سه شنبه, ۱۲ تیر, ۱۴۰۳ / 2 July, 2024
مجله ویستا

روش نگه داری از میوه و سبزیجات


روش نگه داری از میوه و سبزیجات

روش‌های نگهداری از میوه و سبزیجات
معمولاً همه مردم دوست دارند بدانند كه مواد خوراكی در فاصله بین تولید تا مصرف از نظر ارزش غذایی چه تغییراتی می‌كند . از آنجا كه روش‌های مختلف …

روش‌های نگهداری از میوه و سبزیجات

معمولاً همه مردم دوست دارند بدانند كه مواد خوراكی در فاصله بین تولید تا مصرف از نظر ارزش غذایی چه تغییراتی می‌كند . از آنجا كه روش‌های مختلف نگهداری مواد خوراكی باعث بروز تغییرات عمده‌ای در ارزش غذایی آنها می‌گردد . باید هرنوع ماده غذایی را در شرایط ویژه خود آن ماده نگهداری كرد .

نكاتی در مورد نگهداری صحیح سبزی‌ها :

-ابتدا باید سبزی را خوب تمیزكرده و قسمت‌های غیرقابل استفاده آن را دور بریزیم .

- آنها را درصورت تمایل خردكرده ، در ظرفی ریخته كمی حرارت دهیم ، سپس بسته‌بندی كرده و در فریزر بگذاریم . برای حرارت دادن سبزی‌ها از آب جوش استفاده كنید . مدت زمان لازم برای پختن سبزی با توجه به نوع سبزی فرق می‌كند .

-البته بهتر است به جای پختن سبزیجات آنها را با آب جوش یا بخار حرارت بدهیم و بعد آنها را در آب سرد فرو برده یا آب خنك روی آنها بریزیم و بعد فوراً بسته‌بندی كنیم .

-مدت زمان لازم برای حرارت دادن برخی از سبزی‌ها قبل از فریز شدن به شرح زیر است :

روش صحیح نگهداری از مواد غذایی

اسفناج حرارت دادن : ۲ دقیقه سردكردن : ۴ تا ۵ دقیقه

لوبیا سبز حرارت دادن : ۲ تا ۴ دقیقه سردكردن : ۳ تا ۵ دقیقه

بامیه :حرارت دادن : ۲ تا ۴ دقیقه سردكردن : ۳ تا ۵ دقیقه

باقلاحرارت دادن : ۲ تا ۵/۲ دقیقه سردكردن : ۵ دقیقه

هویج حرارت دادن : ۳ تا ۴ دقیقه سردكردن ۵ : دقیقه

گل كلم حرارت دادن : ۳ دقیقه سردكردن : ۴ تا ۵ دقیقه

كدو قطعه شده حرارت دادن : ۵/۳ دقیقه سردكردن : ۵ دقیقه

نخودسبز حرارت دادن : ۱ تا ۵ دقیقه سردكردن : ۳ دقیقه

كرفس حرارت دادن : ۳ دقیقه سردكردن : ۵ دقیقه

قارچ كامل حرارت دادن : ۳ تا ۴ دقیقه سردكردن : ۵ دقیقه

درگذشته به گریپ‌فروت ، این میوه ضداسترس و ضد خستگی ، لیموی بهشتی می‌گفتند . مردم هلند این میوه را در كشور اندونزی كشف كردند و برایش نام انتخاب كردند . گریپ‌فروت در برخی مناطق در تابستان و در برخی مناطق در فصل پاییز به بار می‌نشیند .

مواد مصرف :

گریپ‌فروت اشتهاافزاست ، برای این منظور به هنگام صبحانه آب یك عدد گریپ‌فروت كوچك را بگیرید و میل كنید . می‌توانید از این میوه به عنوان پیش‌غذا نیز استفاده كنید ، چرا كه مزه ترش آن ، با افزایش كارمعده ، عمل هضم را آسان می‌كند ، در آخر اینكه تلخی ملایم این میوه ترشحات صفراوی را تحریك می كند .

استفاده از فرآورده‌های زیبایی گریپ‌فروت در فرآورده‌های زیبایی نیز یافت می‌شود و این به علت خاصیت تحریك‌كنندگی و قابض‌بودن آن است كه منفذهای پوست را منقبض می‌نماید .

گریپ‌فروت

گریپ‌فروت به خاطر ویتامین C موجود در آن بسیار معروف است . این میوه به علت داشتن پوست ضخیم ، ویتامین نیروبخش را در خود به خوبی حفظ كرده است . ویتامین C ماده‌ای را كه مقاومت رگ‌های كوچك خونی را تقویت می‌كند ، تشدید می‌نماید . گریپ‌فروت همچنین دارای ویتامین B ، ویتامین A و ویتامین E (ویتامین جوانی) است و مقدار كلسیم موجود در آن در هر ۱۰۰ گرم ، ۱۸ میلی‌گرم است .

ضمناً گریپ‌فروتی كه شیرینی كمتری دارد در هر ۱۰۰ گرم ، دارای ۶۵ كیلوكالری انرژی است . چگونه یك گریپ‌فروت را انتخاب كنیم ؟ گریپ‌فروتی كه پوست زردرنگ دارد كمی تلخ است و در عوض پوست سرخ‌رنگ آن ، میوه‌ای شیرین‌تر و معطرتردارد . مقدار ویتامین Aو بتاكاروتن در این میوه با رنگ گوشت آن تناسب دارد ، هرچه گوشت آن تیره‌تر باشد ،‌مقدار این مواد نیز بیشتر است .

فواید هویج پخته

دانش تغذیه برخام مصرف كردن سبزیجات تأكید فراوان دارد . ولی بنابر پژوهشی كه در دانشگاه آركانزاس صورت گرفته ، آشكار شده است كه پختن هویج برارزش غذایی آن می‌افزاید . كارشناسان تغذیه دریافته‌اند كه میزان ضداكسایشی موسوم به ‹ فنولیكس› موجود در هویج پخته ۳۴ درصد بیش از هویج خام است . ضد اكسیدكننده‌ها از طریق خنثی‌سازی بنیان‌های آزاد ، بدن را محافظت می‌كنند ، این مولكول‌های ویرانگر ممكن است یاخته‌ها را تخریب كرده و به بیماری‌های مزمنی همچون سرطان بیانجامند .

دلیل بهتربودن هویج پخته نسبت به هویج خام این است كه گرم كردن ، ریشه لیفی(تارمانند) آن را نرم ساخته و باعث می‌شود كه « فنولیكس » بیشتری از دیواره‌های یاخته آزاد شود . عصاره لیموترش در چند دقیقه میكروب حصبه را می‌كشد و عصاره توت‌فرنگی نیز همین اثر را دارد . به علاوه میوه‌ها دارای سلولز هم هستند . چنانكه می‌دانید سلولزها توسط بدن جذب نمی‌شوند . ولی محتویات روده را زیاد می‌كنند و از این راه روده را به كارمی‌اندازند . پس میوه برای اشخاصی كه پشت‌میز یا درمنزل می‌نشینند و كمتر حركت بدنی دارند و به این جهت مبتلا به یبوست هستند ، مناسب است . به علاوه وجود قند و اسیدهای آلی و ویتامین B در میوه‌ها بیشترین اثر را در رفع یبوست ایفا می‌كنند .

میوه‌ها معاون سرشار مس و آهن

میوه‌ها با داشتن مقادیر زیادی املاح ، عامل تولید مواد معدنی هستند و به بدن ما تركیب خاص و مطلوبی از املاح معدنی می‌بخشند . پس میوه خصوصاً برای مبتلایان به سل ،‌كم‌خونی و اشخاصی كه دوره نقاهت بیماری‌های عفونی را می‌گذرانند . ( حصبه‌. مخملك و غیره) بسیارمفید است .

هم‌چنین از آنجا كه میوه‌ها دارای مقادیر زیادی آهن و مس هستند، می‌توانند در تولید گلبول‌قرمز نیز نقش به سزایی داشته باشند . گردو در مقایسه با سایر میوه‌ها دارای بیشترین مقدار مس است و توت فرنگی ،‌ انجیر ، بادام و موز نیز سرشار از آهن هستند . علاوه بر این گردو و آلو حاوی فسفر هم هستند . ضمناً در همه میوه‌ها املاح به شكل نمك معمولی یعنی كلروسدیم موجود نیست بلكه در گلابی و گوجه و بلوط به مقدار جزیی با این تركیب یافت می‌شود ، به همین جهت میوه‌ها برای رژیم غذایی (بیماران قلبی و كلیوی) بسیار مناسب هستند .