینه به شرح آن پرداختیم می توان چنین برداشت نمود که موسیقی علاوه بر یک علم مستقل و هنر عالی دارای شاخه های فراوانی است که یکی از مهم ترین این شاخه ها که از ابتدای خلقت آن مورد توجه آدمی قرار داشت، علم موسیقی درمانی بود و این علم به ما که طالب و جویای سلامتی هستیم می آ موزد که چگونه یک نغمه یا آهنگ می تواند تأثیر فراوانی از لحاظ روانشناسی بر روح و روان آدمی داشته و به سلامتی جسم و روان او بینجامد.

منابع:

۱- تأثیر متقابل فرهنگ و ورزش (حجت الاسلام محمد خزایی)

۲- ورزش و تفریح (علی استادی)

۳- سایت فدراسیون ورزش باستانی و پهلوانی

۴- سایت اختصاصی ورزش ایروبیک

۵- In dianetzone

۶- History of Aerobics


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.


همچنین مشاهده کنید