دوشنبه, ۱۷ دی, ۱۴۰۳ / 6 January, 2025
مجله ویستا

خطرات کیسه‌ هوای خودرو


خطرات کیسه‌ هوای خودرو

در حوادث رانندگی علل مختلفی بر سرنوشت مصدومان اثر می‌گذارند، از سلامت فرد گرفته تا تجهیزات ایمنی خودرو.
امروزه تجهیزات ایمنی فراتر از کمربند ایمنی رفته و شامل ترمزهای ضدقفل …

در حوادث رانندگی علل مختلفی بر سرنوشت مصدومان اثر می‌گذارند، از سلامت فرد گرفته تا تجهیزات ایمنی خودرو.

امروزه تجهیزات ایمنی فراتر از کمربند ایمنی رفته و شامل ترمزهای ضدقفل و کیسه هوا شده است.

این وسایل در خودروها تعبیه شده تا از بروز صدمات شدید به افراد در حین حوادث بکاهند، اما اگر این وسایل به درستی استفاده نشوند نه‌تنها ایمنی بیشتری برای افراد ایجاد نمی‌کنند بلکه با عوارضی بسیار بیشتر از عدم استفاده، همراه هستند.

کیسه هوا یا ایربگ

کیسه هوا وسیله امنیتی بسیار مفید، مخصوصا در حوادث شدید جاده‌ای است که در اثر کاهش ناگهانی سرعت به دلیل فعال شدن گیرنده‌هایی در سپر خودرو فعال می‌شود.

گاز تولیدی در مخزن باعث باد شدن کیسه هوا شده و با سرعت بالایی از داخل فرمان یا داشبورد به سمت راننده یا سرنشین متسع می‌شود.

بررسی‌های انجام شده طی تصادفات همراه با فعال شدن کیسه هوا نشان از بروز عوارضی در تعدادی از افراد داشته است. بررسی بیشتر نشان داده که این عوارض در شرایط خاصی رخ می‌دهد. با بررسی این موارد، دستورالعمل‌هایی برای کاهش این عوارض بیان شده است. در صورتی که از کیسه هوا در خودرو بهره می‌گیرید باید به موارد زیر دقت کنید:

۱) حتما کمربند ایمنی را ببندید. کیسه هوا به تنهایی نه تنها مفید نیست، بلکه به دلیل حرکت سرنشین فاقد مهار کمربند ایمنی، می‌تواند باعث برخورد شدید بین فرد در حال حرکت به جلو و کیسه هوا در حال اتساع شود.

۲) تا حد ممکن بین خودتان و محل قرارگیری کیسه هوا فاصله بیندازید. هدف از کیسه هوا ممانعت از برخورد شما با اجسام سخت درون خودرو است، اما سرعت باد شدن سریع کیسه هوا می‌تواند به فردی که نزدیک به فرمان یا داشبورد قرار دارد آسیب برساند. همین مساله در افراد با قد بسیار کوتاه که برای دید بهتر صندلی را بسیار نزدیک به فرمان قرار می‌دهند، رخ می‌دهد.

۳) عدم استفاده از صندلی مخصوص شیرخواران در صندلی جلو. نشاندن شیرخوار در صندلی‌های مخصوص این سنین ممکن است منجر به آسیب گردن شود.

۴) کودکان را در صندلی جلو قرار ندهید، چون در حین باد شدن کیسه هوا ممکن است دچار آسیب به گردن شود. علت این است که به دلیل باز شدن کیسه هوا از یک‌طرف و سر کودک که در سطح پایینی قرار دارد، ممکن است منجر به حرکت رو به عقب گردن کودک در حین باز شدن کیسه هوا شود.

۵) خوردن و نوشیدن، ممنوع! باید از خوردن و آشامیدن، مطالعه، سیگار کشیدن و... و تمام شرایطی که در صورت باد شدن کیسه هوا می‌تواند شرایط خطر سازی برای فرد ایجاد کند، اجتناب کرد. زمانی که کیسه هوا فعال می‌شود اگر جسمی جلوی شما باشد با شدت به سمت صورت شما پرتاب شده و می‌تواند آسیب‌رسان باشد.

۶) عینک نزنید. افرادی که به دلیل طبی یا برای محافظت چشم از آفتاب از عینک استفاده می‌کنند نباید کیسه هوای خودرو را فعال کنند. شکستن شیشه عینک می‌تواند به چشم آسیب جدی برساند.

دکتر بهروز هاشمی

متخصص طب اورژانس