پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بحران ملوانان و بالا رفتن روحیه ملی


بحران ملوانان و بالا رفتن روحیه ملی

جمهوری اسلامی ایران با رعایت کنوانسیون ژنو ۱۹۴۹در مورد زندانیان و رعایت حقوق بشر در مورد زندانیان و اسیران جنگی نشان داد که کشوری است که برای حقوق بشر و موازین اخلاقی اهمیت زیادی قائل است

در مناسبات بین‌الملل روحیه ملی همیشه یکی از مولفه‌های تاثیرگذار بر قدرت ملی یک کشور محسوب می‌شود کشوری که فاقد روحیه ملی باشد انسجام ملی ندارد برعکس کشوری که روحیه ملی بالاتری در بحران‌های داخلی و بین‌المللی دارد از انسجام بیشتری برخوردار است.

با تصویب قطعنامه‌های فرسایشی شورای امنیت و بخصوص قطعنامه ۱۷۴۷ شورای امنیت برخی از جریانات داخلی با کمک عناصر خارجی از طریق حامیان خود در کشورهای بیگانه بخصوص انگلیس، آمریکا و اسرائیل سعی داشتند یک نوع جنگ روانی را در ایران اسلامی راه‌اندازی نمایند. رسانه‌های مخالف جمهوری اسلامی ایران و بخصوص صدای آمریکا Voa سعی داشتند با موثر خواندن قطعنامه ۱۷۴۷ افکار عمومی ایران را در جهت اهداف خود سوق دهند غافل از اینکه ملت ایران اسلامی با پشت سر گذاشتن بحران‌های متعدد و گوناگون در مناسبات داخلی و خارجی خود مشت‌های محکمی بر دهان استکبار کوبیده است. عناصری از ایرانیان مخالف با کمک بیگانگان درصدد بودند از تصویب قطعنامه غیرقانونی شورای امنیت سازمان ملل متحد بهره‌برداری نمایند.

در چنین شرایطی مرزبانان غیور ایران اسلامی در بامداد روز جمعه ۳ فروردین ۱۳۸۶، ۱۵ ملوان انگلیسی را در آبهای اروند رود دستگیر نمودند. ملوانان که به طور غیرقانونی وارد آبهای ساحلی ایران شدند با واکنش نیروهای متعهد مرزبان ایرانی مواجه شدند. این نظامیان جمعی از نظامیان ناو جنگی کورناوال انگلیس بودند.

انگلیسی‌ها که در چالش‌های روابط خود با ایران فراز و نشیب فراوانی داشتند و از زمان‌های قدیم ایران را به عنوان منطقه‌ای استراتژیک مورد توجه داشتند و در رقابت سیاسی خود با روسیه همیشه درصدد بهره‌برداری از ایران بودند.

در زمان قاجاریه با بهره‌گیری از عناصر وابسته به خود از جمله وثوق‌الدوله درصدد غارت ایران بودند با نفوذ در بین خاندان قاجار و پهلوی سعی نمودند از نفوذ رقیب خود یعنی روسیه عقب نمانند، با حمایت از کودتای رضاخان میرپنچ درصدد برآمدند زمینه نفوذ خود را بیش از گذشته فراهم نمایند. در زمان پهلوی اول و روزهای اشغال ایران در شهریور ۱۳۲۰ با کمک روس، ایران را اشغال نمودند و با تشکیل شرکت نفت ایران و انگلیس که به مثابه دولتی در دل دولت بود، منابع نفتی ایران را غارت نمودند که واکنش مصدق ملی گرا رو به رشد و در کودتای ۲۸ مرداد نیز با دولت آمریکا در سرنگونی دولت مصدق در ارتباط بودند. برای نخستین بار در طول تاریخ معاصر ایران با ظهور انقلاب اسلامی به رهبری امام راحل(ره) جایگاه سابق خود در ایران را از دست دادند.

در شرایط کنونی دست و پنجه نرم کردن با قدرتی که سالها معروف بود که “آفتاب در امپراتوری بریتانیا غروب نمی‌کند.” حاصل تلاش ۲۸ سال اقدام ایران اسلامی است که با خون دل جان‌فشانی کردند.

اقدام مرزبانان جمهوری اسلامی ایران که با اقدامات سنجیده خود از حریم آبهای ایران دفاع نمودند، برگ زرینی است بر فداکاری دلاور مردان نیروی دریایی سپاه پاسداران، اقدام آنان در شرایطی صورت گرفت که ایران اسلامی به طور ناعادلانه در معرض اقدامات تنبیهی شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار داشت. روحیه ملی ایران اسلامی بعد از دستگیری ملوانان بالا رفت. به آمریکا و انگلیس فهماندند که ایران، عراق یا افغانستان نیست و اقدامی که استقلال و تمامیت ارضی ایران اسلامی را نقض نماید با واکنش شدید ایران مواجه خواهد شد و حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور خط قرمز هر ایرانی بوده و خواهد بود.

مقامات بریتانیایی و آمریکایی و بویژه شخص مارگارت بکت با پررویی هرچه تمام‌تر اعلام نمودند که ملوانان بریتانیایی در حریم آبهای عراق بودند در حالی که بر همگان واضح بود که ملوانان بریتانیایی در ۵ نقطه حریم آبی ایران را مورد تعرض قرار دادند واین مسئله یک اقدام غیرحقوقی محسوب می‌شود.

عده‌ای بر این عقیده بودند که وضعیت آبهای ایران دراروند رود نامشخص است و هنوز تعیین مرز دریایی مشخص نیست و این مرز یک مرز نامشخص است اما باید گفت با توجه به مبنا قرار گرفتن معاهدات بین‌المللی مرزی در روابط کشورها قرارداد ۱۹۷۵ الجزیره که از سوی دولت سابق عراق و شخص صدام در الجزیره با همکاری بومدین پذیرفته شده بود، یک قرارداد قانونی و حقوقی است و خط تالوگ یعنی عمیق‌ترین نقاط بستر رودخانه به عنوان مرز دو کشور پذیرفته شد و این قرارداد اعتبار بین‌المللی دارد.

اقدام مرزبانان غیور نیروی دریایی نه تنها روحیه ملی را افزایش داده و جو حاکم بر تصویب قطعنامه ۱۷۴۷ را خنثی نمود بلکه یک باردیگر اعتبار حقوقی قطعنامه ۱۹۷۵ الجزیره را به مقامات بریتانیایی و مقامات دولت عراق گوشزد نمود.

اگر جمهوری اسلامی ایران در حفظ و تمامیت ارضی کشور جسارت به خرج ندهد و آثار آن بر مسائل دیگر و در مناقشه در ایران سرایت خواهد نمود و اگر جمهوری اسلامی ایران با جسارت موضوع مرزهای جغرافیایی خود بخصوص موضوع آبهای دریایی و رودخانه‌ای را دنبال نماید در حل مسائل مرزی با دست بازتری و پرقدرتی ظاهر خواهد شد. مسائل بحر خزر و جزایر سه‌گانه نیز از دیگر موارد مناقشه ایران و کشورهای همسایه هستند. جمهوری اسلامی نشان داد که در دستگیری ملوانان انگلیسی حفظ تمامیت ارضی را با موفقیت انجام داده است و دیگر امارات یا کشورهای حاشیه بحر خزر مطالبات غیرحقوقی را دنبال نخواهد نمود.

مقامات بریتانیایی و مشخص بلر به جای احترام به حقوق ایران و پوزش خواهی از ملت ایران سعی دارند از نظامیان آزاد شده بهره‌برداری سیاسی نمایند و مصاحبه آنان را و یادآوری خاطرات اسارت آنان در ایران را در قبال پول به فروش برسانند و فرهنگ غنی ایران را در نزد افکار عمومی جهان زیر سوال ببرند. کاری که سینمای آمریکا قبل از آن با توصیه‌های مقامات نومحافظه‌کار کاخ سفید درصدد انجام‌گیری بود.

جمهوری اسلامی ایران در نهایت احترام به حقوق انسانی و در شرایطی که مجلس پیشنهاد مذاکره به ایران را داد ملوانان متجاوز را مورد عفو قرار داد.

جمهوری اسلامی ایران با رعایت کنوانسیون ژنو ۱۹۴۹در مورد زندانیان و رعایت حقوق بشر در مورد زندانیان و اسیران جنگی نشان داد که کشوری است که برای حقوق بشر و موازین اخلاقی اهمیت زیادی قائل است.

در شرایطی که همه جهانیان انتظار تبدیل شدن به یک بحران بین‌المللی در قضیه ملوانان از سوی ایران بودن این امر نگرانی‌هایی را در حوزه‌های جهانی بویژه اقتصاد به وجود آورد. ایران اسلامی با دستگیری ملوانان توانست بدون پیروی از سیاست نفتی اعراب قیمت نفت خود را بالا ببرد واین امر یک مزیت اقتصادی برای ایران اسلامی محسوب می‌شود و همان‌طور که گفته شد سوای از مزیت اقتصادی اصلی‌ترین دستاورد بحران ملوانان را باید در افزایش روحیه ملی و بی‌اثر دانستن تحریم‌های فرسایشی شورای امنیت دانست این اقدام نه تنها جنگ روانی ناشی از تحریم را از بین برد بلکه برای همگان روشن ساخت که یک وجب از خاک ایران اسلامی مساوی است با حیثیت، شرافت و غیرت هر ایرانی. حمایت اقشار مختلف ملت شریف ایران از اقدام سنجیده نیروهای دریایی گواهی است بر این مدعا.

حامد رشیدی