جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

حفظ سرمایه مردمی نظام در گرو رقابت سالم است


حفظ سرمایه مردمی نظام در گرو رقابت سالم است

آنچنان که در ادبیات اقتصادی متعارف و شناخته شده است; ایجاد یک فضای رقابت, وضعیت را برای یک انتخاب مطلوب متقاضی و مصرف کننده بالا می برد, ضمن این که به کیفیت کالا و موضوع مورد عرضه اضافه کرده و قیمت و هزینه را کاهش می دهد که این از محسنات یک شرایط رقابتی است که الزامات آن همچون تعدد, شفاف بودن, آشنایی به قواعد بازی اقتصادی در ادبیات اقتصادی و اقتصاد سیاسی شناخته شده است

درک صحیح از عناصر اثرگذار در مقیاس ملی، در آحاد مردم، نخبگان و سطوح بالاتر و متعاقبا انجام اقداماتی در راستای کنترل و مهار آن ها می تواند، اهداف مطلوب سیاسی را که قطعا در قالب آن همگرایی در عین تکثر در جهت مصالح و منافع ملی موجود است را ایجاد کند; بنابراین درک صحیحی از مجموعه عناصر و مسایل خواهد توانست ما را به سمت ایده ها و آرمان های سیاسی ناشی از چنین جریانی که خود را در انتخابات بروز خواهد داد، نشان دهد وگرنه ممکن است کماکان جریانات تهاجمی و فزون خواهی و پیشرو به سمت درنده خویی سیاسی آن چنان کار کنند که به جای فضای رقابت سیاسی به سمت نوعی فضای حساسیت سیاسی و تخریب روانه شویم.

آنچنان که در ادبیات اقتصادی متعارف و شناخته شده است; ایجاد یک فضای رقابت، وضعیت را برای یک انتخاب مطلوب متقاضی و مصرف کننده بالا می برد، ضمن این که به کیفیت کالا و موضوع مورد عرضه اضافه کرده و قیمت و هزینه را کاهش می دهد که این از محسنات یک شرایط رقابتی است که الزامات آن همچون تعدد، شفاف بودن، آشنایی به قواعد بازی اقتصادی در ادبیات اقتصادی و اقتصاد سیاسی شناخته شده است.

در مقابل چنین روندی اگر به جای رقابت، شرایط انحصار که در ادبیات دینی به آن حسادت نیز گفته می شود ایجاد شود و به جای این که رقیب سعی کند خود را به کیفیت کالای مطرح شده ای که می تواند کاندیدای انتخاباتی یا یک کالای فیزیکی باشد نزدیک کند و از آن پیشی بگیرد، سعی کند با نفی کالا در جهت زوال نعمت طرف مقابل خود، که مفهوم حسادت یعنی زوال نعمت را دربر دارد، تلاش کند درواقع خواهد توانست با ترساندن از حاکمیت سیاسی جناح رقیب، تخریب، بزرگ نمایی و شانتاژ فضایی ایجاد کند که دیگران به سمت کالای مورد نظر او جذب یا دفع شوند.

مهم این است که ما بتوانیم در فضای سیاسی کشور یک رقابت سالم مبتنی بر آموزه های دینی که از تقوا و اخلاق سیاسی متاثر باشد، ایجاد کنیم. همچنین لازم است با شناخت نکات مثبت ناشی از تجارب مفید واژه ها و رفتار سیاسی در جهان به نوعی به تنظیم امور در قالب قواعد و بازی های سیاسی پیش رویم وگرنه برآورد من این است; فضای برگرفته از حسادت سیاسی که در جریان تخریب خود را بیشتر نشان خواهد داد، بر فضای انتخاباتی کشور حاکم خواهد بود و اگر این موضوع را بپذیریم، باید منتظر تخریب ها در قالب افشاگری های سیاسی یا ناصحیح در قالب حذف رقیب یا فیلترینگ های خیلی غلیظ باشیم که قطعا نتایج آن به خطر افتادن مصالح و منافع ملی هم چنین ترغیب دنیای سلطه برای اتخاذ منویاتش خواهد بود.

نقش نخبگان در ایجاد یک فضای سالم و متعادل سیاسی قابل توجه است. قبل از هر چیز فرق بین رقابت سیاسی و حسادت سیاسی باید مشخص شود و متعاقبا الزام قرار گرفتن در چارچوب های سیاسی که مفهم آن حداکثر کردن مصالح و منافع ملی است برای مردمی شفاف شود که از طریق آن ها به جریانات سیاسی فشار وارد شود و قطعا یکی از این فشارها و اثرگذاری ها با میزان حضورشان متجلی خواهد شد.

"نقش رسانه ها نیز در این بین می تواند مورد توجه قرار گیرد" خطرناک ترین موضوع در این راستا آن است که رسانه ملی مورد چنین تهاجمی قرار گیرد. باید دانست که حفظ رسانه ملی از چنین تهاجمی فوق العاده حائزاهمیت است و این خام خیالی است که فکر کنیم رسانه ملی، مورد طمع نبوده و هم اکنون نیز متاثر از منویات قانون های ثروت و قدرت قرار نگرفته است.

نویسنده : محمد خوش چهره