چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

افسردگی و تاثیر آن بر تصمیم‌گیری


افسردگی و تاثیر آن بر تصمیم‌گیری

ناتوانی در تصمیم‌گیری از نشانه‌های بیماری افسردگی در فرد است. فرد افسرده حتی برای مسایل جزیی روزمره، فاقد قدرت انتخاب و تصمیم‌گیری است. ناامیدی، افکار پریشان، بی‌حوصلگی …

ناتوانی در تصمیم‌گیری از نشانه‌های بیماری افسردگی در فرد است. فرد افسرده حتی برای مسایل جزیی روزمره، فاقد قدرت انتخاب و تصمیم‌گیری است. ناامیدی، افکار پریشان، بی‌حوصلگی و... مسایلی هستند که مانع از تصمیم‌گیری صحیح می‌شوند. فرد افسرده، امیدواری کمتری به آینده دارد بنابراین با یک بدبینی از پیش در او شکل گرفته با مسایل برخورد می‌کند و از آنجا که تصمیم‌گیری نیازمند انرژی فکری است فرد افسرده به هیچ‌عنوان نمی‌تواند تصمیم مناسب را بگیرد.

اضطراب و تصمیم‌گیری

متاسفانه اضطراب و استرس روی بسیاری از فرآیندهای ذهنی انسان مخصوصا روی حافظه تاثیر مخربی می‌گذارد. اضطراب مانع از آن می‌شود که فرد بتواند از اندوخته‌های ذهنی خود، از تجارب و اطلاعاتش در فرآیند تصمیم‌گیری استفاده کند. چون هیچ مطلب و تجربه‌ای که برای او یاری‌کننده باشد به ذهنش نمی‌رسد. از سوی دیگر اضطراب، نگرانی فرد را از احتمال شکست افزایش و قدرت ریسک‌پذیری او را کاهش می‌دهد و اجازه نمی‌دهد فرد در کمال آرامش تمام جوانب را بررسی کند.

اعتماد به نفس و تصمیم‌گیری

افرادی که دارای اعتماد به نفس بالایی هستند، از قدرت تصمیم‌گیری بالاتری برخوردارند و در شرایط بحرانی قادر به تصمیم‌گیری‌های مناسب می‌باشند. اما افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، اغلب در تصمیم‌گیری‌های خود دچار مشکل هستند. آنها شاید برای امور خیلی جزیی، زمان خیلی زیادی صرف ‌کنند تا تصمیم‌گیری لازم را انجام دهند و برخی از آنها حتی از شرایطی که آنها را ناگزیر از تصمیم‌گیری می‌کند، فرار می‌کنند.

تغذیه و تصمیم‌گیری

شاید پس از خواندن عنوان بالا، جای سوال برای شما ایجاد شود که تغذیه چه رابطه‌ای با تصمیم‌گیری دارد؟ اما این را بدانید که تغذیه مناسب باعث افزایش قوای ذهنی می‌شود و فرد در تمام زمینه‌های ذهنی قدرتش بالاتر می‌رود و از آنجا که ذهن و حافظه با تصمیم‌گیری رابطه‌ای مستقیم دارد، فردی که تغذیه مناسب داشته باشد، بهتر می‌تواند روال منطقی یک تصمیم‌گیری را طی کند و احتمال اینکه تصمیم مناسبی بگیرد، بیشتر است.

معلومات و تصمیم‌گیری

افزایش معلومات و اطلاعات در همه جوانب زندگی در امر تصمیم‌گیری مثمرثمر است. فرد می‌تواند در طی دوران رشد با همه جوانب و ابعاد زندگی چه از نظر اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و حتی تاریخی آشنا شود و با دسته‌بندی معلومات و اطلاعات در ذهن خود، تصمیم مناسبی بگیرد. شخصی که از اطلاعات کمی برخوردار باشد به نسبت ذهنش نیز محدودتر است و در قبال مسایل و مشکلاتی که پیش رویش قرار می‌گیرد به‌صورت بسته می‌تواند تصمیم بگیرد.