پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

چین, الهام بخش آفریقا


چین, الهام بخش آفریقا

چین, آفریقا را همچون زمینی بكر كه مواد اولیه و معادن صنعتی مورد نیاز چین را به وفور در اختیار دارد و در عین حال با جمعیتی حدود ۸۵۰ میلیون نفر یك بازار عظیم مصرفی برای تولیدات چین تلقی می كند

پس از دیدار تاریخی ژاك شیراك رئیس جمهور فرانسه از چین كه طی آن مشاركت راهبردی فرانسه و چین گشایش یافت، كنفرانس چین با سران كشورهای آفریقایی پیش آمد تا تلاشهای گسترده چین جهت پی ریزی مشاركت این كشور با قاره سیاه به بار نشیند. جهت تحقق غایت مورد نظر هر دو طرف انگیزه های ویژه خود را دارند.

چین، آفریقا را همچون زمینی بكر كه مواد اولیه و معادن صنعتی مورد نیاز چین را به وفور در اختیار دارد و در عین حال با جمعیتی حدود ۸۵۰ میلیون نفر یك بازار عظیم مصرفی برای تولیدات چین تلقی می كند.افزون بر آن چین، آفریقا را مكانی مناسب برای سرمایه گذاری در امر انرژی می داند زیرا خود به انرژی، نیاز گسترده ای دارد. نكته بسیار مهم در این رابطه این است كه برای چین تنها جای باقیمانده جهت دستیابی به انرژی نفت، آفریقاست زیرا شركت های نفتی غرب همه منابع نفتی را در انحصار خود دارند.

گفتنی است كشورهایی همچون آنگولا در سال جاری بر عربستان سعودی پیشی جسته و بزرگترین صادركننده نفت خام به چین شناخته شده است.اما آفریقایی هایی كه رهبرانشان برای حضور انبوه در كنفرانس سران در پكن تمایل نشان داده و سالن موسوم به ملت را پرنموده بودند در شراكت اقتصادی با چین جهت دستیابی به كمكها بدون باج خواهی و یا یكجانبه نگری از سوی كشورهای ثروتمند گویی كه گمشده خود را یافته بودند.

رهبران آفریقا به دنبال عقد قرارداد با كشوری بودند كه برای دریافت كمك حرفی از دموكراسی و یا حقوق بشر و یا دخالت در درگیری های داخلی و اعمال شرایط ظالمانه نشوند. بیانیه صادره از سوی كنفرانس سران در چین، رهبران آفریقا را از این جنبه هامطمئن ساخته و از سویی دیگر برویژگی های فرهنگی آنان و عدم تحمیل نمونه های اقتصادی و دخالت در نحوه اداره كشورشان تاكید شده است.

در حاشیه كنفرانس سران چین صدها قرارداد و طرح های اقتصادی با كشورهای آفریقایی به امضا رسید. آنچه كه در این قرارداد جلب نظر می كرد، آموزش ۱۵ هزار تكنسین و ارایه مهارتها در طرحهای كوچك و عرضه كمكها و اعتبارات و تسهیلات برای گسترش و توسعه اقتصادی از سوی كشور چین بود.

چین بزرگترین كشور در حال توسعه جهان است و این مهمترین عامل مشترك میان چین و كشورهای آفریقایی است به عبارت دیگر همه كشورها به یك مجموعه در حال توسعه تعلق دارند و این عامل در رابطه با كشورهای غربی وجود ندارد و ارتباط با چین آنها را از عقده خودبزرگ بینی غربیها دورمی سازد كما اینكه رهبران آفریقا در كشور چین الگویی الهام بخش می بینند زیرا چین صاحب بالاترین میانگین رشد اقتصادی است و طی مدت سی سال توانسته از یك كشور فقیر به چهارمین كشور دارای اقتصادی عالی در جهان تبدیل شود.

یك عامل مهم دیگر موجب شده كه رهبران آفریقا برای مشاركت با چین از خود تمایل نشان دهند و آن نداشتن میراث استعماری در قاره آفریقاست زیرا آفریقایی ها طی دوران استعمار غربی ها با بدترین نوع بهره برداری و غارت روبه رو شده بودند.

مترجم: سید محسن ساری

منبع: الخلیج