چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

بازی کودک را مدیریت کنید


بازی کودک را مدیریت کنید

عروسک از اولین اسباب‌بازی‌های کودکان به خصوص دختربچه‌هاست. بهتر است خانواده‌ها به‌خصوص وقتی کودک در سنین شیرخوارگی است، برای او عروسک‌های نرم و ایمن انتخاب کنند زیرا کودکان …

عروسک از اولین اسباب‌بازی‌های کودکان به خصوص دختربچه‌هاست. بهتر است خانواده‌ها به‌خصوص وقتی کودک در سنین شیرخوارگی است، برای او عروسک‌های نرم و ایمن انتخاب کنند زیرا کودکان با بغل کردن این عروسک‌های نرم، احساس آرامش و امنیت پیدا می‌کنند...

برای کودکان کم‌سن و سال (زیر ۳ سال) انتخاب این نوع عروسک‌ها بر عروسک‌های سفتی مانند باربی و ... ارجحیت دارد. نکته دیگر اینکه بهتر است برای کودکان زیر ۳ سال، عروسک‌هایی انتخاب شود که صدا نداشته?باشد زیرا معمولا از عروسک‌هایی که حرکت و صدا دارند، می‌ترسند. ذهنیت کودکان از عروسک، جسم جامد بی‌صداست؛ چیزی مانند لیوان، پس طبیعتا انتظار ندارند که این جسم جامد، از خودش صدا دربیاورد.

نکته بعد اینکه فقط برای دخترتان عروسک نخرید، بعضی پسرها هم ممکن است به بازی با عروسک تمایل داشته باشند. بازی پسربچه‌ها با عروسک، نگران‌کننده‌‌ نیست، اما اگر پسربچه شما، علاوه بر بازی با عروسک، تمایل به پوشیدن لباس‌های دخترانه و استفاده از زیورآلات و لوازم آرایش هم داشت، باید کمی نگران شد. اغلب بزرگسالانی که دچار اختلال هویت جنسی می‌شوند، در کودکی برای مدت‌های طولانی ضدیت آشکاری با جنس خود داشته‌اند. مثلا پسرانی بوده‌اند که تمام‌مدت تمایل به بازی با اسبا‌‌ب‌بازی‌های دخترانه داشته‌اند، از پوشیدن لباس‌های دخترانه لذت می‌برده‌اند و علاقه به بلند کردن مو و آرایش داشته‌اند. البته نمی‌توان گفت که همه این کودکان در بزرگسالی دچار اختلال در هویت جنسی می‌شوند اما احتمال آن بالاست. در چنین شرایطی بهتر است که پدر و مادر اجازه بدهند پسربچه با عروسک‌بازی کند اما به او یاد بدهند که چگونه در بازی نقش مردانه‌‌ای داشته باشد. مثلا راننده یا پدر خانواده باشد.

بازی بچه‌ها با عروسک، نشان‌دهنده طرز رفتار والدین با کودک است. در مواردی که والدین با کودک بدرفتاری یا او را دعوا می‌کنند یا کتک می‌زنند، کودک نیز دقیقا همان رفتارها را با عروسک خود خواهد داشت. حتی طرز حرف زدن کودک با عروسک، آینه صحبت والدین با کودک است. همین نکته می‌تواند گوشزدی برای والدین آگاه باشد تا به سرعت دنبال علت بگردند و با کمک و راهنمایی روان‌پزشکان و روان‌شناسان، علت مشکل خانوادگی یا تربیتی را پیدا و آن را درمان کنند.

والدین حتی می‌توانند از عروسک‌ها در تربیت کودکان خود کمک بگیرند. در بسیاری موارد، مادر یا پدر می‌توانند هنگام بازی کودک با عروسکش، همراه با عروسکی دیگر وارد بازی شوند و نفر سوم باشند و از زبان عروسک، به‌طور غیرمستقیم، آموزش‌های لازم را به او بدهند.

دکتر محمداسماعیل مطلق

دانشیار دانشگاه جندی شاپور اهواز

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت