شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
حقوق و تكالیف ضابطان غذایی
كلیه متصدیان و كارگران موظفند كارت معاینه پزشكی معتبر در محل كار خود داشته و هنگام مراجعه بازرسین بهداشت ارائه نمایند.
یكی از اموری كه در جهت بهبود كیفیت فرآوردههای غذایی نقش موثری عهدهدار است، كارگران و پرسنلی هستند كه در كارخانجات، كارگاهها، اغذیهفروشیها و رستورانها مشغول به كار بوده و مسلما سلامت و امنیت و رفاه آنها از لحاظ جسمی و روانی نقش مهمی در سلامت جامعه دارد. اما آیا كارگران این صنف و متصدیان و مدیران این اصناف حق و حقوق كارگران و پرسنل خود را از لحاظ بهداشتی و سلامت رعایت میكنند؟ و یا تا چه اندازه به سلامت محیط اطراف خود توجه دارند.
كارشناسان بهداشت از جمله مامورینی هستند كه جهت حفظ سلامت و بهداشت این مراكز به این محیطها سركشی كرده و مواردی كه توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی و تحت عنوان قانون ماده ۱۳ تهیه و تدوین شده است را مورد بررسی قرار میدهند:
▪ كلیه متصدیان و كارگران و اشخاصی كه در مراكز تهیه، تولید و توزیع نگهداری و فروش و وسایط نقلیه حامل مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی و اماكن عمومی اشتغال دارند، موظفند دوره ویژه بهداشت عمومی را گذرانده و گواهینامه معتبر آن را دریافت دارند.
▪ استخدام هر یك از كارگران و اشخاص بدون داشتن گواهینامه فوق ممنوع است.
▪ اشخاصی مانند صندوقدار، باغبان، نگهبان، راننده و نظایر آنها كه در این اماكن شاغل بوده لیكن با مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی ارتباط مستقیم ندارند از این قاعده مستثنی هستند.
▪ كلیه متصدیان و كارگران موظفند كارت معاینه پزشكی معتبر در محل كار خود داشته و هنگام مراجعه بازرسین بهداشت ارائه نمایند. مدت اعتبار كارت فوق برای اغذیهفروشیها، بستنی، ساندویچیها و آبمیوهفروشان و قنادان و مشاغل مشابه و نیز كارگران كارگاهها و كارخانجات تولید مواد غذایی و بهداشتی فاسدشدنی شش ماه و برای سایر مشاغل یك سال است.
▪ كلیه اشخاصی كه در اماكن و مراكز فوق كار میكنند باید ملبس به لباس كار و روپوش تمیز و بهرنگ روشن باشند.
▪ متصدیان و كارگران موظفند بهداشت فردی و نظافت عمومی محل كار خود را بهطور كامل رعایت كرده و به دستوراتی كه از طرف بازرسین بهداشت داده میشود ، عمل نمایند.
▪ متصدیان اماكن و مراكز و كارگاهها و كارخانجات موظفند برای هر یك از شاغلین خود جایگاه محفوظ و مناسبی به منظور حفظ لباس و سایر وسایل در محل تهیه نمایند.
▪ متصدیان اماكن و مراكز و كارگاهها موظفند از ورود و دخالت افراد متفرقه به امور تولید، تهیه، طبخ، حمل و نقل و توزیع و فروش مواد غذایی جلوگیری نمایند.
▪ متصدیان همچنین موظفند به تناسب تعداد كارگران خود به ازای هر كارگر حداقل ۵/۲ متر مربع اطاق استراحت مطابق با موازین بهداشتی تهیه نمایند. در هر حال مساحت اطاق استراحت نباید كمتر از ۵/۷ متر مربع و ارتفاع سقف آن نباید كمتر از ۸/۲ متر باشد.
▪ متصدیان موظفند در صورت لزوم آشپزخانه، انبار موادغذایی اولیه و سالن غذاخوری با فضای كافی به تناسب تعداد كارگران و شاغلین با شرایط كاملا بهداشتی در محل كار یا كارخانه ایجاد نمایند.
▪ اشخاصی كه به نحوی با طبخ و تهیه و توزیع موادغذایی سر و كار دارند، در حین كار شخصا حق دریافت بهای كالای فروخته شده را از مشتری نخواهند داشت. شاغلین محلهایی مانند میوه و سبزی فروشی، عطاری، بقالی و فروشندگان مواد غذایی بسته بندی شده از این قاعده مستثنی هستند.
▪ جعبه كمكهای اولیه با مواد و وسایل مورد نیاز باید در محل مناسب نصب گردد.
▪ كارگران كارگاهها و كارخانجات و اماكنی كه با پخت و فرآوری موادغذایی سر و كار دارند همچنین كارگران كشتارگاهها و محلهایی مانند آنها موظفند هر روز قبل از شروع و بعد از خاتمه كار ، استحمام نمایند.
▪ استعمال دخانیات توسط متصدیان و كارگران در حین كار ممنوع است.
▪ فروش و عرضه سیگار در كارگاهها و كارخانجات ممنوع است.
▪ فروش سیگار به افراد كمتر از ۱۸ سال ممنوع است.
▪ متصدیان موظفند ضمن نصب تابلوهای هشداردهنده در نقاط مناسب و در معرض دید، از مصرف دخانیات جلوگیری كنند.
▪ برای كارگران باید دستشویی و توالت مجزا و مجهز به شیر آب گرم و سرد و با شرایط لازم بهداشتی در محل مناسب وجود داشته باشد.
▪ وجود توالت و دستشویی برای كارگران مرد و كارگران زن به صورت كاملا جدا و مستقل از هم اجباری است.
▪ در فصل گرما حداكثر درجه حرارت داخل اماكن نباید بیشتر از ۳۰ درجه سانتیگراد باشد.
▪ شدت روشنایی نور طبیعی یا مصنوعی در آشپزخانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ لوكس، آرایشگاه ۲۰۰ تا ۵۰۰ لوكس، نانوایی ۱۰۰ تا ۳۰۰ لوكس، محلهای فرآوری و تولید و بستهبندی ۱۵۰ تا ۲۰۰ لوكس (بسته به نوع كار) و در محوطه عمومی و انبار مراكز و اماكن كارگاهها و كارخانجات حداقل ۱۰۰ لوكس و در راهرو، سرسرا، رختكن، توالت، دستشویی و حمامها باید بین ۵۰ تا ۱۵۰ لوكس باشد.
▪ برای جلوگیری از حریق و انفجار و سایر خطرات احتمالی باید پیشبینیهای لازم با توجه به حجم كار و نوع فعالیت و تعداد كارگران به عمل آید.
مامورین بهداشت كه برای نظارت بهداشتی اماكن و مراكز موضوع این ماده تعیین میشوند، موظفند متخلفان از مقررات بهداشتی را با ذكر موارد تخلف با تنظیم گزارشی به مسوول بهداشت محل معرفی نمایند.
▪ تخلف از مقررات بهداشتی نظیر عدم رعایت بهداشت فردی، وضع ساختمانی و وسایل كار ممنوع است. این مجازاتها به صورت جریمه نقدی به ازای هر مورد نقض مقررات بهداشتی خواهد بود.
مریم منصوری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست