سه شنبه, ۷ اسفند, ۱۴۰۳ / 25 February, 2025
انرژی هسته ای انگور

روغن هستهانگور جزو گرانقیمتترین روغنهای موجود در قفسه فروشگاههای موادغذایی است که تا یک سال پیش در کشور ما اصلا تولید نمیشد و تا سال گذشته ایران جزو واردکنندگان این روغن بهصورت آماده و بستهبندی بود...
روغن هستهانگور بیشتر در کشورهایی که این میوه کشت میشود مانند فرانسه تولید و به مصرف می?رسد. این روغن به دلیل قیمت بالا، نتوانسته جای خودش را بین مردم کشور ما به خوبی باز کند اما خیلیها معتقدند خواص فراوان آن به قیمت بالایش میچربد و به دلیل همین خواص است که باید آن را در سبدغذایی خانواده گنجاند. حالا اینکه چنین ادعایی تا چه حد درست است و اصلا روغن هستهانگور چطور تهیه میشود و چه خواصی دارد، سوالی است که دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایعغذایی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت?مدرس به آن پاسخ دادهاند.
▪ تولید روغن هستهانگور چگونه است و کار روغنکشی از هسته کدام انگورها انجام میشود؟
به طور کلی ما دو نوع انگور داریم؛ انگورهای بدون هسته یا با هستههای بسیار ریز که به آنها انگور «بیهسته» یا «بیدانه» گفته میشود و انگورهای درشت با هستههای نسبتا درشت. روغنکشی از هسته انگورهایی با دانههای درشت انجام میشود. برای این کار باید هسته این انگورها هنگام فرآوری انگور برای تهیه انواع آبمیوهها از آنها جدا و جمعآوری و بعد با دستگاهها و روشهای مخصوصی روغن آنها گرفته شود. این روغن با بستهبندی مناسبی به بازار فروش راه پیدا میکند.
▪ تولید روغن هستهانگور در کارخانههای داخلی هم انجام میشود؟
در حال حاضر بله. تا یک سال پیش روغن هستهانگور را وارد میکردیم ولی حدود یک سال است که یکی از کارخانههای تولید آبمیوه، پس از استفاده از انگورهای هستهدار برای تولید انواع نوشیدنی، هسته آنها را جدا و روغن هستهانگور ایرانی تهیه میکند. کیفیت این روغن مانند روغنهای خارجی است و در فروشگاههای عرضه موادغذایی هم میتوان آن را با برند ایرانی پیدا کرد.
▪ چرا روغن هستهانگور از گرانترین روغنهای دنیاست؟
به این دلیل که تولیدکنندگان برای تهیه یک شیشه روغن به تعداد بسیار زیادی هستهانگور نیاز دارند و از آنجا که انگور به اندازه دانهسویا، آفتابگردان یا حتی میوه زیتون کشت نمیشود و فراوان نیست، هزینههای تولید این روغن خیلی بیشتر از سایر روغنهاست. تولیدکننده مجبور است برای داشتن صرفه اقتصادی مناسب، قیمت نهایی محصولش را بالا ببرد پس گران بودن این روغن به دلیل داشتن خواص بیشتر آن نسبت به سایر روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون یا کانولا نیست.
▪ روغن هستهانگور را میتوان برای پختوپز هم استفاده کرد؟
بله، از این روغن میتوان در تهیه انواع سس و سالاد استفاده کرد یا طبخ غذاها را با آن انجام داد. روغن هستهانگور برای تفت دادن موادغذایی مختلف هم مناسب است ولی به دلیل گران بودن، استفاده از آن برای پختوپز یا سرخکردن چندان توصیه نمیشود.
▪ مصرف روغن هستهانگور در کشورهای دیگر هم مانند ایران، محدود است؟
بله، گران بودن این روغن باعثشده مردم دنیا تمایل چندانی به استفاده مستمر از آن نداشته باشند. بیشتر افراد روغن هستهانگور را با هدف بهره بردن از خواص این محصول در سبد غذایی خود میگنجانند و سعی میکنند با مصرف آن همراه سالاد یا غذا، بیشترین سود را از خوردنش ببرند و برای پختوپز یا سرخکردن از آن استفاده نمیکنند.
▪ عبارت «مخصوص سرخکردن» باید روی بستهبندی روغنهای هستهانگور درج شده باشد تا بتوان از آن به این منظور استفاده کرد یا میتوان آن را برای سرخکردن موادغذایی استفاده کرد؟
از آنجا که روغن هستهانگور حاوی آنتیاکسیدان و اسید چرب اولئیک است، میتوان از آن برای سرخکردن هم استفاده کرد؛ حتی اگر روی بستهبندی آن عبارت «مخصوص سرخکردن» درج نشده باشد. البته بهتر است برای بهرهمندی کامل از تمام خواص این روغن، آن را حرارت ندیده مصرف کنید.
▪ کمی از خواص روغن هستهانگور و تفاوتش با سایر روغنهای گیاهی میگویید؟
روغن هستهانگور ترکیبهای آنتیاکسیدانی و فنولی نسبتا بالاتری نسبت به سایر روغنها دارد. ترکیبهای آنتیاکسیدانی و فنولی در پیشگیری از ابتلا به برخی بیماریها از جمله ناراحتیهای قلبی- عروقی و سرطانها نقش مهمی دارند و میتوانند باعث کاهش تولید رادیکالهای آزاد هم بشوند. از طرفی اسیدهای چرب امگا ۳، ۶ و ۹ بالاتری در این روغن وجود دارد بنابراین مصرف متعادل آن میتواند به ارتقای سطح سلامت کمک کند. هر چه این روغن تازهتر باشد، خواص سلامت بخش آن هم بیشتر خواهد بود.
▪ میتوانیم با جویدن هستهانگورهای مختلف، از تمام خواص روغن هستهانگور که به آنها اشاره کردید، بهرهمند شویم؟
بله، توصیه میشود هنگام مصرف انگورهای هستهدار، حتما هستهانگور را بجوید تا از خواص بینظیر روغن موجود در این هسته بهرهمند شوید. با این کار خواص بسیار بیشتری نسبت به مصرف روغن هستهانگور به بدنتان خواهد رسید.
▪ چرا؟
این روغن که با جویدن هسته انار و انگور دریافت میشود، کاملا تازه است و ترکیبهای آنتیاکسیدانی و فنولی آنها کاملا به بدن میرسد. وقتی که روغنها کمی میمانند، شروع به اکسیده شدن میکنند و کمی خواص و ویتامینهای خود را از دست میدهند. ضمن اینکه با جویدن هستهانگور همراه میوه، مقداری فیبر هم به بدن میرسد و این فیبرغذایی میتواند عاملی برای پیشگیری از ابتلا به یبوست، بیماریهای قلبی- عروقی و غیرفعال کردن رادیکالهای آزاد در بدن هم باشد.
ندا احمدلو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست