یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

رفتار و خلق و خوی پیامبر ص


رفتار و خلق و خوی پیامبر ص

خداوند در حق رسول مكرمش محمد بن عبد الله ص می فرماید انك لعلی خلق عظیم براستی كه بر خلق عظیمی هستی سوره قلم آیه ۴ بنده ناتوانی چه می تواند در حق پیامبری كه سراپا فضیلت و رحمت و منبع خیر و نیكی و بزرگواری است گوید

خداوند در حق‌ رسول‌ مكرمش‌ محمد بن‌ عبد الله‌(ص‌) می‌فرماید: "انك‌ لعلی‌ خلق‌عظیم‌ . براستی‌ كه‌ بر خلق‌ عظیمی‌ هستی‌" (سوره‌ قلم‌ آیه‌ ۴) بنده‌ ناتوانی‌ چه‌ می‌تواند در حق‌ پیامبری‌ كه‌ سراپا فضیلت‌ و رحمت‌ و منبع‌ خیر و نیكی‌ و بزرگواری‌ است‌ گوید؟ آنچه‌ می‌گویم‌ قطره‌ای‌ است‌ از دریا. خوی‌ پیامبر (ص‌) و رفتار آن‌ بزرگوار و كردار آن‌ حضرت‌، سرمشق‌ مسلمین‌ و بلكه‌ نمونه‌ عالی‌ همه‌ انسانها است‌ و در حقیقت‌ تجسم‌ اسلام‌. پیغمبر (ص‌) به‌ همه‌ مسلمانان‌ با چشم‌ برادری‌ و با نهایت‌ مهر و محبت‌ رفتار می‌كرد. آن‌ چنان‌ ساده‌ و بی‌ پیرایه‌ لباس‌ می‌پوشید و بر روی‌ زمین‌می‌نشست‌ و در حلقه‌ یاران‌ قرار می‌گرفت‌ كه‌ اگر ناشناسی‌ وارد می‌شد، نمی‌دانست‌پیغمبر (ص‌) كدام‌ است‌. در عین‌ سادگی‌، به‌ نظافت‌ لباس‌ و بدن‌ خیلی‌ اهمیت‌ می‌داد. وضوی‌ پیامبر (ص‌) همیشه‌ با مسواك‌ كردن‌ دندانها همراه‌ بود. از استعمال‌ عطر دریغ‌ نمی‌فرمود. همیشه‌ با پیر و جوان‌ مؤدب‌ بود. همیشه‌ در سلام‌ كردن‌ پیش‌دستی‌ می‌كرد. تبسم‌ نمكینی‌ همیشه‌ بر لبانش‌ بود، ولی‌ از بلند خندیدن‌ پرهیز داشت‌. به‌ عیادت‌ بیماران‌ و تشیع‌ جنازه‌ مسلمانان‌ زیاد می‌رفت‌. مهمان‌ نواز بود. یتیمان‌ و درماندگان‌ را مورد لطف‌ خاص‌ قرار می‌داد. دست‌ مهر بر سر یتیمان‌ می‌كشید. از خوابیدن‌ روی‌ بستر نرم‌ پرهیز داشت‌ و می‌فرمود: "من‌ در دنیا همچون‌ سواری‌ هستم‌ كه‌ ساعتی‌ زیر سایه‌ درختی‌ استراحت‌ كند و سپس‌ كوچ‌ كند". با همه‌ مهر و نرمی‌ كه‌ با زیردستان‌ داشت‌ در برابر دشمنان‌ و منافقان‌ بسیار شدت‌ عمل‌ نشان‌ می‌داد. در جنگها هرگز هراسی‌ به‌ دل‌ راه‌ نمی‌داد و از همه‌ مسلمانان‌ در جنگ‌ به‌ دشمن‌ نزدیكتر بود. از دشمنان‌ سرسخت‌ مانند كفار قریش‌ در فتح‌ مكه‌ عفو فرمود و آنها هم‌ مجذوب‌ اخلاق‌ پیامبر (ص‌) شدند و دسته‌ دسته‌ به‌ اسلام‌ روی‌ آوردند.

از زر و زیور دنیا دوری‌ می‌كرد. اموال‌ عمومی‌ را هرچه‌ زودتر بین‌ مردم‌ تقسیم‌ می‌كرد و با آن‌ كه‌ فرمانروا و پیامبر خدا بود، هرگز سهمی‌ بیش‌ از دیگران‌ برای‌ خود برنمی‌داشت‌. براستی‌ آن‌ وجود مقدس‌ مظهر و نمونه‌ و سرمشق‌ برای‌ همگان‌ بود.

● زنان‌ پیامبر ( ص‌ )

پیامبر اكرم‌ (ص‌) در طول‌ عمر نه‌ زن‌ داشته‌ است‌ و این‌ امر زاییده‌ اوضاع‌و احوال‌ جامعه‌ آن‌ روز و موقعیت‌ شخصی‌ آن‌ حضرت‌ بوده‌ است‌. پیش‌ از اسلام‌ تعدد زوجات‌ به‌ نحو گسترده‌ و نامحدودی‌ در میان‌ اقوام‌ مختلف‌ رواج‌ داشته‌ است‌. بعدها اسلام‌ تا چهار زن‌ را اجازه‌ داد، آن‌ هم‌ به‌ شرط برقراری‌ عدالت‌ بین‌ آنان‌. می‌دانیم‌ كه‌ پیامبر (ص‌) تا ۲۵ سالگی‌ زن‌ نگرفت‌ و در ۲۵ سالگی‌ با خدیجه‌ (س‌) كه‌ ۱۵ سال‌ از پیامبر (ص‌) بزرگتر بود ازدواج‌ كرد و در حدود ۲۵ سال‌ تنها با خدیجه‌

بود. پس‌ از فوت‌ خدیجه‌ (س‌) با زن‌ بیوه‌ دیگری‌ به‌ نام‌ سوده‌ ازدواج‌ كرد. سپس‌ با عایشه‌ ازدواج‌ فرمود. زنان‌ دیگری‌ كه‌ پیغمبر (ص‌) گرفت‌، به‌ غیر از سوده‌، همه‌ بعد از عایشه‌ بودند و همه‌ اینها بیوه‌ زن‌ و بزرگسال‌ بودند. پیامبر حق‌ و عدالت‌ و نوبت‌ را درباره‌ آنها كاملا رعایت‌ می‌فرمود و با همه‌ به‌ مهربانی‌ رفتار می‌كرد. زنانی‌ كه‌ پیغمبر اكرم‌ (ص‌) می‌گرفت‌، یا از بیوه‌ زنانی‌ بودند بی‌ سرپرست‌ كه‌ شوهرشان‌ در جنگ‌ شهید شده‌ بودند، یا از اسیران‌ جنگی‌ بودند كه‌ در خانه‌ پیغمبر (ص‌) با نهایت‌ احترام‌ زندگی‌ می‌كردند. ازدواجهای‌ پیغمبر (ص‌) عموما و بخصوص‌ در ده‌ سال‌ آخر عمر، جنبه‌ اجتماعی‌ و تحبیب‌ قلوب‌ داشته‌ است‌ و خویشاوندی‌ با قبیله‌ها برای‌ پیوند داشتن‌ با كسانی‌ كه‌ مسلمان‌ شدن‌ آنها موجب‌ تقویت‌ اسلام‌ و مسلمین‌ بوده‌ است‌. برخلاف‌ آنچه‌ برخی‌ از دشمنان‌ اسلام‌ یا مستشرقین‌ خارجی‌ گفته‌اند، به‌ هیچ‌ وجه‌ نظر پیامبر (ص‌)، مسائل‌ جنسی‌ و لذت‌ جویی‌ نبوده‌ است‌ - بخصوص‌ كه‌ پیامبر اكرم‌ (ص‌) بنابر آنچه‌ در قرآن‌ آمده‌ است‌، یك‌ ثلث‌ و گاهی‌ دو ثلث‌ از شب‌ را به‌ عبادت‌ و تلاوت‌ قرآن‌ می‌گذراند - و روزها نیز در مسائل‌ اجتماعی‌ و جنگها اشتغالات‌ فراوان‌ داشته‌ است‌، و این‌ ازدواجها در سن‌ جوانی‌ نبوده‌ است‌.



همچنین مشاهده کنید