دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

این وب فارسی به بنگاله می رود


این وب فارسی به بنگاله می رود

نزدیک به یک دهه است که اینترنت وارد ایران شده و چند سال بعد با ورود وبلاگ ها روند فارسی شدن بخش از آن شدت گرفته است
یکی از مشکلاتی که فارسی زبانان برای استفاده از اینترنت دارند, بیگانه بودن ابزارها با زبان مادریشان است

نزدیک به یک دهه است که اینترنت وارد ایران شده و چند سال بعد با ورود وبلاگ‌ها روند فارسی شدن بخش از آن شدت گرفته است.

یکی از مشکلاتی که فارسی‌زبانان برای استفاده از اینترنت دارند، بیگانه بودن ابزارها با زبان مادریشان است. مساله تحریم ایران باعث شده تا علی‌رغم مشارکت زیاد ایرانیان در اینترنت، جزیره‌ای مجزا از ایرانیان تشکیل شود به ندرت یک سایت یا سرویس محبوب اینترنتی زبان فارسی را هم به جمع زبان‌های اصلیش اضافه کند.

سرویس بلاگر به‌عنوان اولین سرویس رایگان اینترنت که مورد اقبال ایرانیان بود و اولین وبلاگ‌های فارسی روی آن تشکیل شدند و رشد و نمو یافتند، برای بسیاری از زبان‌ها آماده‌سازی شده بود اما در این میان زبان فارسی مشاهده نمی‌شد و بلاگرهای اولیه مجبور بودند برای فارسی‌سازی قالب‌های انگلیسی از کدنویسی هم سر در بیاورند.

داستان وبلاگ‌های ایرانی با ورود سرویس‌دهنده‌های فارسی، روندی متفاوت گرفت تا آن‌که با وردپرس به‌عنوان یکی از سرویس‌دهنده‌های قدرتمند وارد شد و از زبان فارسی پشتیبانی کرد. در عین آن‌که کدباز بودنش باعث می‌شد تا کاربران در توسعه آن شرکت کنند. این بود که بلاگر به‌عنوان یکی از رقبا مجبور شد تا به امکاناتش اضافه کند. از جمله این امکانات محیط فارسی است که به همراه عربی و عبری چند روز پیش به زبان‌های بلاگر اضافه شد.

خوشبختانه با مشارکت کاربران داوطلب ایرانی بسیاری از سرویس‌های مفید بلاگر به سمت زبان فارسی رو می‌آورند. بیشتر این سایت‌ها بخشی را برای ترجمه تعیین کرده‌اند و کاربرانی که عضو این قسمت هستند، عبارت‌ها را طبق قوانین سایت معادل‌سازی می‌کنند.

از جمله این سایت‌ها «نت‌ویبز» است. یک سایت که تمام احزایش به سلیقه شما تشکیل می‌شود. شما بخش‌های مختلف سایت را کنار هم می‌چینید. زبان فارسی چند وقتی است که به این سایت افزوده شده و محیطی بسیار کاربرپسند برای کاربر فارسی‌زبان فراهم آورده است. مثال دیگر سایت «میبو» است. ابزاری برای چت کردن بدون آن‌که مسنجر داشته باشیم. این سایت هم به کمک کاربران کاملاً فارسی شده است.

گوگل هم برای فارسی شدن از کاربرانش کمک می‌گیرد. بسیاری از بخش‌های مختلف گوگل و سایت‌های مرتبط با آن تا کنون فارسی شده‌اند. کاربران مختلف در اوقات فراغتشان حتی اگر به اندازه چند جمله در فارسی‌سازی مشارکت کنند، می‌توانند به زودی شاهد «اورکات» و «پیکاسا» به زبان فارسی باشند.

پیشرفت باید گروهی باشد تا روندی تصاعدی پیدا کند. در واقع اگر کاربران از مصرف‌کننده صرف به تولیدکننده تبدیل شوند و هر چه این تعداد افزایش پیدا کند، محیطی فراهم می‌شود تا کاربرانی جدید را به استفاده صحیح از اینترنت بکشانیم. هر چه کاربران بیشتر باشند، سرویس‌ها هم بهبود می‌یابند و هر چه سرویس‌ها بهبود یابند، کاربران بیشتر خواهند شد.

▪ http://www.netvibes.com/

▪ http://www.meebo.com/

▪ http://www.wordpress.com/

▪ http://www.blogger.com/

● هات‌لاین

▪ گوگل به مناسبت پنجاهمین سالگرد آجرک‌های پلاستیکی «لگو»، لوگوی خود را با همین آجرک‌ها طراحی کرد. سالانه ۲۰ میلیارد آجرک لگو تولید می‌شود و به ازای هر یک از جمعیت شش میلیاردی زمین، ۶۲ عدد آجرک لگو وجود دارد.

▪ سه شرکت عمده تولید موسیقی یونیورسال، ئی ام‌ای و وارنر اعلام کردند اجازه ارائه مجانی تولیداتشان برای دانلود را به هیچ شرکتی نداده‌اند. این خبر پس از آن منتشر شده است که سرویسی اینترنتی بنام کیو ترکس خبر داد که از امروز بیش از ۳۰ میلیون قطعه موسیقی «از تمام تولیدکنندگان عمده موسیقی در جهان» را برای دانلود مجانی در سایت خود قرار خواهد داد. اما سه شرکت عمده موسیقی اعلام کردند مجوز چنین کاری از سوی آنها صادر نشده است.

کیو ترکس اعلام کرد منتظر دستیابی به توافق با شرکت وارنر است و همچنین با دیگر تولیدکنندگان عمده، علی‌رغم امضاء نشدن قراردادی رسمی، توافق اولیه به دست آوده است.

▪ اپل لپ‌تاپ جدیدش را معرفی کرد. عمده مانور تبلیغاتی اپل روی مدل «مک بوک» باریک بودن آن است. عنوان باریک‌ترین لپ‌تاپ دنیا لقبی است که این روزها نقل محافل‌ای تی در دنیا است و البته به مدد حذف درایو دی‌وی‌دی فراهم شده است. استیو جابز، مدیرعامل اپل در جلسه رونمایی مک‌بوک آن را از میان یک پاکت بیرون کشید. این موضوع سوژه استهزای آن را هم فراهم آورده است به نحوی که یک وبلاگ با قرار دادن عکس یکی از اجزای درونی کیسش ادعا کرد که باریک‌ترنی کامپیوتر جهان را با حذف بقیه اجزای کامپیوترش ساخته است.

▪ یک ماهواره بزرگ جاسوسی امریکا از کنترل خارج شده و آن‌طور که منابع دولتی امریکا می‌گویند احتمال دارد اواخر ماه فوریه و یا اوایل ماه مارس با زمین برخورد کند. این ماهواره قدرت و نیروی محرکه خود را از دست داده و ممکن است حاوی مواد مضری باشد.

مسوولان می‌گویند ظرف سالیان گذشته تعداد زیادی ماهواره از مدار خارج شده و با زمین برخورد کرده‌اند بدون اینکه آسیبی در بر داشته باشند.

▪ قانونی در گوگل به نام ۷۰-۲۰-۱۰ وجود دارد که بیانگر این است که یک کارمند رسمی گوگل می‌تواند هفتاد درصد از وقتش را به کار اصلیش اختصاص بدهد، بیست درصد را به یک پروژه دیگر که لازم نیست در راستای پروژه در حال حاضر کاریش باشد و در درصد باقی‌مانده هم می‌تواند به پروژه‌های شخصی داخل دفتر مثل درست کردن کمپین و شرکت در مسابقات مختلف ورزشی و هرگونه فعالیت که فکر می‌کند برایش جذاب است و به خلاقیتش کمک می‌کند.

برنامه «گوگل ارث» که تصاویر ماهواره‌ای از سطح زمین را با بزرگ‌نمایی زیاد در اختیار کاربران قرار می‌دهد، در آخرین به‌روزرسانی که در ۲۵ ژانویه انجام شده، در کنار نام خلیج فارس، از عبارت جعلی خلیج عربی استفاده کرده است

نویسنده : نیما اکبر پور