پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
بخور نخورهای سرماخوردگی
● پیشگیری و درمان سرما خوردگی با توصیه های متخصصان تغذیه
قبل از شروع مطلب، لازم است تفاوت بین سرماخوردگی و آنفلوآنزا بیان شود. سرماخوردگی و آنفلوآنزا هر دو از عفونتهای ویروسی هستند، با این تفاوت كه سرماخوردگی دستگاه تنفسی فوقانی را گرفتار میكند، ولی آنفلوآنزا علاوه بر دستگاه تنفسی فوقانی، دستگاه تنفسی تحتانی را هم تحت تاثیر قرار میدهد و علائم شدیدتری نسبت به سرماخوردگی دارد.
● چند پیشنهاد برای بهبود سریعتر
ٌبا آمدن فصل سرما و همهگیری آنفلوآنزا علاوه بر انجام واكسیناسیون -كه یكی از مهمترین اقدامات محسوب میشود- رعایت موارد زیر نیز از نكات پیشگیریكننده به شمار میآید؛ اول آنكه از حضور در مكانهای پرجمعیت پرهیز كنید. از آنجا كه ویروس به راحتی انتشار مییابد، هنگام همهگیر شدن آن تا حد امكان از رفتن به محیطهایی همچون سینما، تئاتر، مراكز خرید بزرگ و فروشگاههای پر ازدحام، اتوبوس و مترو صرفنظر كنید.
در غیر اینصورت، علاوه بر استفاده از ماسك، از افرادی كه به این بیماری مبتلا شدهاند و در مراحل انتشار آن یعنی عطسه، سرفه و آبریزش بینی هستند، فاصله بگیرید. دوم آنكه، مدت زیادی در هوای سرد بیرون از خانه نمانید. حضور طولانیمدت در هوای سرد و مرطوب، مقاومت بدن شما را كاهش داده و احتمال ایجاد عفونت را افزایش میدهد. سوم آنكه سیگار نكشید. كشیدن سیگار نه تنها به دستگاه تنفسی آسیب میرساند، بلكه بدن شما را برای ابتلا به بیماری آنفلوآنزا مستعد كند.
وقتی مبتلا شدید، تا میتوانید استراحت كنید. استراحت یكی از بهترین اقدامات هنگام ابتلا به آنفلوآنزا است زیرا به این ترتیب، تمام انرژی بدن شما به جای آنكه صرف فعالیتهای دیگر شود، برای مبارزه با عفونت حاصل از بیماری صرف میشود و در واقع، قدرت دفاعی شما را در مقابل حملات ویروسی طی بیماری كاهش میدهد. درضمن، مایعات زیاد بنوشید.
هنگامی كه تب دارید، نوشیدن مایعات برای جبران آب از دست رفته بدنتان ضروری است. علاوه بر آن، در شرایطی كه آنقدر مریض و ناتوان هستید كه خوردن غذا برایتان مشكل است و اساساً اشتهایی ندارید، با نوشیدن مایعات مقوی و مغذی نیاز بدن خود راٌ تامین كنید. سوپهای رقیق، آبمیوه و سبزیجات از آن جملهاند. در این دوران، آبمیوهها به دلیل آنكه منابع غنی ویتامینها و مواد معدنی هستند، بسیار توصیه میشوند.
● مایعات در سرماخوردگی
سیستم ایمنی افراد در برخورد با این ویروسها متفاوت عمل میكنند، بهطوری كه برخی افراد به ایجاد بیماری مقاوم هستند و برخی دیگر، با كوچكترین استرس ممكن است دچار تشدید علائم شوند. مصرف مایعات زیاد با رقیقكردن ترشحات مخاطی، باعث بهبود بیماری میشود چرا كه این نوع ویروسها در محیطهای خشك بهراحتی زندگی میكنند و باعث ایجاد علائم میشوند. مصرف مایعات گرم برای از بین بردن ویروسها بسیار موثر است.
برخلاف تصور عموم باید از مصرف شیر در طول دوره سرماخوردگی و آنفلوآنزا پرهیز شود، چرا كه شیر حاوی موادی است كه باعث جلوگیری از رقیق شدن اخلاط مترشحه شده میشود و در نتیجه علائم بیماری كاهش پیدا نمیكند. مواد غذایی حاوی ادویه برخلاف شیر عمل كرده، سبب رقیق شدن مخاط مترشحه میشوند و در بهبود وضع بیماران موثرند. حمام گرم و استراحت نیز برای بهبود بیماری پیشنهاد می شود.
● بهترین رژیم غذایی
ٌسلامت مجاری تنفسی وابسته به دریافت هوای فاقد میكروب و آلودگی است. در اغلب موارد، سرماخوردگیها خفیف هستند و به طور معمول، حدود یك هفته باقی میمانند. آنفلوآنزا نامیاست كه به عفونت ویروسی بسیار شدید نسبت داده میشود و این عفونت نیز بر دستگاه تنفسی فوقانی تاثیر میگذارد.
علائم سرماخوردگی به طور معمول دو تا سه روز پس از ورود ویروس به بدن ظاهر میشود و شایعترین علائم آن گلودرد، گرفتگی یا آبریزش بینی، سرفه، عطسه و درد دست و پاست. خستگی، ریزش آب از چشم و مشكلات خوابیدن نیز ممكن است رخ دهند. در صورتی كه علائم، بیش از یك هفته باقی بمانند و همراه سردرد شدید، ضعف، از دست دادن اشتها و تهوع باشند احتمال این كه بیماری به علت ویروس آنفلوآنزا باشد، بیشتر است.
بروز تب نیز به طور معمول شایع است. هنگام سرماخوردگی استراحت زیاد، مصرف فراوان مایعات و غرغره كردن آب نمك ولرم، به بهبود علائم كمك میكند. مصرف قرصهای مسكن نیز در رفع سردرد و كاهش تب موثرند. تنها زمانی كه به دنبال عفونت ویروسی، عفونت باكتریایی نیز بروز كند، آنتیبیوتیكها مفید واقع میشوند.
● چه غذاهایی مفیدند؟
ٌبرای اینكه سیستم ایمنی بدن به بهترین نحو وظیفهاش را كه مبارزه علیه ویروسهای سرماخوردگی و آنفلوآنزا است انجام دهد، باید مواد مغذی حیاتی دریافت كند. اولین و مفیدترین ماده مغذی ویتامین C است. ۱۳ گرم از این ماده مغذی در روز، باعث كاهش علائم بیماری میشود و خواص ضد ویروسی و ضد باكتریایی دارد.
این ویتامین همچنین باعث تحریك سیستم ایمنی میشود. از جمله منابع اصلی و طبیعی تامینكننده ویتامین Cكه در درمان سرماخوردگی موثرند عبارتند از،ٌ پرتقال، گریپ فروت، انواع توت، فلفل دلمهای، توت فرنگی، سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز از قبیل انواع كلم. دریافت زیاد و منظم ویتامین ث به كاهش بروز، شدت و طول مدت سرماخوردگی كمك میكند. غلات سبوسدار و حبوبات، منابع غذایی خوب یكی از ویتامینهای گروه B به نام پانتوتنیك اسید هستند. كمبود پانتوتنیك اسید، سبب بروز عفونتهای مكرر دستگاه تنفسی فوقانی میشود. سیر دارای آهن، روی و آلیسین است و سبب تقویت سیستم ایمنی و كمك به كاهش خطر عفونتهای ویروسی میشود.
ماهی قزلآلا، ساردین و ماهیهای روغنی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. این اسید چرب در مبارزه علیه عفونتهای سرماخوردگی به سلولهای دستگاه تنفسی كمك میكنند. جگر، انواع ماهی از جمله قزلآلا و شاه ماهی و كره و تخممرغ منابع ویتامین A هستند. هویج، انبه، سیبزمینی، زردآلو، كدو حلوایی و سبزیجات سبز تیره نیز تامینكننده بتاكاروتن هستند كه در بدن به ویتامین A تبدیل میشوند.
عفونتهای مكرر تنفسی در كودكان با كاهش ذخایر ویتامین A مرتبط است. یك رژیم غذایی متنوع و مخلوط حاوی این غذاها، مواد كافی برای یك كودك در حال رشد را تامین میكند. ماهی، مرغ، گوشت قرمز بدون چربی، لبنیات و مخلوطی از حبوبات، مغزها، دانهها و غلات سبوسدار، تامین كننده پروتئین و روی هستند. كمبود دریافت این دو ماده مغذی، خطر ابتلا به عفونت را افزایش میدهد.
سارا حسنلو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست