سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
در حاشیه کشدار بودن مجموعه های تلویزیونی ترانه مادری با طعم پنیر پیتزا
مجموعه تلویزیونی «ترانه مادری» هم به پایان رسید و تجربه ای دیگر برای تلویزیون در تولید مجموعه های ملودرام جهت پخش متوالی روزانه رقم خورد، تجربه ای که بدون شک نسبت به مجموعه «نرگس» موفق تر نشان داد اما همچنان مشکل «نویسندگی» و «پرداخت فیلمنامه» به شکلی روشن نمود دارد. البته دست اندرکاران صدا و سیما خود به این معضل کهنه و اساسی پی برده اند و نشست اخیر رییس صدا و سیما با جمعی از فیلمنامه نویسان در همین راستا قلمداد می شود. البته این گونه نشست ها بیشتر حالت تسکین دهنده برای دردها دارد وگرنه مشکل اصلی فیلمنامه نویسی در یک کلمه خلا صه می شود و آن هم بحث «آموزش» است، آن جا که نه آموزش درست داده شده است و نه آموزش درستی داده می شود.
آن چه در «ترانه مادری» دیده شد، تلا ش بی حاصل فیلمنامه نویس در «کشدار کردن» فیلمنامه و «آب بستن» به آن است تا یک مجموعه حداکثر ۲۰ قسمتی، در ۵۰ قسمت مهمان قاب جادویی خانه ها باشد! سه نکته در همین جا قابل توجه است، یکی بحث «نظارت کیفی» در مجموعه های تلویزیونی است که گویی تنها به افراد خاصی تعلق دارد و دست به دست می چرخد و هر از گاهی از یک جمع محدود، یکی کارگردان می شود و دیگری ناظر کیفی یا بالعکس! و به همین دلیل است که مشخص نیست چرا چنین فیلمنامه هایی از فیلتر ظاهری نظارت کیفی می گذرد! دیگر این که برخی بر این باورند که تلویزیون همچنان مشکلی به نام پر کردن آنتن دارد و آب بستن به مجموعه های تلویزیونی در همین راستاست. این استدلا ل نمی تواند چندان منطقی باشد، شاید هم باشد!
نکته سوم نیز آن است که «ترانه مادری» با آن کشداری کم نظیرش، ناگهان در دو قسمت پایانی سرعت می گیرد و سر و ته همه چیز جمع می شود! در حالی که فیلمنامه نویس می توانست با تمهیداتی، فضا را برای ادامه یافتن گره های قصه تا پایان فراهم آورد و اینگونه نباشد که بسیاری از مسائل مربوط به قصه، در همان چند قسمت ابتدایی سریال رو شود و همین سرعت، برای پایان سریال نیز دیده شود!
«ترانه مادری» چراهای فراوانی در فیلمنامه دارد که در مقام بیان کردن آنها نیستیم. شخصیت پردازی سمیرا (با بازی خوب مینا لاکانی)، وضعیت دانشگاه که معلوم نیست دانشگاه است یا مدرسه، بحث فقهی پسرخواندگی بهرام و مادرش که در حقیقت زن دایی اوست و نکاتی از این دست، تنها بخشی از چراهای فراوانی است که در فیلمنامه به چشم می آید و جای پرسش دارد.
درباره بازیگران مجموعه می توان گفت حضور هما روستا در سریال مغتنم است و فاطمه گودرزی، شایسته عنوان بهترین بازیگر سریال است. شاید نقطه تاریک بازی ها، بازی احساسی سیاوش خیرابی و محسن افشانی است، آنجا که متوجه می شوند برادر هستند که به هیچ وجه خوب و کامل از آب در نیامده و شاید این هم به سرهم بندی انتهای سریال مربوط شود.
«ترانه مادری» می توانست با پرداختن به بحث ضرورت احترام به پدر و مادر از سوی فرزندان که امروزه مورد نیاز ضروری جامعه ماست، کمبودهای فیلمنامه ای خود را بپوشاند. پرداختن به این بحث آنقدر برای جامعه ما ضروری است که توجه به آن می توانست مجموعه ای با مفاهیم بهتر خلق کند. شاید اینجاست که همان بحث قدیمی «ضرورت تشکیل اتاق فکر در صدا و سیما با حضور همه سلائق و البته تحت نظارت یک مدیریت واحد» مطرح می شود، اتاق فکری که مطمئنا بهتر از بحث انفرادی نظارت کیفی مثمرثمر خواهد بود و می تواند با ایجاد و تعریف جدیدی از «سریال های روزانه»، به ویژه در بخش «طنز» و «ملودرام»، تلویزیون را از انبوه انتقادات درست و بجا رهایی بخشد تا افزایش سطح کیفی سریال های تلویزیونی بتواند به افزایش سطح سلیقه مخاطب بینجامد، سلیقه ای که روز به روز در حال کاهش است و این خود، فرهنگسازی و ترمیم فرهنگ عمومی را دچار مشکل می کند.
نویسنده : حسن حائری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست