چهارشنبه, ۲۷ تیر, ۱۴۰۳ / 17 July, 2024
مجله ویستا

آی بی ام, لنوو و سرورهای x۸۶


آی بی ام, لنوو و سرورهای x۸۶

نگاهی به احتمال واگذاری بخشی از خط تولید سرورهای x۸۶ آی بی ام به لنوو

آی‌بی‌ام سال‌ها است که خط سیر مشخصی را برای خود تعیین کرده‌ است و تصمیم‌ها و راهبردهای کلانش در راستای برنامه‌ریزی فوق پیش می‌رود و آن برنامه چیست؟ کناره‌گیری از فروش مستقیم تجهیزات ریز‌و‌درشت در بازارهای رو به افول و تمایل هرچه بیشتر به به حوزه‌های تخصصی‌‌تر و با سودآوری بیشتر. بر‌همین اساس آی‌بی‌ام پیش‌تر چندین زیرمجموعه خود از جمله واحد تولید کامپیوترهای شخصی، چاپگر و هارددیسک را واگذار کرد و اکنون در تازه‌ترین تغییر و تحولی که به‌احتمال روی خواهد داد، درصدد فروش بخشی از خط تولید سرورهای x۸۶ خود برآمده است. گفته می‌شود تنها مشتری فعلی در پای میز مذاکره، شرکت چینی لنوو است که قبلاً نیز واحد تجارت کامپیوترهای شخصی آی‌بی‌ام را به تملک خود درآورده ‌بود. و اینک دیدگاه صاحب‌نظران در این‌باره...

۶۵۲۷۹;۶۵۲۷۹;پی‌سی‌ ورلد در ۱۸ آوریل امسال براساس دو گزارش منتشرشده از سوی CRN و وال‌استریت ژورنال از مذاکره آی‌بی‌ام با لنوو برای واگذاری تجارت سرورهای x۸۶ طرف امریکایی به طرف چینی خبر داد. مؤسسه IDC، ارزش بازار سرورهای x۸۶ را (که دو سوم بازار کل سرورها را در دست دارند)، در سال گذشته میلادی ۳۵.۸ میلیارد دلار برآورد کرد. فروش و واگذاری بخش‌هایی از واحد تجاری سرورهای x۸۶ آی‌بی‌ام به لنوو (یا شاید شرکتی دیگر) در بازار جهانی این سرورها نیز تغییرات چشمگیری ایجاد خواهد کرد. رقم پیشنهادی برای انجام این دادوستد تا لحظه نگارش این مطلب هنوز به‌طور رسمی مشخص نشده‌ است اما سایت CRN به نقل از منابع ناشناس گفته‌ بود آی‌بی‌ام در ازای واگذاری این بخش ۵ یا ۶ میلیارد دلار درخواست کرده‌است.

آی‌بی‌ام از حیث درآمد حاصل از تولید، سومین فروشنده بزرگ سرورهای x۸۶ در جهان به‌شمار می‌رود و البته سهم این شرکت از بازار سرورهای x۸۶ طی چندین سال گذشته رو به کاهش گذاشته ‌است. طبق آمارهای ارائه‌شده از سوی مؤسسه پژوهشی IDC، در سال ۲۰۱۲ آی‌بی‌ام ۱۵.۷ درصد سهم این بازار را در دست داشت و این در حالی‌ است که سهم آن در سال ۲۰۱۰ به ۱۷.۴ درصد و درآمد حاصل از آن برابر ۵.۵ میلیارد دلار بود. اکنون آی‌بی‌ام می‌خواهد با واگذاری حتی بخشی از خط تولید سرورهای x۸۶ دلارهای بیشتری را به خزانه خود واریز و سپس آن‌ها ‌را در حیطه‌های سودآورتر، به‌ویژه در بخش محصولات تحلیلی و هوش تجاری سرمایه‌گذاری کند. با حضور جدی‌تر آی‌بی‌ام در این عرصه‌ها فشار بر رقبا نیز افزایش خواهد یافت.

ریچارد فیکرا، از تحلیل‌گران شرکت پژوهشی فورستر می‌گوید، اگر این دادوستد به نتیجه برسد، لنوو (که چیزی نمانده عنوان بزرگ‌ترین فروشنده کامپیوترهای شخصی را از اچ‌پی بگیرد) به چیزی بیش از خط تولید سرورهای x۸۶ دست خواهد یافت و آن عبارت است از نام، اعتبار و قابلیت‌های بالای آی‌بی‌ام در دست‌یابی به بازار امریکای شمالی که اکنون میدان تاخت و تاز اچ‌پی و دل شده‌است. فیکرا می‌افزاید، تاکنون هیچ‌یک از شرکت‌های آسیایی نمی‌توانستند برای فروش محصولات خود به شرکت‌های بزرگ امریکای شمالی راه مؤثری بیابند. اما از سوی دیگر تضمینی هم وجود ندارد که لنوو بتواند پا جای پای آی‌بی‌ام بگذارد و سهم کنونی این شرکت امریکایی را در بازار سرورهای x۸۶ همچنان حفظ کند.

نظر جین بوزمَن، از تحلیلگران IDC، نیز این است که جایگاه بازیگران در چنین صحنه‌هایی همواره تغییر می‌کند و همیشه این شانس وجود دارد که سهم هر کدام‌شان دست‌به‌دست شود و تغییر کند. تحلیل‌گران تصور نمی‌کنند که آی‌بی‌ام بخواهد خط تولید کل سیستم‌های x۸۶ خود را واگذار کند. احتمال بر این است که آی‌بی‌ام برای مثال واحد سیستم‌های یکپارچه، سرورهای iDataPlex و نیز واحد PureSystems را که برای کاربردهای ویژه‌ای مانند هوش تجاری و تحلیل داده‌ها مهندسی شده‌است همچنان حفظ کند چون این بخش‌های حاشیه سود بالایی دارند و به قول خود آی‌بی‌ام، «سس مخصوص و سری» این شرکت به‌شمار می‌رود. باتوجه به تخصصی‌تر بودن چنین حیطه‌هایی، رقبا کمتر و درصد موفقیت بیشتر است.

iDataPlex نام خانواده‌ای از سرورهای آی‌بی‌ام است که در طراحی آن‌ها کاهش حجم سرور و کاهش هزینه خنک‌کردن آن اولویت ویژه‌ای دارد. شرکت‌های اینترنتی بزرگ یا زیرساخت‌های ابری کلان و اختصاصی از مشتریان این سرورها به شمار می‌رود. سرورهایی که در واحد PureSystems تولید می‌شوند هم از تراشه‌های x۸۶ و هم از تراشه‌های IBM Power پشتیبانی می‌کنند. سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای به‌کار گرفته‌شده در این سرورها چنان مهندسی و با هم هماهنگ شده‌اند که بتوانند به‌خوبی از پس انجام محاسبات خاص مثل تحلیل داده‌ها و پردازش تراکنش‌های آنلاین بربیایند.

همان‌طور که اشاره شد، آی‌بی‌ام پیش‌تر یعنی در سال ۲۰۰۴ واحد کامپیوترهای شخصی خود را به لنوو فروخته‌‌‌‌ و از بازار هارددیسک و چاپگر نیز کناره‌گیری کرده‌ بود. چارلز کینگ از تحلیلگران Pund-IT می‌گوید: «آی‌بی‌ام هیچ‌وقت از فروش زیرمجموعه‌های خود به دیگران شرمی نداشته ‌است. پس همان‌طور که این شرکت تجارت کامپیوترهای شخصی، هارددیسک و چاپگر را کنار گذاشت، می‌تواند از بازار سرورهای x۸۶ نیز کنار برود تا به اهداف خود مبنی ‌بر تمرکز بیش از پیش بر حیطه‌های سودآور نزدیک‌تر شود.» به‌نظر می‌رسد جینی رومتی، مدیرعامل کنونی آی‌بی‌ام نیز مانند همتایان پیشین خود مایل است بار کشتی غول‌پیکر آی‌بی‌ام را باز هم سبک‌تر کند.

ریچارد پارتریج، از تحلیلگران گارتنر می‌گوید، رومتی در گزارش اخیر و سالانه آی‌بی‌ام آشکارا اظهار داشته‌بود که شرکتش مایل نیست در نقش فروشنده کالا ظاهر شود. بلکه هدف دیگری را در سر دارد و آن گام نهادن در مسیر نوآوری، بازنگری در ابداعات گذشته و توجه به بازارهایی با ارزش مالی بالاتر است. از جمله بخش‌هایی که در صورت دستیابی به توافق ضمیمه لنوو خواهد شد، خط تولید سرورهای System x آی‌بی‌ام است که سرورهای تیغه‌های، رک‌ها و تاورهای مبتنی‌بر هر دو سکوی اینتل و AMD را شامل می‌شود.

سایت CRN همچنین به نقل منبع آگاه دیگری که البته نامی از آن برده ‌نشده می‌افزاید، آی‌بی‌ام به کارمندان خود در لابراتوار مهندسی محصولات سرور (PE) که در فضایی به مساحت ۲۰ هزار فوت مربع (بیش از ۱۸۰۰ متر مربع) در ایالت کارولینای شمالی مشغول به کارند اطلاع داده ‌است که در روز اول ژوئن امسال به جمع کارکنان لنوو خواهند پیوست. این لابراتوار از محصولات تمام خطوط تولید سرورهای آی‌بی‌ام اعم از System x ،System i ،System p و System z پشتیبانی می‌کند. مهندسان زبده سخت‌افزار و نرم‌افزار شاغل در این آزمایشگاه مشکلات گزارش‌شده از سوی مشتریان را بازآفرینی می‌کنند تا راه برطرف‌کردن این مشکلات را بیابند. به طور معمول مشکلاتی را گروه‌های پشتیبانی Tier ۱ تا Tier ۳ آی‌بی‌ام نتوانند برطرف کنند به این لابراتور ارجاع می‌دهند.

این منبع می‌افزاید، حتی اگر آی‌بی‌ام بخش سرورهای System x را واگذار کند سرویس‌دهی به آن‌ها را که از حاشیه سود بالایی برخوردار است، همچنان ادامه خواهد داد. به این ترتیب پیکربندی، آزمایش و نصب و ارائه راهکارهای مدیریتی به مشتریان این سرورها مانند گذشته تداوم خواهد داشت. گفتنی است فروش سرورهای سری System x

در سال مالی ۲۰۱۲ با کاهشی ۳.۷ درصدی مواجه شد و با این حساب می‌توان دریافت که چرا خط تولید مذکور در فهرست فروش قرار گرفته‌است.

و اما لنوو! این شرکت با سازوکار موفقی که در پیش گرفته ‌است همچنان عرصه سرورها و مراکز داده‌ را از حضور خود خالی می‌بیند. اقدام اخیر لنوو در جهت نفوذ در بازار سرورهای x۸۶ است. این شرکت در ماه می ۲۰۱۲ دو سرور RD۵۳۰ و RD۶۳۰ از سری ThinkServer را رونمایی کرد و آن‌ها را نخستین سرورهایی معرفی کرد که برای استفاده در شبکه‌های بزرگ طراحی شده‌اند. این شرکت اظهار داشته‌است که درآمدش از راه فروش سرور در سال مالی ۲۰۱۳ در مقایسه با سال مالی پیش از آن ۷۶ درصد رشد داشته‌ است.

مؤسسه IDC در گزارش ماه مارس خود اعلام کرد که درآمد جهانی حاصل از بازار این سرورها طی سه‌ماهه چهارم ۲۰۱۲ افزایش قابل‌توجهی را شاهد بود که علتش استقبال از پردازنده‌های سندی‌بریج اینتل بود. آی‌بی‌ام به‌رغم کاهش سهم خود در مقایسه با گذشته، در بازه زمانی یادشده با در دست داشتن ۳۶ درصد سهم بازار صدرنشین بود. جایگاه دوم را اچ‌پی با ۲۵ درصد در دست داشت و دل با ۱۵ درصد در جای سوم نشسته ‌بود. با این اوصاف، می‌توان تصور کرد که لنوو با خرید واحد تجارت سرورهای x۸۶ آی‌بی‌ام چه امتیاز بزرگی به دست خواهد آورد!

۶۵۲۷۹;

گردآوری و ترجمه: علی حسینی