شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
سلام بر پیامبر ص
طبق آیة «إِنَّکَ لا تُسْمِعُ الْمَوْتی۱» و آیه «ما أَنْتَ بِمُسْمِعٍ مَنْ فِیالْقُبُورِ۲»؛ مردگان نمیشنوند؛ بدین جهت، آیا سلام کردن و سخن گفتن با پیامبرصلیالله علیهوآله، کاری گزاف نیست؟
۱) از دیدگاه اسلام، مرگ به معنای نابودی و نیستی انسان نیست؛ بلکه انتقال حقیقت انسان (روح او)، از عالمی به عالم دیگر است. در آن عالم، حیات انسان به گونهای دیگر ادامه مییابد؛ تا هنگامی که روز رستاخیز و معاد فرا رسد. قرآن کریم دربارة مرگ، کلمه «توفی» را به کار برده است۳ که به معنای «گرفتن به تمام و کمال» است. از دیدگاه قرآن، در هنگام مرگ، فرشتة الهی انسان را با تمام واقعیت و هویتش، تحویل میگیرد و از این عالم، به عالم دیگر منتقل میکند. بنابراین، در فرهنگ قرآن، آن چه که تمام هویت انسان را تشکیل میدهد، روح اوست.
فرشته الهی، بدن انسان را به جایی منتقل نمیکند؛ بدن در همین دنیا مانده، به تدریج، از بین رفته، تبدیل به خاک میگردد؛ اما انسان با تمام هویتش، پس از مرگ، باقی میماند. قرآن، حیات انسان را در فاصلة میان مرگ تا روز رستاخیز، «برزخ» نامیده است. برزخ، به معنای فاصله میان دو چیز است؛ «وَ مِنْ وَرائِهِمْ بَرْزَخٌ إِلی یَوْمِ یُبْعَثُونَ۴؛ و پس از مرگ، فرا روی ایشان برزخی است؛ تا روزی که برانگیخته شوند». از طرف دیگر، عالم برزخ، مکانی گسسته از این عالم نیست؛ بلکه محیط بر این جهان است. نسبت عالم برزخ به این جهان، شبیه نسبت این جهان به عالم جنین است؛ همانطور که جهان فراجنینی، بر جنین احاله دارد، جهان برزخ نیز عالمی فرامادی و محیط بر جهان ماده است. هویت فرامادی عالم برزخ، به گونهای است که ادراکات در آن، بسیار قویتر از این جهان است؛ زیرا بر عالم ماده، احاطه دارد و این ادراکات، بدون وساطت ابزارهای مادی، صورت میگیرد. بنابراین، از دیدگاه قرآن، مرگ، فنا و نابودی نیست؛ بلکه انسان با تمام هویت و واقعیتش، پس از مرگ، به حیات خود در برزخ ادامه میدهد.
۲) در اینجا این سؤال رخ مینماید که آیا میتوان با پیامبرصلیاللهعلیهوآله که از دنیا رفته، سخن گفت و به او سلام کرد؟ و آیا او سخنان ما را میشنود؟ درک درست حیات برزخی، آیات قرآن و روایات، به روشنی بر امکان سخن گفتن با مردگان معمولی و این که آنان سخن ما را میشنوند و به ما پاسخ میدهند، دلالت دارد. به نمونههای زیر، دقت کنید:
الف) در آیات بسیاری از قرآن مجید، بر پیامبران گذشته سلام داده شده، در حالی که از دنیا رفته بودند؛ «سَلامٌ عَلی نُوحٍ فِی الْعالَمِینَ۵».
ب) قوم حضرت صالح، پس از آنکه شتری را که معجزة او بود، کشتند و از دستور خداوند، سرپیچی کردند، مورد عذاب الهی قرار گرفته، با زلزلهای، هلاک شدند. قرآن دربارة گفتوگوی حضرت صالح با ایشان پس از هلاکتشان، چنین میگوید:
«فَأَخَذَتْهُمُ الرَّجْفَةُ فَأَصْبَحُوا فِی دارِهِمْ جاثِمِینَ. فَتَوَلَّی عَنْهُمْ وَ قالَ یا قَوْمِ لَقَدْ أَبْلَغْتُکُمْ رِسالَةَ رَبِّی وَ نَصَحْتُ لَکُمْ وَ لکِنْ لا تُحِبُّونَ النَّاصِحِینَ۶؛ پس زلزلهای آنان را فرا گرفت و در خانههای خویش، بیجان افتادند؛ آنگاه صالح از آنان روی گردانید و گفت: قوم من! پیام خداوند را به شما رساندم؛ اما شما ناصحان را دوست نمیدارید».
ج) در روایات شیعه و سنی، چنین آمده است: پس از آنکه جنگ بدر، با کشته شدن هفتاد تن از قریش و اسیر شدن هفتاد نفر از آنان، به نفع مسلمانان به پایان رسید، رسول اکرمصلیاللهعلیهوآله دستور داد تا کشتههای مشرکان را در چاهی بریزند؛ سپس آن حضرت یک یک کشتگان را به نام صدا زد و خطاب به آنان فرمود: آیا آن چه را که پروردگارتان وعده داده بود، حق و پابرجا یافتید؟ من آن چه را که پروردگارم وعده کرده بود، حق و حقیقت یافتم. در این هنگام، بعضی از اصحاب به پیامبرصلیاللهعلیهوآله گفتند: آیا مردگان را صدا میزنید؟ آن حضرت فرمود: شما از آنان شنواتر نیستید؛ آنان میشنوند؛ امّا قدرت بر جواب ندارند۷.
د) در برخی روایات، چنین آمده است: پیامبر اکرمصلیاللهعلیهوآله در آخرین روزهای زندگیاش، نیمه شب همراه برخی از اصحاب خود، رهسپار قبرستان بقیع شد و پس از ورود به بقیع، با آرمیدگان در آن جا، چنین گفت: «سلام بر شما که در جایگاه افراد با ایمان قرار گرفتهاید! شما بر ما سبقت جستهاید و ما هم به زودی به شما میپیوندیم۸».
هـ) در روایات اهل سنت چنین آمده است: «بنده وقتی در قبرش نهاده و ترک شد و دوستانش رفتند، هنوز آن مرده صدای کوبیده شدن کفش آنها را میشنود که دو فرشتة خدا، برای سؤال از او میآیند۹».
و) رسول اکرمصلیاللهعلیهوآله میفرماید: «وقتی کسی از کنار قبر برادر دینی خود که او را میشناسد، بگذرد و بر او سلام کند، مرده سلام او را پاسخ میدهد و او را میشناسد و اگر از کنار قبری بگذرد و صاحب آن را نشناسد و سلام کند، مرده سلام او را پاسخ میدهد».۱۰
ز) در برخی روایات شیعه و سنی چنین آمده است: رسول اکرمصلیاللهعلیهوآله فرمود: «هیچ کسی نیست که بر من سلام کند؛ مگر آنکه خداوند، سلام او را به من میرساند و من پاسخ او را میگویم۱۱».
ح) یکی از آداب و مستحبات دفن، تلقین میت است که مورد اتفاق فقیهان شیعه و سنی است و روایات فراوانی در مورد آن وارد شده است۱۲. این دستور، دلیل دیگری بر شنیدن مردگان، در مواردی است که خداوند اراده کرده است.
۳) با توجه به این دلایل، روشن میشود که بر اساس ارادة الهی، حتی مردگان معمولی، زائر خود را میشناسند و سخن او را میشنوند و سلام او را پاسخ میدهند. از دیدگاه قرآن، مرگ به معنای نیستی و نابودی نیست؛ بلکه انسان با تمام هویتش به حیات خود ادامه میدهد. بر این اساس، سلام کردن و سخن گفتن با اولیای الهی - که در مرتبة اعلای وجودی و قرب حضرت حق قرار دارند - نه تنها امری گزاف نیست، بلکه امری شایسته و پسندیده است. بر همین اساس، در اذن دخول حرمهای اولیای الهی، چنین میخوانیم:
«و اعلم انّ رسولک و خلفائک علیهم السلام احیاء عندک یرزقون یرون مقامی و یسمعون کلامی و یردّون سلامی۱۳؛ خدایا! میدانم که رسول و خلیفههای تو - که سلام و درود بر آنان باد - زندهاند و نزد تو روزی میخورند؛ ایستادنم را میبینند و سخنم را میشنوند و سلامم را جواب میدهند...».
سیرة اصحاب رسول اکرمصلیاللهعلیهوآله و تابعین و تمام مسلمانان - اعم از شیعه و سنی - پس از رحلت آن حضرت، بر استغاثه و استمداد از روح مطهروی بوده است۱۴.
سمهودی از عالمان اهل سنت مینویسد: «توسّل به نبی اکرمصلیاللهعلیهوآله، ممکن است بعد از وفات وی باشد؛ به این معنا که از آن حضرت طلب دعا کنیم؛ همچنان که در زمان حیاتش از او درخواست دعا میشد. این نوع از توسّل، در روایت بیهقی چنین نقل شده است: مردم در زمان عمر بن خطاب، گرفتار قحطی و خشکسالی شدند. در آن زمان، یکی از اصحاب رسول خداصلیاللهعلیهوآله او را «بلال بن حرث» معرفی کردهاند۱۵، کنار قبر پیامبرصلیاللهعلیهوآله آمد و چنین گفت: «ای رسول خدا! از خداوند، برای امّتت، طلب باران کن که هلاک شدند...». ۱۶
بنابراین، درخواست دعا از نبی اکرمصلیاللهعلیهوآله بعد از وفات وی ممکن میباشد و دعای حضرت بعد از رحلت، امکان دارد و او عالم به درخواست کسی است که از وی طلب دعا میکند.
۴) در آیات «إِنَّکَ لا تُسْمِعُ الْمَوْتی» و«ما أَنْتَ بِمُسْمِعٍ مَنْ فِی الْقُبُورِ»، کافران مرده دل، به مردگان تشبیه شدهاند؛ زیرا مرده به حسب ظاهر، نمیشنود و نمیبیند؛ زیرا مجاری ادراک حسی (چون چشم و گوش) ندارد. کافر معاند نیز چشم حقبین و گوش حقشنو ندارد. از این رو، پیام اصلی این آیه، نکوهش کافران و تشبیه آنان به مردگان است؛ یعنی ای پیامبر! تو قدرت بر هدایت کافران نداری و نمیتوانی سخن حق را به آنان بفهمانی؛ چنان که در ادامه آیه، چنین میخوانیم: «و تو هدایت کنندة کوران و بازگردانندة آنها از گمراهیشان نیستی۱۷».
محمد باقر پورامینی
پی نوشت:
۱. نمل، آیة ۸.
۲. فاطر، آیة ۲۲.
۳. سجده، آیة ۱۱.
۴. مؤمنون، آیة ۱۰۰.
۵. صافات، آیة ۷۹ .
۶. اعراف، آیة ۷۸ و۷۹ .
۷. مجلسی، بحارالانوار، ج ۱۹، ص ۳۴۶؛ صحیح بخاری، ج ۵، ص ۷۷ ؛ صحیح مسلم، ج ۸، ص ۱۶۳.
۸. مفید، الارشاد، ج ۱، ص ۱۸۱؛ المناقب، ج ۱، ص ۲۰۱؛ سنن ترمذی، ج ۲، ص ۲۵۸؛ شرح نهجالبلاغه، ج ۱۰، ص ۱۸۳.
۹. صحیح بخاری، ج ۲، ص ۹۲ و ۱۰۲.
۱۰. متقی هندی، کنز العمال، ج ۱۵، ص ۶۴۶؛ غزالی، احیاء العلوم، ج ۴، ص ۴۷۴؛ الفقه علی المذاهب الاربعه، ج ۱، ص ۳۸۷.
۱۱. سنن ابی داود، ج ۱، ص ۴۵۳؛ مسند احمد، ج ۷، ص۵۲۷.
۱۲. الفقه علی المذاهب الاربعه، ج ۱، ص ۳۸۷؛ صحیح بخاری، ج ۲، ص ۶۳۱.
۱۳. محدث قمی، مفاتیح الجنان، ص ۵۲۹.
۱۴. سمهودی، وفاء الوفاء، ج ۲، ص ۴۱۳؛ ابن جوزی، الوفاء فی فضائل المصطفی، باب طلب شفا از قبر نبی اکرمصلی الله علیه وآله.
۱۵. الدعوةالاسلامیة، ج ۲، ص ۲۰۷، پاورقی۱.
۱۶. وفاءالوفاء، ج ۴، ص ۱۳۷۴.
۱۷. ر.ک: طبرسی، مجمع البیان، ج ۴، ص ۴۶؛ تفسیر قرطبی، ج ۱۳، ص ۲۳۱.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست