شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

خلیج همیشه فارس


خلیج همیشه فارس

قدمت و سابقه خلیج فارس با آب های نیلگون و جزایر متعدد کوچک و بزرگ به جای مانده از کهن ترین سده های پیش از میلا د است که با همین نام (پارس) یا فارس با مجموعه خاک سرزمین ایران پیوندی …

قدمت و سابقه خلیج فارس با آب های نیلگون و جزایر متعدد کوچک و بزرگ به جای مانده از کهن ترین سده های پیش از میلا د است که با همین نام (پارس) یا فارس با مجموعه خاک سرزمین ایران پیوندی ناگسستنی دارد.

قدمت خلیج فارس چنان دیرینه است که عده ای معتقدند گهواره تمدن عالم بوده و ساکنان باستانی این منطقه نخستین انسان هایی بودند که روش دریانوردی را آموخته اند و شرق و غرب را به یکدیگر پیوند داده اند.

در ۵۰۰ سال پیش از میلا د مسیح در دوران سلطنت داریوش اول پادشاه ایران، برای نخستین بار در محل کنونی کانال سوئز فرمان کندن کانال سوئز فعلی را صادر کرد تا کشتی هایش از طریق همین کانال به دریای مدیترانه راه یافتند. بر روی کتیبه ای که در محل این کانال به دست آمده نوشته شده است: من پارسی هستم از پارس مصر را گشودم. من فرمان کندن این کانال را داده ام.

خلیج فارس دارای جزایر متعددی است. مشهورترین آن ها که همچون نگینی با نام فارس می درخشد عبارتند از: هرمز- قشم- لا رک- هنگام- تنب کوچک- تنب بزرگ- ابوموسی- سیری، لا وان- کیش و خارک که جزو لا ینفک پیکر کشور ایران هستند که با آب های گرم و خروشان خلیج فارس احاطه شده است. مساحت خلیج فارس ۲۳۲/۲۰۰ کیلومتر مربع است و پس از خلیج مکزیک و هودسن، سومین خلیج بزرگ جهان به شمار می رود. از شرق از طریقه هرمز که شاهرگ حیاتی ایران است به دریای عمان و از غرب به اروندرود که حاصل پیوند دو رودخانه دجله و فرات و الحاق رود کارون به آن است ختم می شود. کشورهای عمان- عراق- عربستان سعودی- کویت- امارات متحده عربی- قطر و بحرین از همسایگان ما در این منطقه هستند.خلیج فارس از نظر موقعیت جغرافیایی، دریایی، تجاری، دریانوردی، اقتصادی و جهانگردی و منابع طبیعی خصوصا قرار گرفتن بر سر راه بسیاری از خطوط کشتیرانی بین المللی و نفتکش های عظیم فوق العاده دارای حائز اهمیت است. جزایر ما به دلیل داشتن سواحل عمیق برای پهلو گرفتن کشتی های بازرگانی و نفتکش ها بسیار مناسب هستند. از ویژگی های بارزی که آن را از سایر مناطق مشابه دنیا و برتر جلوه داده است ذخایر سرشار دریایی، غذایی، گیاهی، نفت و گاز است. این امکانات در مجموع و به تحقیق در هیچ جای دنیا وجود ندارد.

صید مروارید در اطراف آبهای جزیره خارک و کیش ولاوان و قشم در نزدیک سواحل از ۹ الی ۱۱ متر و در عمق خلیج فارس از ۱۵ تا ۳۰ متر صورت می گیرد.

در جزیره قشم پیش از ۱۰۰ نوع ماهی صید می شود. از نظر ذخایر زیرزمینی معادن عظیم نفت و گاز، گوگرد و مس وجود دارد. خاک سرخ که آن را گل ارمنی نیز می گویند در صنعت رنگ سازی به خصوص زدن رنگ بر آهن به جهت جلوگیری از زنگ خوردگی مصرف فراوان دارد و بیشتر جزایر خلیج فارس یافت می شود وجزو اقلا م صادراتی این مناطق است. جمعیت جزایر خلیج فارس با امکانات رفاهی موجود و تسهیلا ت مربوط در کمال صمیمیت با هم زندگی می کنند و با وجود گسترش صنعت نفت و گاز و رونق اقتصادی هنوز هم عده ای از اهالی به شغل ماهیگیری اشتغال دارند یا به دلیل اقتصاد شناور به سایر جزایر یا شهرهای ساحلی مهاجرت می کنند. یکی دیگر از جزایر بسیار زیبای خلیج فارس جزیره کیش است. این جزیره از نظر زیست طبیعی یکی از بکرترین مناطق خلیج فارس است. از ویژگی های مهم آن جهانگردی و تجارت و سواحل زیبا و کم نظیر این جزیره مرجانی و مرکز پرورش و کشت مروارید، اسکله های تفریحی با امکانات مفید از دیگر جاذبه های کیش است. جزیره مهم دیگر خلیج فارس خارک است. این جزیره به دلیل داشتن سواحل مطلوب برای لنگر انداختن کشتی های عظیم اقیانوس پیما و صدور نفت و گاز در مقایسه با سایر جزایر و بنادر از موقعیت بسیار ممتاز بندری برخوردار است.