جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

۳ بهمن ـ ۲۳ ژانویه ـ اظهارات چنی در باره ایران ، برداشت برخی مفسران از آن و متن مقاله قبلی حسین شریعتمداری در " کیهان" درباره فعالیت کمپانی "هالیبرتون" در ایران


۳ بهمن ـ ۲۳ ژانویه ـ اظهارات چنی در باره ایران ، برداشت برخی مفسران از آن و متن مقاله قبلی حسین شریعتمداری در " کیهان" درباره فعالیت کمپانی "هالیبرتون" در ایران

در روزهای ۲۰ تا ۲۲ ژانویه ۲۰۰۵ تقریبا در همه تحلیل و تفسیرهایی كه از اظهارات دیك چنی معاون ریاست جمهوری آمریكا درباره ایران كه پنجشنبه ۲۰ ژانویه در مصاحبه با شبكه ام اس(ان بی …

در روزهای ۲۰ تا ۲۲ ژانویه ۲۰۰۵ تقریبا در همه تحلیل و تفسیرهایی كه از اظهارات دیك چنی معاون ریاست جمهوری آمریكا درباره ایران كه پنجشنبه ۲۰ ژانویه در مصاحبه با شبكه ام اس(ان بی سی) بیان داشت به معامله نفتی ـ گازی چند روز پیش شعبه (آف شور) هالیبرتون كه چنی قبلا مدیر ارشد آن بود اشاره شده بود و نوشته بودند كه برخی از مطبوعات تهران با كنایه، از این عمل دولت خود انتقاد كرده بودند. چنی در مصاحبه خود گفته بود كه در فهرست نقاط مشكل ساز جهان، ایران در صدر لیست قرار دارد و اشاره كرده بود كه ممكن است نخست اسرائیل به حذف تهدید اتمی ایران اقدام كند، به همان گونه كه اوایل دهه ۱۹۸۰ در عراق عمل كرد.

هالیبرتون كه در مورد گرانفروشی به دولت آمریكا در عراق و موارد سوء استفاده دیگر ، بدنامی دارد و نام آن مترادف با تقلبات است برای گریز از قانون منع معاملات با ایران، یك شعبه «آف شور» در كیش برای معامله سوختی تازه تاسیس كرده است. نهم ژانویه ۲۰۰۵ اكبر تركات مدیر عامل شركت نفت پارس اعلام كرده بود كه هالیبرتون و اورینتال برنده نهایی مناقصه حفاری فازهای ۹ و ۱۰ میدان گازی پارس جنوبی شده اند و ... .

این در حالی است كه كمپانی های آمریكایی از فعالیت در ایران ممنوع هستند!!.

مفسران اضافه كرده اند كه اظهارات چنی كه در روز آغاز دوره دوم ریاست جمهوری بوش پخش شد یك بار دیگر نشان داد كه آمریكا استراتژی دراز مدت خود را به این آسانی و دریافت امتیازهای كوچك تغییر نمی دهد، كما این كه ۱۴ سال پس از فروپاشی شوروی هنور نسبت به روسیه و روسها بدبین است و از هر اقدامی برای محدود كردن قدرت آن دولت، و اقدامات احتیاطی دیگر برای جلوگیری از تجدید حیات ابر قدرت روسیه خودداری نمی كند و به همین گونه در مورد لیبی كه این همه نرمش نشان داده و سوریه و چین. آمریكاییان تلفات سنگین خود ناشی از ورود سربازان چینی به كره را پس از گذشت نیم قرن فراموش نكرده اند و با این كه از یك دست به وجود یك چین در جهان اعتراف می كنند با دست دیگر می كوشند كه تایوان به استقلال خود ادامه دهد و ....

تردید نیست كه یكی از انتقاد های «برخی از روزنامه های ایران» از برنده شدن هالیبرتون كه در تفسیر مطبوعات خارجی آمده است سرمقاله بیست و دوم دی ماه( ۱۱ ژانویه ۲۰۰۵) روزنامه كیهان (وابسته به دفتر رهبری ایران) به قلم مدیر آن حسین شریعتمدارای بوده است.

این سرمقاله اشاره های متعدد به وجود « چندگونه كاری» در جمهوری اسلامی ایران دارد و از آنجا كه سرنخ هایی چند به دست پژوهشگران تاریخ معاصر ایران می دهد متن آن را با تیتر و امضایش در زیر می آوریم، از این قرار:

هدیه به دیك چنی !

روز یكشنبه( ۲۱ دی ۱۳۸۳)، مدیرعامل محترم شركت نفت و گاز پارس ـ وابسته به وزارت نفت ـ در حالی كه گویی از پیروزی بزرگ و غیرمنتظره ای خبر می دهد اعلام كرد «شركت های هالیبرتون و اورینتال برنده نهایی مناقصه حفاری فاز ۹و ۱۰ میدان گازی پارس جنوبی شده اند و برنامه های مناقصه به این شركت ها ابلاغ شده است.».

اخبار مربوط به پیشرفت امور در میدان گازی پارس جنوبی كه یكی از منابع غنی و ثروت ساز كشور است، اگر چه می تواند و باید خوشحال كننده و امیدآفرین باشد ولی این ماجرا، بخش های ناگفته دیگری نیز دارد كه معلوم نیست مدیرعامل محترم شركت نفت و گاز پارس، چرا كمترین توجه به آنها نكرده است؟، از جمله :

ـ شركت هالیبرتون، یك شركت آمریكایی است و آقای «دیك چنی» معاون رئیس جمهور آمریكا، اصلی ترین سهامدار آن است؛ تا آنجا كه این شركت در میان كمپانی ها و كارتل های نفتی جهان به عنوان شركت دیك چنی شهرت دارد.

ـ بعد از حمله نظامی آمریكا به عراق، با دخالت مستقیم پنتاگون طی یك قرارداد ۲/۱ میلیارد دلاری، بازسازی حوزه های نفتی جنوب عراق به شركت هالیبرتون واگذار شد و ....

ـ اواخر ژوئن سال ۲۰۰۴ میلادی، واشنگتن پست طی گزارشی نوشت: «در حالی كه قوانین آمریكا معامله شركت های نفتی با رژیم صدام را منع كرده بودند، دو شركت وابسته به كمپانی هالیبرتون كه متعلق به دیك چنی است، معاملات بزرگ نفتی با بغداد داشته اند». این معاملات مربوط به قبل از حمله آمریكا به عراق بوده و به نوشته واشنگتن پست، «برخی از این قراردادها را خود دیك چنی امضاء كرده است.».

ـ هفته نامه آمریكایی فوروارد هم در بهار سال ۱۳۸۲ طی گزارشی نوشته بود كه «جبهه جدیدی برای براندازی جمهوری اسلامی ایران در آمریكا تشكیل شده كه محافظه كاران پنتاگون، سازمان های یهودی آمریكایی و برخی از ایرانیان مقیم آمریكا در آن حضور دارند.». به نوشته نشریه فوروارد، «جرج بوش رئیس جمهور آمریكا، دیك چنی معاون وی و پنتاگون از این جبهه حمایت می كنند.».

ـ در آبان ماه سال ۱۳۸۲ (اكتبر ۲۰۰۳) خبرگزاری یونایتدپرس از اقدام دولت آمریكا در راه اندازی یك پروژه رسانه ای برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران خبر داد كه تأمین هزینه تلویزیون های ماهواره ای گروه های ضدانقلاب از جمله محورهای آن است و این پروژه زیرنظر الیزابت چنی دختر دیك چنی معاون رئیس جمهور آمریكا اداره می شود و ....

ـ هفته نامه آلمانی اشپیگل در گزارشی تحت عنوان «منابع مالی حمله نظامی آمریكا به عراق» بعد از اشاره به این نكته كه جنگ برای توسعه دموكراسی نیست و منابع نفتی عراق هدف اصلی آن است، نوشته بود: «دیك چنی معاون رئیس جمهور آمریكا كه سالها ریاست شركت نفتی هالیبرتون را برعهده داشته است، چند ماه قبل از آن كه به معاونت رئیس جمهوری منصوب شود درباره موقعیت انرژی جهان این گونه هشدار داده بود كه «ما (آمریكا) هر سال به ۲درصد افزایش تولید نفت نیاز داریم، اما میزان تولید نفت همه ساله ۳درصد كاهش می یابد و این، به معنای آست كه تا سال ۲۰۱۰ روزانه نزدیك به ۵۰ میلیون بشكه، كمبود نفت خواهیم داشت و ....». همزمان هنری كیسینجر وزیرخارجه اسبق آمریكا تأكید كرده بود كه «نفت بسیار مهمتر از آن است كه بتوان اختیار آن را به اعراب و كشورهایی مانند عربستان سپرد».

كاش مدیرعامل محترم شركت نفت و گاز پارس، هنگامی كه خبر مسرت بخش!! واگذاری حفاری فاز ۹و ۱۰ حوزه گازی پارس جنوبی به شركت هالیبرتون را اعلام می كرد، اشاره ای (هرچند گذرا) به هویت این شركت آمریكایی نیز می فرمود؛ تا مردم ایران از حضور این شركت نفتی كه مالكیت آن (متعلق به دیك چنی) ارتباط مستقیمش با پنتاگون و ارتش آمریكا باخبر می شدند.

و اما شركت اورینتال، كه نام كامل آن «كیش ( جزیره كیش) اویل اورینتال» است، یك شركت ایرانی است كه در انگلیس به ثبت رسیده، و سیروس ناصری ( عضو برجسته هیئت مذاكره كننده جهموری اسلامی ایران در پرونده هسته ای كشورمان) از جمله اعضای هیئت مدیره آن است و ....

در حالی كه آمریكایی ها، براندازی جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یك هدف استراتژیك در برنامه كاری خود دارند و با صراحت از اولویت این هدف استراتژیك سخن می گویند، سرمایه های ایران را در بانك های خود بلوكه كرده اند، از هیچ فرصتی برای دشمنی و كینه توزی با ایران اسلامی چشم پوشی نمی كنند و ... باید از شركت دولتی نفت و گاز پارس پرسید با چه توجیه و كدام استدلال منطقی، پای شركت هالیبرتون را به كشورمان بازكرده است و از واگذاری پروژه به این شركت كه سهامدار اصلی آن معاون رئیس جمهور آمریكاست و در محافل نفتی جهان به عنوان شركت تحت حمایت ارتش آمریكا از آن یاد می شود، احساس پیروزی می كند؟!.

جناب آقای زنگنه وزیر محترم نفت در پاسخ به این سؤال می گوید: «ما هیچوقت شركت های آمریكایی را تحریم نكرده ایم، دولت (دولت ایران)! آنها را تحریم كرده است» و .... چرا به توهم ایجاد رخنه در سد تحریم آمریكا، در برج و باروی عزت و اقتدار نظام شكاف انداخته ایم؟!.

گفتنی است كه در بهار امسال وقتی روزنامه كیهان به نقل از نشریه آمریكایی «آپستریم» از واگذاری عملیات حفاری فازهای ۹ و ۱۰ منطقه گازی پارس جنوبی به شركت هالیبرتون خبر داد، مدیرعامل وقت شركت نفت و گاز پارس، با ارسال جوابیه ای به كیهان، این خبر را تكذیب كرد! و یادآور شد «مشاركت شركت های نفتی آمریكا در طرح های نفت و گاز ایران معنی ندارد»! و ....

این خبر نیز شنیدنی است كه دو روز قبل( تاریخ انتشار مقاله) ، عثمان امین الدین، وزیر نفت سابق پاكستان اعلام كرده بود: «آمریكا مخالف احداث خط لوله گاز ایران از طریق پاكستان به هند است» و تأكید كرده بود: «آمریكا پاكستان را به شدت تحت فشار قرار داده تا از خرید گاز ایران منصرف شده و به جای آن، گاز مورد نیاز خود را از قطر تأمین كند»، و ....