سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
چگونه کارم را دوست داشته باشم
کنار دوستتان نشستهاید و از این در و آن در صحبت میکنید که ناگهان دوستتان میپرسد: راستی اوضاع کارت چطوره؟
لحظه ای سکوت می کنید و بعد پاسخ می دهید: ولش کن بابا! حرفی از کار نزنیم بهتره.
شاید شما درگیر کاری شده اید که دوست ندارید، اما جرات تغییر آن را هم ندارید و هر روز با قدم هایی لرزان و قلبی پر از غم به محل کارتان می روید. این روزها شرایط اقتصادی باعث شده کمتر کسی توان رها کردن شغلی را که دوست ندارد، داشته باشد. این موضوع باعث شده افراد دچار بحران های مختلف شغلی شوند و از کارشان لذت نبرند. امروزه در بیشتر جوامع، روزبه روز بر نارضایتی شغلی افزوده می شود و به دنبال آن افسردگی به سراغ کارکنان می آید. همچنین تحقیقات نشان داده است زنان ۲۵ درصد کمتر از مردان از شغل شان راضی هستند و احساس خوبی نسبت به کار و محل کارشان ندارند.
شغل و شادی باهم ارتباطی مستقیم دارد. کار برای ما فرصت هایی فراهم می کند که موجب خوشحالی و رضایتمان می شود؛ فرصت هایی مانند یادگیری، پرورش استعدادها، به کارگیری توانایی هایمان و رسیدن به اهدافی که در سر داریم. ما چه کارمند باشیم چه کارفرما، باید مراقب باشیم وجودمان عاری از شادی نشود تا بتوانیم کارآمدی و خلاقیت خود را حفظ کنیم.
تحقیقات نشان داده است انسان به سه چیز اساسی نیاز دارد تا بتواند از نظر روان شناسی احساس خشنودی و رضایت کند. این موارد استقلال (حق انتخاب داشتن)، مهارت (احساس لایق بودن ) و ارتباط با دیگران است. با برآورده شدن این نیازها می توان انتظار داشت فردی احساس رضایت و خشنودی کند. ما زمانی از شغلی لذت می بریم که بتواند نیازهای اساسی مان را برطرف کند و به این ترتیب احساس لیاقت کنیم. حرفه ای که برمی گزینیم علاوه بر تامین نیازهای فوق می تواند نیازهای روان شناسی وجودمان از جمله احساس مثبت داشتن، درگیرشدن با کار، معنا بخشیدن به زندگی، هدف و نتیجه را نیز برطرف سازد.
احساسات بخش جدانشدنی وجود انسان است و ما نمی توانیم وقتی سر کار می رویم آنها را در خانه باقی بگذاریم و هرروز در محل کار بارها این احساسات را ـ چه منفی و چه مثبت ـ در وجود خود حس می کنیم. علم ثابت کرده ما به احساسات مثبت نه تنها برای شادبودن، بلکه برای افزایش توانایی مان در ابراز عقاید جدید و به انجام رساندن آنها نیاز داریم.
از طرفی درگیرشدن با کار می تواند شادی آفرین باشد و در واقع وقتی روی کاری متمرکز می شویم تجربه ای تازه به دست می آوریم. معمولا در این گونه مواقع متوجه اطرافمان نیستیم و از تمرکز و تلاش خود برای انجام کار مورد نظر لذت می بریم. وقتی در زندگی هدفی را دنبال می کنیم و در محل کارمان به آن نزدیک می شویم، زندگی مان معنا و مفهوم پیدا کرده و به آن حس شادی که نیاز داریم دست می یابیم.
● اهمیت شادی در محل کار
همه ما با افسردگی صبح روز شنبه آشنایی داریم و در واقع این احساس نشاندهنده این است که اگر سرکار نباشیم، شادتر هستیم و متاسفانه تحقیقی که بتازگی انجام شده نشان داده است این موضوع صحت دارد. اگر هدف ما افزایش شادی و کاهش بدبختی است پس باید بیاموزیم محل کارمان را به محیطی پر از شادی تبدیل کنیم.
افرادی که سرکار شاد هستند پر از انگیزه و انرژی اند، بهتر تصمیم می گیرند، راه حل های بهتری ارائه می دهند، در روابط شان با دیگران بهتر عمل می کنند، سریع تر ترفیع می گیرند، درآمد بیشتری کسب می کنند و احترام بیشتری به دست می آورند و موارد مثبت دیگری را می توانند انتظار داشته باشند. آنها با شکست های زندگی شان درست برخورد کرده و تقریبا هیچ گاه انگیزه شان را از دست نمی دهند. همچنین آنها کمتر مریض می شوند و عمر طولانی تری خواهند داشت.
برعکس کسانی که شاد نیستند، بیشتر غرغرو هستند و به همکارانشان اهمیتی نمی دهند و اعتمادی به آنها ندارند و از کار وحشت دارند و مدام احساس خستگی می کنند و به محض این که وظیفه شان را انجام دادند دست از کار می کشند.
تعریف هرکس از شادی در محل کار متفاوت است. افراد، علایق گوناگونی نسبت به یکدیگر دارند. مثلا برخی کار گروهی را می پسندند، اما دیگری از تنهایی کار کردن بیشتر لذت می برد. برخی دوست دارند کارهای سخت را به سرانجام برسانند، اما برخی کارهایی را دوست دارند که خیلی پردردسر نباشد. بعضی ها ریسک پذیرند، اما برخی دیگر از آن اجتناب می کنند. یک نفر چند طرح را همزمان به دست می گیرد، اما دیگری وظایف را یکی یکی به سرانجام می رساند.
به همین دلیل باید یادمان باشد تعریف هر کس از شادی در محل کار به علایق او بستگی دارد و ممکن است شادی کسی جهنم زندگی دیگری باشد.
بسیاری از مردم تصور می کنند وقتی آنها در محل کار موفق باشند به طور خودکار شاد هم می شوند. اما طبق نظر محققان دقیقا عکس آن صحت دارد؛ شما باید سرکار احساس شادی کنید تا بتوانید در کارتان موفق باشید. برای سازمان ها بسیار مهم است کارمندانی با روحیه بالا داشته باشند و در واقع موفقیت شرکت ها و کارمندان در کنار نیروی مثبت اندیش تامین می شود.
متاسفانه درک ما از شادی ضعیف است.شادی درکار در واقع لذتی است که از به فعل رساندن استعداد بالقوه مان نصیب مان می شود و خود مسیر رسیدن به موفقیت زیبا و فرحبخش است، نه زمانی که به موفقیت رسیده ایم.
● شغل شادی بخش
نمی توان شغلی یافت که تمام جنبه هایش مفرح باشد. همیشه در هر شغلی وظایفی کسل کننده وجود دارد که آزاردهنده است. همین طور در مورد محل کار باید گفت ممکن است همکارانی داشته باشید که کار با آنها لذتبخش نباشد. شادی در محل کار به این منظور نیست که تمام موضوعات ناراحت کننده را از شغلتان حذف کنید. در واقع چیزی است که با وجود تمام موضوعات ناراحت کننده بتوانید شاد بمانید. مهارت هایی را بیاموزید که بتوانید با این موارد آزاردهنده برخورد مناسب داشته باشید. در واقع باید گفت هیچ شغل رویایی وجود ندارد. حتی موقعیت های شغلی بسیار جذاب ممکن است در ابتدا هیجان انگیز بیاید ـ مثل همکاران فوق العاده، رفت و آمد راحت تر، درآمد بیشتر ـ اما پس از گذشت مدتی همه چیز عادی می شود و آن موقع است که روی مسائل کوچکی که دوستشان نداریم، تمرکز می کنیم و با خود می اندیشیم شاید بهتر باشد یک کار دیگر پیدا کنیم و این دور باطل شروع می شود. تجربه ثابت کرده است پس از یک سال کارکردن در یک مکان، نقاط ضعف محیط کار حتی اگر خیلی هم مهم نباشد به شدت به چشم می آید.
● روش شادماندن در محیط کار
انگیزه: انگیزه درخصوص کاری که در دست گرفته ایم ما را به سمت عمل، تفکر و رشد می برد و در نهایت احساس رضایت می کنیم. دو نوع انگیزه وجود دارد؛ یکی، انگیزه درونی که موجب می شود کاری را به دلیل لذت بردن از آن کار و فقط به دلیل آن کار انجام دهیم و دیگری انگیزه بیرونی که کاری را به واسطه به دست آوردن چیزی مثل پول انجام می دهیم. البته در هرکاری بخشی وجود دارد که علاقه ای به آن نداریم، اما چون می خواهیم به هدفی برسیم باید به آن تن دهیم. پس می توان به این نتیجه رسید، رسیدن به هدف، مهم ترین انگیزه انجام کاری است.
گرچه پول مهم ترین عامل برای داشتن حداقل های یک زندگی است، اما باید نسبت به مواردی که واقعا برایمان شادی می آورند از خود توجه نشان دهیم. در واقع باید بدانیم چه چیزی به ما انگیزه می دهد و برایمان شادی آفرین است و هدف زندگی مان را تشکیل می دهد. گاه به شهرت رسیدن و وجهه اجتماعی بالایی کسب کردن یا فقط خرید یک خانه یا خودرو می تواند انگیزه مهمی برای پیشرفت باشد.
محیط کار: وقتی محیط کار یکنواخت بوده و جذابیت ظاهری نداشته باشد، پس از مدتی کارمندان کارآمدی شان را از دست می دهند و بیش از پیش اشتباه می کنند. بنابراین طراحی داخلی محیط اداری باید به گونه ای باشد که افراد را سر شوق بیاورد. مثلا رنگ های شاد مانند قرمز بسیار مناسب است. کسانی که در معرض این رنگ ها قرار می گیرند، موفق تر عمل می کنند و کارهایی را که نیازمند تمرکز و حافظه است، بهتر انجام می دهند.
گاهی شوخی: خیلی راحت است فکر کنیم که محل کار جایی برای شوخی کردن نیست، اما تحقیقات چیز دیگری می گوید. طبق نظر محققان، کارکنانی که لحظات شادی کنار همدیگر دارند، کارهایشان را بهتر انجام می دهند و خلاق تر از دیگران هستند و در کمک کردن به یکدیگر تمایل بیشتری از خود نشان می دهند.
همیشه یادگیری: برخی افراد برای خود دائم اهدافی می چینند و برای رسیدن به آنها برنامه های جدیدی مربوط به حرفه شان دارند. مثلا سعی می کنند مهارت هایی برای راحت تر انجام دادن کارهایشان بیاموزند. بیش از هزار تحقیق در این زمینه انجام شده است که نشان می دهد هدف گزینی روی عملکرد افراد اثر می گذارد و وقتی هنگام برخورد با مشکلی فرد با خود می گوید چگونه به هدفم برسم، مغز شروع به استفاده از منابعش که همان توجه، حافظه، تلاش، خودداری و اراده است، می کند و این موضوع شخص را به سمت احساس لایق بودن و در نهایت رضایت و شادی در حرفه اش هدایت می کند.
ارتباط با دیگران: چه در خانه کار کنید و چه در بیرون از خانه، ضروری است روش هایی پیدا کنید تا ارتباط تان با دیگران را از دست ندهید. تعامل با دیگران کمک می کند روحیه مثبت و کارآمدی تان را از دست ندهید. بنابراین بین کارتان لحظه ای به خود استراحت داده و باکسی که دوست دارید صحبت کنید.
توقف موقتی: گاهی اوقات احساس می کنید کاری پیش نمی رود و حسابی خسته تان کرده است. بهتر است آن را
به طور موقت کنار گذاشته و سراغ کارهای دیگر بروید. گاهی اوقات لازم است موضوع آزاردهنده را چند ساعتی به فراموشی بسپارید و سپس به سراغش برگردید. مطمئن باشید راه حل مناسبی برایش پیدا می کنید.
با انجام دادن موارد فوق می توانید تا حد بسیار زیادی روحیه تان را نسبت به حرفه تان مثبت نگه دارید و روز شنبه با قوت و انرژی فراوان سر کارتان بروید.
good housekeeping
مترجم: نادیا زکالوند
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست