یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تو خودت را دوست نداری


تو خودت را دوست نداری

بررسی عوامل موثر در تندرستی و تناسب اندام

تا به حال شده به این فکر کنید که چقدر خودتان را دوست دارید؟ مطمئناً نه. بیشتر افراد فقط به زبان می آورند که خودشان را دوست دارند ولی در عمل کمتر توجهی به گفته شان ندارند. این را می توان از نوع زندگی ای که برای خود برگزیده اند، حدس زد. تقریباً تمامی روزهای مان را شبیه هم می گذرانیم. صبح زود منزل را برای رفتن به سرکار ترک می کنیم، اینقدر عجله داریم که بی صبحانه از خانه بیرون می زنیم و خودمان را با گفتن این جمله که عادت به صبحانه ندارم توجیه می کنیم. به ناهار که می رسیم آنقدر عجله برای برگشت به میز کارمان داریم که متوجه نمی شویم چه قدر و اصلاً چه خورده ایم. اگر هم پشت میز نباشیم، به یک ساندویچ و نوشابه اکتفا کرده و بعد به سراغ کارمان می رویم. در طول این مدت هم که آن قدر حرص می خوریم که با سردرد و ناراحتی معده و اعصاب خرد به خانه برمی گردیم. سر شام هم که دیگر نایی نداریم، تندتند غذا می خوریم و به رختخواب می رویم تا صبح دیگری را شروع کنیم.

متاسفانه اغلب ما در چنین سیستمی زندگی می کنیم و از سلامت روح و جسممان کاملاً غافل هستیم. همین که امروز صبح هم مثل دیروز از خواب بلند شدیم فکر می کنیم سالمیم و هیچ گونه عارضه ای نداریم ولی کافی است سری به بیمارستان ها و مراکز درمانی بزنیم. افرادی که روی تخت این مکان ها خوابیده اند مانند من و شما بوده اند و هیچ آگاهی ای از پرونده سلامتی خودشان نداشتند البته مقصود نگارنده با آوردن این جملات ترساندن خواننده یا به اصطلاح دل او را خالی کردن نیست. اینها هشدارهایی است که هر روزه از تمامی رسانه های گروهی می شنویم. در هر مدتی از شبانه روز تلویزیون را که می بینی یا پیچ رادیو را که بازکنی یکی از شبکه ها حتماً از تندرستی و راه های حفظ آن صحبت می کنند.

در سال های اخیر آنچه بیش از همه مورد توجه پزشکان قرار گرفته افزایش وزن است که رابطه مستقیمی با نوع کار و افزایش ساعات کاری افراد دارد. جدا از عوامل ژنتیکی که در افزایش وزن تاثیر گذار است، کنترل آنها باید تحت نظر مستقیم پزشک صورت گیرد ولی موارد دیگری هستند که با رعایت آنها می توان از پیشرفت این عارضه همه گیر جلوگیری کرد. بهترین راه برای داشتن تناسب اندام که یکی از کلید های سلامتی به شمار می رود، داشتن اطلاعاتی در مورد کالری های غذایی است که در طول روز می خوریم. کالری یک واحد چاق زایی است که هر ۷۰۰۰ واحد از آن اگر بیش از نیاز دریافت شود به صورت یک کیلو چربی در بدن ذخیره می شود.

کالری برخی از غذاهایی که ما ایرانی ها در سفره غذایی مان استفاده می کنیم به شرح زیر است: یک کفگیر برنج پخته با روغن (۲۵۰ کالری)، ۱۰۰ گرم بستنی (۱۹۰ کالری)، یک عدد پیتزا متوسط (۸۵۰ کالری)، ۱۰۰ گرم چیپس (۵۰۰ کالری)، یک عدد تخم مرغ نیمرو (۱۳۰ کالری)، یک عدد ساندویچ همبرگر (۳۸۰ کالری) و یک سیخ کباب کوبیده (۲۲۰ کالری). گذشته از تغذیه پرکالری و چرب و کم تحرکی عامل دیگری که باعث چاقی می شود برخلاف آنچه همگان تصور می کنند کم خوابی است. نتایج تازه ترین تحقیقات در آمریکا نشان می دهد افرادی که از میزان خواب کافی در شبانه روز برخوردار نیستند در مقایسه با سایرین وزن بیشتری دارند. کمبود خواب در افراد باعث کاهش ترشح هورمونی به نام گارلین می شود که کنترل اشتها را برعهده دارد. کم خوابی به دلیل افزایش ترشح گارلین و به دنبال آن افزایش میزان اشتها باعث چاقی افراد می شود.

بی خوابی علاوه بر چاقی و نقشی که در اختلال دستگاه گوارش و سیستم روحی- روانی بدن دارد، موجب کاهش توانایی حافظه نیز می شود. محققان معتقدند مغز انسان تنها در زمانی می تواند اطلاعات و یافته های ذهنی را سازماندهی کند که انسان در خواب عمیق فرورفته باشد. با توجه به موارد فوق به نظر می رسد بی خوابی دیگر مساله ای که باعث بازداشتن افراد از انجام فعالیت های روزانه شود، نیست و یکی از مهم ترین دلایل چاقی به شمار می رود. روش های متنوعی وجود دارد که با کمک آنها می توانید خواب آرام و عمیق داشته باشید.

۱) تا زمانی که خوابتان نگرفته به رختخواب نروید.

۲) از چشم بند و مسدودکننده گوش برای ایجاد محیط بدون سر و صدا و تاریک استفاده کنید.

۳) از مصرف شام چرب و نوشیدنی های کافئین دار قبل از خواب خودداری کنید.

۴) خوردن یک عدد موز یا نوشیدن یک لیوان شیر گرم را فراموش نکنید. موز از میزان پتاسیم بالایی برخوردار است و شما را در داشتن خواب راحت کمک می کند.

۵) حمام کردن روش مناسبی برای ایجاد خواب آرام است. آب گرم درجه حرارت بدن را افزایش داده و به خوابیدن شما کمک می کند.

۶) از خواندن کتاب های اسرارآمیز و تماشای فیلم های هیجان انگیز و پرتنش قبل از خواب بپرهیزید.

۷) قبل از رفتن به رختخواب ذهنتان را از تمامی مسائل نگران کننده دور کنید. با این راهکارها اگر باز هم خوابتان نبرد، سریعاً به پزشک مراجعه کنید. افزون بر این مطالب که گفته شد، اگر راه رسیدن به وزن مناسب را به اهداف و قدم های کوچک تری تقسیم کنید در کاهش تدریجی وزن موفقیت بیشتری خواهید داشت.

تیتر برگرفته از عنوان کتابی است از ناتالی ساروت نویسنده فرانسوی.



همچنین مشاهده کنید