جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
ماهی رنگارنگ
ماهی از غذاهایی است که بچهها کمتر به آن رغبت نشان میدهند، چون بوی خاص آن به مذاق آنها خوش نمیآید اما ماهی یکی از منابع پروتئینی عالی و سرشار از انواع املاح موردنیاز برای رشد بچههاست...
اگر هنگام پخت آن کمی سلیقه به خرج دهید و ریزهکاریهایی را رعایت کنید به یکی از غذاهای محبوب بچهها تبدیل میشود.
● نـکـتـه ای دربـاره ایـن غــذا
برای آنکه روغن فیلهها گرفته شود، میتوانید بعد از آنکه آنها را در سبد فلزی قرار دادید، روی دستمال کاغذی هم بگذارید تا روغن باقیمانده نیز گرفته شود. با این کار فیلههای سرخشده تردتر هم خواهند شد و کودک هنگام خوردن آنها حس بهتری خواهد داشت. روغن اضافی در فیلهها نه تنها کالری دریافتی را بالا میبرد، بلکه با شلشدن بافت رویی باعث عدم تمایل بچه به خوردن آنها خواهد شد.
● مـقـدار کـالـری
مواد این غذا در مجموع دارای ۱۳۷۵ کیلوکالری انرژی دارند و در صورتی که به ۴ قسمت تقسیم شوند، به هر نفر تقریبا ۳۵۰ کیلوکالری خواهد رسید. البته از آنجا که این غذا سرخکرده است، باید به هر وعده حداقل ۱۵۰ کیلوکالری دیگر نیز افزود تا انرژی روغن هم محاسبه شود.
● مـواد لازم (برای۴ نفر)
فیله ماهی آزاد/ ۳۰۰ گرم/ ۵۰۰ کیلوکالری
سیبزمینی/ ۲ عدد/ ۱۶۰ کیلوکالری
هویج خلالی/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری
قارچ درسته/ ۲۰۰ گرم/ ۲۵ کیلوکالری
شیر/ نصف لیوان/ ۲۵ کیلوکالری
تخم مرغ / ۶ عدد/ ۳۰۰ کیلوکالری
آرد سفید / ۱ لیوان/ ۱۶۰ کیلوکالری
روغن زیتون/ ۲ قاشق غذاخوری/ ۱۸۰ کیلوکالری
نمک، فلفل سیاه و زعفران/ به میزان دلخواه/ ۰۰۰ کیلوکالری
● طـرز تـهـیـه
برای شروع، خمیر بنیه را که برای سرخکردن فیلهها لازم است، تهیه کنید، ابتدا ادویهها را به شیر اضافه کنید و بعد روغن را به آرامی در آن بریزید. حالا آرد الکشده را به این مخلوط بیفزایید. در مرحله بعد، فیلهها را در خمیر بغلتانید و در روغن داغ، سرخ کنید. پس از طلاییشدن، ماهیها را در یک سبد فلزی بگذارید تا روغن آنها کشیده شود. در کنار فیلههای سرخ شده، هویج خلالی که از قبل با کمی آبلیمو و شکر بخارپز کردهاید و قارچ و سیبزمینی سرخشده را قرار دهید.
● مـاهـی آزاد؛ دشـمـن اختـلالات مـغـزی
گوشت سفید ماهی، هم پروتئین دارد و هم چربی آن از نوع مفید است به این معنا که کلسترول ندارد و سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است که در گروه اسیدهای چرب ضروری قرار میگیرد. چربیهای ضروری در بدن تولید نمیشوند و باید با مصرف موادغذایی تامین شوند. امگا ۳ هم در بافت غشای سلولی شرکت میکند و باعث عملکرد بهتر سلولها میشود بنابراین دریافت آن بهخصوص برای گروههایی که در سنین رشد هستند، یعنی کودکان و نوجوانان، میتواند بسیار مفید باشد. نتایج بررسیها نشان دادهاند کمبود این موادمغذی میتواند در بچهها تاخیر در رشد و اختلالات مغزی را به دنبال داشته باشد، باعث ضعف سیستم ایمنی بدن شود و احتمال ابتلا به انواع عفونتها را بالا ببرد بنابراین مصرف هفتگی ماهی برای بچهها لازم است.
● سـیـبزمـیـنـی؛ دشـمـن کـمـبـود رشـد
سیبزمینی منبع انرژی است بنابراین گنجاندن آن در برنامه غذایی بچهها که سوختوساز بدنشان بالاست، وضعیت تغذیه آنها را بهبود میدهد. بچهها به خوردن سیبزمینی سرخکرده علاقه زیادی دارند. منبع انرژی در این ماده غذایی، کربوهیدراتها هستند، سهلالهضم است و خوردن آن هیچ مشکل گوارشی (نظیر سنگینی بعد از مصرف) را به دنبال نخواهد داشت. سیبزمینی آهن دارد (البته از نوع گیاهی) و توصیه میشود در وعدههای غذایی بچههای مبتلا به کمخونی فقر آهن گنجانده شود. البته آهن در نزدیکی پوست سیبزمینی وجود دارد بنابراین بهتر است که آن را نازک پوست بگیرید. یادتان باشد هر سیبزمینی متوسط، ۸۰ کیلوکالری انرژی دارد و معادل یک واحد نان و غلات محسوب میشود.
● هـویـج عـلـیـه مـشـکـلات بـیـنـایـی
هویج از منابع فیبر است بنابراین خوردن آن بهخصوص برای بچههایی که از مشکلات گوارشی مانند یبوست رنج میبرند، توصیه میشود. با خوردن هر ۱۰۰ گرم از این سبزی، بدن ۲ گرم فیبر دریافت میکند که قابلملاحظه است. نکته دیگر اینکه هویج بتاکاروتن فراوانی دارد. بتاکاروتن پیشساز ویتامین A است، به رشد و تکامل دوران کودکی کمک میکند، رشد و ترمیم استخوانی را بر عهده دارد، به تولید آنتیبادی بهوسیله گلبولهای سفید کمک میکند و از آنجا که در شبکیه چشم در فرآیند تبدیل انرژی نور به پیامهای عصبی که مغز آن را به صورت بینایی درک میکند، مؤثر است، یک ماده غذایی بسیار مفید برای کودکان محسوب میشود.
● همراه این غذا
در صورت تمایل فرزندتان میتوانید سبزیهایی مانند هویج و قارچ را نیز با خمیر بنیه آغشته و سرخ کنید. سس قرمز از چاشنیهایی ست که همراه این غذا میل میشود. بهتر است این سس را هم در خانه تهیه کنید تا از تازهبودن اجزای تشکیلدهنده آن مطمئن باشید. نکته دیگر آنکه غذایتان را با نوشیدنیای مثل یک لیوان آب پرتقال تازه سرو کنید تا ارزش غذایی وعده دریافتی و اشتهای بچه برای صرف وعده غذایی بیشتر میشود.
● اگر کودک چاق است
بهتر است مصرف موادغذایی پرکالری را محدود کنید؛ مثلا سیبزمینی سرخکرده کمتری را در کنار غذای وی بگذارید. میتوانید قارچ را که البته بچهها به خوردن آن علاقه زیادی نشان میدهند، به فرزندتان بدهید.
● اگر کودک بی اشتهاست
نخودفرنگی و ذرت از موادغذایی مناسبی هستند که مصرف آنها توصیه میشود. البته همراه آبلیموی تازه و سس قرمز زیرا هر دوی آنها تحریککننده اشتها هستند و میتوانند میل به غذا خوردن را افزایش دهند.
● اگر کودک سرما خوردگی دارد
بهتر است فیلههای ماهی را در فر کباب کنید. افزودن آبلیمو تازه هم میتواند طعم بهتری به آن بدهد. میتوانید این غذا را با یک لیوان آب پرتقال تازه سرو کنید و به جای سیبزمینی سرخشده، کنار آن ذرت بخارپز بگذارید.
ساقی اخوان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست