سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
۳ کشف دندان پزشکی در سال ۲۰۱۰
سال گذشته میلادی، سالی سرشار از موفقیت برای دنیای دندانپزشکی بود. چون محققان علم دندانپزشکی توانستند وسایل جدید و نویی را ابداع کنند که هر کدام گره از کار مشکلات دندانی مردم دنیا میگشایند...
از سوی دیگر نتایج تحقیقات محققان، یافتههای جالبی را برای دندانپزشکان به ارمغان آورد تا بتوانند افراد را برای حفظ سلامت دهان و دندانشان بهتر راهنمایی کنند. در این مطلب چند کشف دندانپزشکی مهم سال ۲۰۱۰ را برای شما جمعآوری کردهایم:
۱) کشف ژنی که باعث رویش دندان جدید در دهان میشود
تصورش را بکنید؛ شما دندانتان را بر اثر پوسیدگی یا ضربه از دست داده باشید و به دنبال کاشتن ایمپلنت در دهانتان باشید. کشف جدید دانشمندان شما را از ایمپلنت بینیاز میکند. دانشمندان ژنی را شناسایی کردهاند که با تحریک آن میتوان باعث رویش دندان جدیدی در دهان شد. محققان ژنی را شناسایی کردهاند که تولید مینای دندان را کنترل میکند. این ژن، مسوول ایجاد کردن دندان جدید و اضافی در دهان است. محققان میگویند با کشف این ژن جدید در آینده میتوان از ترمیم دندان که برای بسیاری از افراد دردآور است، صرفنظر کرد. اسم این ژن Ctip۲ است و برای اولین بار در موشهای آزمایشگاهی شناسایی شده است. این ژن در کنترل سیستم مغز و اعصاب، پوست و ایمنی بدن موثر است. البته دانشمندان اعتقاد دارند که این ژن یک ژن چند کارکردی است و در تولید مینای دندان هم نقش موثری دارد. این ژن عامل بلوغ سلولهای میناساز است. سلولهای میناساز، سلولهایی هستند که مواد مینایی را ترشح میکنند. محققان دانشگاه مورگان امید دارند، بتوانند از این ژن در علم سلولهای بنیادی استفاده کنند و باعث رویش و جایگزینی دندانهای از دست رفته انسانها شوند. همچنین میتوان با کنترل این ژن باعث تقویت مینای دندان شد و حتی مینای از دست رفته را بازسازی کرد. محققان امید دارند در طول ۱۰ سال توانایی رویاندن دندان جدید از سلولهای شیاری را که توانایی رویش بخشی از بدن را دارند به دست آورند. دانشمندان موفق شدهاند که سلولهای بنیادی را از عصب دندان به دست آورند و در شرایط آزمایشگاهی رویش دهند و در دهان موشها جایگزین کنند.
۲) کشف این نکته که نوشابههای انرژیزا پوسیدگی دندان میآورند
نوشابههای انرژیزا همه جا طرفدار دارند؛ نوشابههایی که میگویند انرژی شما را برای زندگی چند برابر میکنند. ولی محققان سال گذشته میلادی اثبات کردند این نوشابهها دشمن دندان هستند و به دندان آسیب میرسانند، دلیل پیدایش این مشکل نیز سطح بالای اسید در این نوشابههاست. برای پی بردن به اثر نوشابههای انرژیزا بر دندان، دانشمندان دو ظرف آماده کردند و در یکی آب و در دیگری نوشابه انرژیزا ریختند. سپس چند دندان را داخل این ظروف ریختند و با تعجب مشاهده کردند که دندانها درون ظرف نوشابه خوردگی پیدا کردند. اسیدسیتریک در نوشابههای انرژیزا عامل پوسیدگی و تخریب دندان است. نتیجه این مطالعه در کنگره بینالمللی تحقیقات دندانپزشکی میامی به چاپ رسیده است. این محققان دندانهای گوساله را از وسط نصف کردند و هر نیمه را در آب و نوشابه انرژیزا قرار دارند و نتیجه را ۷۵ تا ۹۰ دقیقه بعد مقایسه کردند. دکتر مارکولف، پروفسور و رییس بخش پوسیدگیشناسی دانشگاه نیویورک میگوید: «این نخستین بار است که اسیدسیتریک به عنوان عامل ایجادکننده پوسیدگی دندان شناسایی شده است.» وقتی اسیدسیتریک موجود در نوشابه انرژیزا به دندان برخورد میکند مینای دندان را نرم میکند و با یک مسواک زدن این مینای نرم با سایش مسواک و خمیردندان، مستعد سایش، حساسیت و پوسیدگی میشود.
۳) ساخت وسیلهای برای ضدعفونیکردن دندان مصنوعی در خانه با اشعه ماورای بنفش
دندانپزشکان موفق به ساخت دستگاهی شدهاند که قابلیت ضدعفونی کردن دندان مصنوعی را با اشعه ماورایبنفش در منزل دارد. معمولا یکی از مشکلات افرادی که دستدندان دارند این است که نمیدانند شبها دست دندانشان را در کجا قرار دهند که هم تمیز بماند و هم از نظر زیبایی برای دیگران مشکل ایجاد نکند.
این وسیله جدید پلاکهای دندانی و دستدندان را ضدعفونی میکند و مخزن نگهدارنده خوبی برای این وسایل است. این وسیله شکل حرف انگلیسی U است و دارای لامپ کممصرف اشعه مافوق بنفش است و نور را به داخل پلاکها میتاباند و با تاثیر بالا و ایمنی مناسب آنها را ضدعفونی میکند. طی چند دقیقه، ۹/۹۹ درصد از میکروبهای معمولی که روی پلاکها و دستدندانها وجود دارند، از بین میروند. روش استفاده از آن هم آسان است. کافی است پلاک را شسته و تکان دهید سپس درون این دستگاه قرار دهید و ۸ دقیقه دستگاه را روشن کنید. طی این ۸ دقیقه تمام میکروبها کشته میشوند و پلاک آماده استفاده در روز بعد است. شما میتوانید از همین دستگاه برای نگهداری دست دندانهایتان در طول شب استفاده کنید.
دکتر گلرخ ثریا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست