شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

«نیمه» مشکلات در تیم ملی فوتسال


«نیمه» مشکلات در تیم ملی فوتسال

مسابقات جایزه بزرگ برزیل, درس های خوبی برای ما به همراه داشت

جام جایزه بزرگ برزیل با وجود این‌که برای قهرمان و نایب قهرمان دوره پیش پایان خوبی نداشت و ایران و برزیل نتوانستند از عنوان سال قبل خود دفاع کنند، اما درس‌های زیادی برای هر دو تیم و به خصوص ایران داشت. این دوره از رقابت‌های جام جهانی کوچک همانطور که انتظار می‌رفت در سطحی متفاوت با تمام ادوار قبل برگزار شد. برای نخستین بار پای تمام تیم‌های بزرگ دنیا از جمله اسپانیا به این تورنمنت با کلاس باز شد تا سطح مسابقات منتقدانش را هم راضی نگه دارد. البته تیم‌های نامدار دنیا برخی از ستاره‌های خود را به همراه نداشتند، اما اوضاع به گونه‌ای نبود که کیفیت رقابت‌ها را زیر سوال ببرد.

ماتادور‌ها که هنوز هم به بازی فینال جام جهانی ۲۰۰۸ برزیل فکر می‌کنند برای انتقام از برزیل با توپ پر به این میدان آمدند و به آنچه می‌خواستند دست یافتند. آنها بلافاصله پس از پایان این جام در رنکینگ برترین‌های فوتسال جهان هم به رده اول صعود و جایگاه برزیل را تصاحب کردند تا قهرمان جهان بیشترین لطمات را از این شکست ببیند.

تیم ملی فوتسال ایران هم که در سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۹ نایب قهرمان این جام شده بود در حالی پای به این تورنمنت گذاشت که حسین شمس سرمربی تیم کشورمان از قبل وحید شمسایی را به دلیل اختلاف‌هایی که بین این دو وجود داشت، کنار گذاشته بود و قبل از سفر به برزیل هم وعده قهرمانی در این تورنمنت معتبر را داده بود اما عاقبت با سقوطی دو پله‌ای در مکان چهارم ایستاد.

نتایجی که تیم ملی در این دوره از بازی‌ها کسب کرده بود در کنار کیفیتی که در بازی‌های حساس ارائه کرد با اظهارنظرهای متفاوتی مواجه شده است. تیم ملی در این دوره نوسانات نسبتا زیادی داشت که قابل تعمق است.

● نیمه مربیان

تیم ملی در این دوره از رقابت‌ها در گروه دشواری قرار داشت که آن را گروه مرگ نیز نامیدند. مواجه شدن با روسیه و پرتغال در دور مقدماتی قرعه خوشایندی برای هیچ تیمی نیست، اما وقتی ادعای قهرمانی یا دست‌کم فینالیست شدن در جام جهانی ۲۰۱۲ توسط سرمربی تیم ملی مطرح می‌شود دیگر قرعه‌کشی مسابقات در حاشیه قرار می‌گیرد. تیم کشورمان با توقف مقابل روسیه و برتری برابر پرتغال، دور مقدماتی را با صدرنشینی به پایان برد، اما پس از آن مشکلات نمایان شد.

آرژانتین نخستین حریف تیم ایران در مرحله حذفی بود که بدون لژیونرهایش تیم ملی را در وقت معمول متوقف کرد و در وقت‌های اضافی مغلوب شد. اما پس از آن اسپانیا در مسیر تیم ملی قرار گرفت و در شرایطی با حساب ۴-۶ برنده شد که نیمه نخست را ۱-۳ باخته بود. این سناریو در بازی رده‌بندی مقابل پاراگوئه هم تکرار شد و تیم ملی بازی برده مقابل این تیم را هم از دست داد و در رده چهارم این دوره از رقابت‌ها ایستاد.

تقریبا در اکثر بازی‌های مهم و حساس تیم ملی در نیمه دوم به مشکل برخورد؛ نیمه‌ای که به نیمه مربیان شهرت دارد با اتفاقات و نتایجی که به‌دست آمد به نیمه مشکلات تیم ملی بدل شده بود تا کارشناسان نسبت به این موضوع واکنش و هشدار نشان بدهند.

محمود خوراکچی مربی سابق تیم ملی عدم استفاده مناسب از تمام بازیکنان و به‌کارگیری تعداد محدودی از بازیکنان را مهم‌ترین عامل مشکلات تیم ملی در نیمه دوم عنوان کرد. سرمربی تیم فولادگستر تبریز بر این باور است که در نیمه دوم قوای جسمانی بازیکنان تحلیل می‌رفت و اگر کادر فنی در دور مقدماتی و حذفی همه فشارها را روی دوش چند نفر قرار نمی‌داد، تیم ملی نتایج بهتری کسب می‌کرد. اما سیدمهدی ابطحی معتفد است که تیم ملی در این تورنمنت نشان داد که روی مسائل روحی و بدنی‌اش خوب کار نشده است و باید از این پس روی این مسائل هم توجه ویژه نشان داد.

این کارشناس می‌گوید: تیم ملی در یکسری از بازی‌ها خوب کارکرد و در برخی مسابفات نیز در حد یک تیم معمولی نزول داشت و شاهد نوسانات زیادی از این تیم بودیم. تیم ایران پتانسیل زیادی دارد و نزول دو پله‌ای در جام جایزه بزرگ ثابت کرد که از داشته‌هایمان خوب استفاده نکردیم.

وی در عین حال معتقد است که در صورت حضور شمسایی در تیم ملی به لحاظ روحی و انگیزشی اوضاع بهتر بود.

● توپ در زمین باشگاه‌ها!

آنچه مسلم است تیم ملی در این تورنمنت بزرگ نتوانست آن کیفیتی که انتظار می‌رفت را ارائه دهد. مسلم بود سطح بازی‌های برزیل با جام ملت‌های آسیا قابل قیاس نیست و نمی‌توان قهرمانی مقتدرانه در آسیا را دلیلی برای موفقیت در عرصه بزرگتری دانست. البته رئیس کمیته فوتسال در پاسخ به پرسش ما اظهار می‌کند نگرانی بابت بحث فنی وجود ندارد.

عباس ترابیان توپ را به زمین باشگاه‌ها می‌اندازد و می‌گوید: تیم ما در نیمه مربیان مشکل فنی نداشت. من معتقدم که یکی از بهترین مربیان جهان را در اختیار داریم و جام گرندپریکس نشان داد که بدنسازی‌های ما با سطح اول جهان فاصله دارد. ما در تمام بازی‌های مهم در نیمه دوم به لحاظ بدنی کم آوردیم و این در حالی بود که در کوران مسابقات لیگ قرار داریم، بنابراین باشگاه‌ها نتوانستند بازیکنان را از نظر بدنی به سطح خوبی برسانند. تصمیم دارم کلاس پیشرفته بدنسازی را با حضور تمام مربیان لیگ برتری برگزار کنیم و این برای تمام باشگاه‌ها اجباری خواهد بود.

حسین شمس، سرمربی تیم ملی هم فقط اظهار شرمندگی می‌کند و مدعی است که اشتباهات بچگانه از سوی چند بازیکن و مشکل بدنی عمده‌ترین کمبودهای تیم ملی در این دوره از بازی‌ها بود. برخی‌ها معتقدند شمس با مطرح کردن موضوع اخراج مصطفی نظری به خاطر بی‌انضباطی، به نوعی جهت افکار فوتبالی را از اصل ماجرا دور کرده است.

بازگرداندن وحید شمسایی بلافاصله پس از بازگشت به تهران هم تصمیم سیاستمدارانه این مربی بوده است. البته شمس می‌گوید که شمسایی از قبل جزو فهرست جدید وی بوده است. در همین حال خود شمسایی حاضر نیست دراین‌باره صحبت کند و به «جام‌جم» می‌گوید: به هر حال بازگشتن به اتفاقات گذشته مشکلی را حل نمی‌کند. تیم ملی به نظر من در بهترین زمان ممکن متوجه شد که چه مشکلاتی دارد. اگر این اتفاق در جام جهانی رخ می‌داد حسرتش مثل آن ۵۰ ثانیه پایانی بازی با ایتالیا در جام جهانی ۲۰۰۸ بر دلمان می‌ماند. حالا فرصت داریم تا این مشکلات را رفع کنیم. باید دید حسین شمس که از ۲ سال قبل قول فینالیست شدن در جام جهانی ۲۰۱۲ را داده است چگونه تیم خود را برای این مهم تجهیز خواهد کرد.

علی رضایی



همچنین مشاهده کنید