سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

درمان گرمازدگی‌های خفیف


درمان گرمازدگی‌های خفیف

گرمازدگی طیفی از بیماری‌هاست که می‌تواند چنان جزئی باشد که حتی پزشک نتواند تشخیص درست و قطعی بدهد و یا آنقدر شدید باشد که زندگی فرد را در خطر قرار دهد طیف بیماری‌های ناشی از …

گرمازدگی طیفی از بیماری‌هاست که می‌تواند چنان جزئی باشد که حتی پزشک نتواند تشخیص درست و قطعی بدهد و یا آنقدر شدید باشد که زندگی فرد را در خطر قرار دهد طیف بیماری‌های ناشی از گرما از اثرات موضعی تا درگیری تمام بدن متغیر است. انواع رایج گرمازدگی خفیف که اغلب نیازی به درمان خاصی ندارد، به این شرح است:

- ورم: ظرف چند ساعت ابتدایی برخورد با محیط گرما ورم در پا یا دست‌ها تا ناحیه مچ بروز می‌کند و علت آن گشاد شدن عروق پوستی و تجمع آب در این بخش‌هاست.

این نوع ورم، درمان خاصی ندارد و کافی است که اندام درگیر را بالا نگه داشت. جوراب‌های واریسی جهت تسهیل خروج آب اضافی مفید است. ادرارآورها در درمان نه تنها مفید نیستند ، بلکه با دفع آب و نمک از بدن اثرات مضری داشته و سیر بیماری را تشدید می‌کند.

- ضایعات پوستی خارش‌دار: ضایعات قرمز کوچک روی پوست دارای پوشش(لباس) است. علت، بسته شدن سوراخ خروجی غدد عرق و بروز التهاب حاد در این غدد است.

درمان با دوری از حرارت شروع می‌شود. بهتر است که از لباس‌های روشن، تمیز و مناسب استفاده شود. برای کاهش خارش از داروهای ضدحساسیت استفاده می‌شود. برخلاف استفاده مرسوم از پودر بچه، هیچ اثر ثابت شده‌ای از آن در بهبود این ضایعات دیده نشده است.

- گرفتگی عضلات: انقباضات غیرارادی، ناگهانی و دردناک در عضلات ارادی بدن به دنبال تماس با محیط گرم بروز می‌کند. افرادی که به شدت عرق می‌کنند بیشتر مبتلا می‌شوند. این حالت می‌تواند در زمان فعالیت یا ساعت‌ها بعد از فعالیت‌های شدید بدنی رخ بدهد. افراد در حین تعریق آب و نمک از دست می‌دهند اما تنها با نوشیدن آب به جایگزینی مایع از دست رفته اقدام می‌کنند در حالی که کمبود نمک اثرات خودش را بروز می‌دهد. درد این افراد به مسکن‌های مخدر هم پاسخ نمی‌دهد. در بررسی املاح در این افراد، سدیم خون پایین است.

درمان آن پس از دوری از محیط گرم، جایگزینی آب همراه نمک‌های از دست رفته است. قرص‌های نمک به‌تنهایی مشکل‌ساز می‌شود، چرا که این قرص‌ها دستگاه گوارش را تحریک کرده و باعث بروز تهوع و استفراغ می‌شود. نوشیدنی‌های مخصوص برای ورزشکاران وجود دارد که دارای املاح کافی است. به تمامی افرادی که در محیط‌های گرم فعالیت داشته یا ورزش سنگین انجام می‌دهند توصیه می‌شود که از محلول‌های حاوی آب و نمک به میزان ۲/۰ ـ ۱/۰ درصد استفاده کنند.

دکتر بهروز هاشمی

متخصص طب اورژانس