پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

تغذیه و پیش گیری از سرطان


تغذیه و پیش گیری از سرطان

درگذشته تصور می شد كه تغذیه اثری بر سرطان ندارد, ولی امروزه محققان ثابت كرده اند كه رژیم غذایی روزانه , نقش مهمی در بروز, پیش گیری ودرمان انواع سرطان ها ایفا می كند بدن ما به غذا بیش از هر چیز دیگری نیازمند است و می توان گفت كه یك سوم سرطان هایی كه منجر به مرگ می شود, با آنچه می خوریم در ارتباط است

درگذشته تصور می شد كه تغذیه اثری بر سرطان ندارد، ولی امروزه محققان ثابت كرده اند كه رژیم غذایی روزانه ، نقش مهمی در بروز، پیش گیری ودرمان انواع سرطان ها ایفا می كند. بدن ما به غذا بیش از هر چیز دیگری نیازمند است و می توان گفت كه یك سوم سرطان هایی كه منجر به مرگ می شود، با آنچه می خوریم در ارتباط است . تحوّل در عادات غذایی مردم ، گسترش شهرنشینی و افزایش مصرف غذاهای آماده موجب افزایش بروز سرطانها شده است .بعضی از عواملی كه در بروز سرطان مؤثرند مانند ارث یا عوامل محیطی، غیرقابل تغییرند ولی اگر نمی توانیم در عوامل محیطی خود تغییری ایجاد كنیم، می توانیم با اصلاح و متعادل ساختن الگوهای غذایی ، احتمال ابتلا به سرطان را به میزان قابل توجهی كاهش دهیم. دلایل ابتلا به سرطان در كشورهای مختلف متفاوت است .در جوامع شهری و جوامع پیشرفته ، مصرف بیش از حد مواد غذایی (ovrnutrition) و در جوامع فقیر، كمبودهای تغذیه ای (undernutrition) موجب بروز سرطان می شود.

چربی ها

چربی ها و روغن ها از بخش های مهم و بحث برانگیز تغذیه و رژیم غذایی افراد است . اینكه چه نوع روغنی برای مصرف كردن مناسب است یا اینكه كدامیك از انواع روغن بیشتر موجب بروز بیماری، سكته و یا چربی خون می شود همه جای سئوال دارد.حتماً می دانید چربی ها انواع متعددی دارند ، مثل چربی های اشباع كه از آن جمله ، چربی متصل به گوشت و روغن حیوانی است كه در دمای محیط به صورت جامد هستند. نوع دیگر، چربی های غیراشباع است مثل روغ زیتون كه در دمای محیط به صورت مایع می باشد.تأثیر مصرف چربی در بروز سرطان بدین ترتیب است كه هم نوع و هم مقدار چربی مصرفی مهم است .

اگربیش از حد چربی مصرف كنیم، به دلیل ترشح زیاد صفرا در روده برای هضم چربی ها ، بخشی از آن تبدیل به اسید آپكولیك( Apcholic Acid ) می شود كه در ایجاد سرطان روده بزرگ نقش مهمی دارد، و اگر با مصرف بیش از حد كلسترول ، سطح كلسترول مضر خون یا LDL افزایش یابد، خطر رشد سلول های سرطانی و خطر ابتلا به گرفتگی عروق بسیار زیاد می شود. از اینرو :

۱- كل چربی مصرفی را كاهش دهید.

اكثرغذاهایی كه ما ایرانی ها مصرف می كنیم، پر روغن تهیه می شوند. آن وقت به دنبال دلایل چاقی های بیش از حد و سكته های زودرس هستیم. براساس محاسبات مبتنی بر تحقیقات تغذیه ای، در حدی مصرف چربی مناسب است كه سی درصد انرژی روزانه را تأمین كند. چون با سوختن چربی در بدن دو برابر قندها و پروتئین ها انرژی ایجاد می شود، بنابراین میزان مصرف چربی برای افراد عادی نباید از هشتاد گرم در روز تجاوز كند. این میزان چربی شامل چربی های پنهان در غذا و چربی های اضافه شده توسط خودمان به آن می باشد. با توجه به اینكه گوشت ها، لبنیات و دانه ها و... دارای روغن هستند، مجاز هستیم ۳۰ تا ۴۰ گرم روغن به غذاهای مصرفی مان در طور روز اضافه كنیم كه برابر است با پنج تا هفت قاشق غذا خوری روغن مایع .

۲- از روغن های خوب استفاده كنید.

در فرهنگ ما روغن خوب را روغن حیوانی تلقی می كنند، در صورتی كه از دیدگاه تغذیه ای روغنی خوب است كه دارای باندهای غیراشباع و مایع باشد. این روغن در بدن بر تولید كلسترول بی تأثیر است یا تولید آن را كاهش می دهد. در صورتی كه با مصرف روغن های جامد حیوانی، چربی های متصل به گوشت و دنبه ، تولید كلسترول در بدن افزایش می یابد كه از عواقب بد آن آگاه هستید.

تحقیقات نشان داده كه به دلیل مصرف زیاد روغن زیتون در یونان ، شیوع سرطان پستان و سرطان پروستات بسیار كمتر است. از اینرو:

- در جیره غذایی روزانه خود برای تأمین پروتئین، فقط به مواد گوشتی پرچربی اكتفا نكنید. سعی كنید ( خصوصاً در سنین بالا ) از گوشت های سفید و قرمز( ۳ بار در هفته) به علاوه حبوبات بهره بگیرید.

- سعی كنید روغن زیتون و روغن كانولا( گلزا) را جایگزین روغن های نباتی جامد كنید. البته این روغن ها نباید تحت حرارت بیش از ۱۳۰ درجه قرار بگیرند.

- غذاهای دریایی را فراموش نكنید كه حاوی چربی های نوع امگا۳ هستند و از بروز سرطان و بیماری های قلبی جلوگیری می كنند. زنان اسكیمو به دلیل مصرف زیاد ماهی، به ندرت مبتلا به سرطان سینه می شوند.

۳- از مصرف چربی های بد اجتناب كنید.

روغن های مضر، چربی های اشباع هستند مثل روغن نخل، روغن نارگیل، روغن نباتی جامد، دنبه و چربی های متصل به گوشت.

توجه به این نكته مهم است كه در اغلب غذاهای آماده مثل انواع ساندویچ و تنقلاتی چون چیپس و پیراشكی از روغن های جامد و مانده استفاده می شود. از اینرو به شما توصیه می كنم از مصرف مكرر این مواد غذایی اجتناب كنید و به ندرت و به صورت تفریحی آنها را استفاده كنید زیرا مصرف زیاد چربی موجب تجمع بافت چربی در بدن می شود كه خود عاملی مهم در بروز سرطان است.

گوشت قرمز و تهدید سرطان

خوردن گوشت قرمز مولكول بالقوه خطرناكی را وارد بافت های بدن می كند.

خوردن گوشت قرمز می تواند باعث بیماری قلبی و سرطان با ایجاد یك واكنش خطرناك در سیستم ایمنی بدن شود.

بدن انسان نمی تواند مولكول فوق را - یك نوع شكر - تولید كند اما در گوشت گوسفند ، گاو و خوك فراوان است.

در گذشته نیز مصرف گوشت قرمز عامل ایجاد سرطان و بیماری های قلبی معرفی شده بود اما تمركز آن مطالعات روی چربی های اشباع شده و مواد شیمیایی تولید شده در طول آشپزی بود.

تمركز مطالعه جدید روی ماده ای به نام ان - گلیكولیل نیورامی نیك است.

آزمایش ها روی سه فرد داوطلب - همگی اعضای این گروه تحقیق - تایید كرد اگر ماده فوق در غذا باشد جذب بافت های بدن مانند رگهای خونی می شود.

این آزمایش ها همچنین نشان داد كه چون مولكول فوق بطور طبیعی در بدن نیست سیستم دفاعی بدن آن را مهاجم به حساب می آورد و دست به دفاع می زند.

این مولكول به احتمال بسیار زیاد بلافاصله سمی نیست و احتمال دارد كه تحمل انسان پس از صدها هزار سال مصرف گوشت در برابر آن افزایش یافته باشد.

احتمالا لطمه وارده پس از سالها مصرف گوشت آشكار می شود.

سبزیجات سرطان روده را علاج می کند

سبزیجاتی مانند کلم و گل کلم می تواند در مبارزه با سرطان روده موثر باشد.

ماده ای به نام «ای.آی.تی.سی» هنگام آماده کردن برخی سبزیجات از آنها آزاد می شود که سلولهای سرطانی روده را نابود می کند و می تواند مانع انتشار بیماری در بدن شود.

مصرف این سبزیجات برای دو تا سه بار در هفته ، می تواند از بدن در مقابل این بیماری محافظت کند. ای.آی.تی.سی زمانی آزاد می شود که این دسته از گیاهان ، ریز، جویده ، پخته ، پردازش و هضم می شوند.

این سبزیجات از جمله شامل خردل ، کلم ، جوانه و گل کلم است.