دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
خوب بازی کن
![خوب بازی کن](/web/imgs/16/151/am1f71.jpeg)
دنیای اسباببازیها، برای هربچهای دنیایی واقعی و مهم است؛ دنیایی که میتواند با آن تمام چیزهایی که میشنود و میبیند را دوباره شبیهسازی کند و در دنیای خودش، راهحلی برای کشف و شهود پیدا کند.
کودکان با اسباببازیها، راهحلی برای سرگرم شدن پیدا میکنند، اما تمام این تفریح ظاهری است که از بیرون برای ما نمایش داده میشود و در باطن هرکدام از بازیها و اسباببازیها، جهان دومی وجود دارد که مالک و فرمانروای آن کودک است و میخواهد در این دنیا، برای خودش مسیرهایی تازه باز کند و به رشد و بلوغ خودش، کمک کند. بازیها و اسباببازیها، مهمترین دارایی کودکان در سالهای اولیه زندگی هستند و مهمترین کمک پدر و مادرها به انتخاب این دارایی مهم، آشنایی با خرید اسباببازیهای مناسب و درست است.
● نکته اول: هرسنی بازی خودش را دارد
ردهبندی سنی برای اسباببازیها، مهمترین نکتهای است که هر پدر و مادری باید آنرا بدانند. دانستن این ماجرا که کودکان زیرسهسال، عادت به خوردن اسباببازیها دارند و خرید اسباببازی کوچک پلاستیکی که قطعاتریزی دارد، یک اشتباه بزرگ است. کودکان در سنین پایینتر تا زمانی که هنوز یاد نگرفتهاند از خود مراقبت کنند، باید با عروسکها و اسباببازیهایی که جنسی نرم دارند بازی کنند و در سنین بالاتر و وقتی متوجه شدند که گاززدن اسباببازی پلاستیکی با قطعههایریز، خطر زیادی دارد، میتوانند با اسباببازیهایی مثل ماشین یا عروسکهای پلاستیکی و... بازی کنند. در کنار اهمیت ایمنی اسباببازیها برای کودکان، در هرسنی با توجه به عملکرد مغز و نحوه ارتباطگیری با دنیای اطرافش، اسباببازیها هم متفاوت میشوند. مثلا اسباببازیهای فکری و پیچیده، کودکان زیرسه سال را سرگرم نمیکند و آنها معمولا هیچعلاقهای به مدادرنگی و دفتر نقاشی ندارند اما عروسک، کتابهای پر از تصویر و نقاشی برای کودکان و... برای آنها دوستداشتنی است. کودکان بالای سه سال، علاقه زیادی به نقاشی و مدادرنگیها دارند و بازیهای ساده فکری آنها را سرگرم میکند. کودکان بین سه تا پنج سال، عاشق ارتباطگیری و صحبت هستند و اسباببازیهای صوتی مثل عروسکهای سخنگو و... آنها را سرذوق میآورد. کودکان در هرسن و سالی، عادتها و دغدغههای مخصوص خودشان را دارند و انتخاب اسباببازی متناسب با این ویژگیها به آنها کمک میکند تا راحتتر از مراحل مختلف رشد فکری خود بگذرند و به مرحله بعدی قدم بردارند.
● نکته دوم: اسباببازیها دختر و پسر ندارند
تا قبل از شش سالگی، جنسیت برای انتخاب اسباببازیها هیچ نقشی ندارد. اینکه پسرها و دخترها روحیات خاص خودشان را دارند، نظریهای کاملا درست است و این تفاوت حتی از دو، سه سالگی در انتخاب اسباببازی خود را نشان میدهد، اما نباید فکر کرد اگر به پسری اجازه بدهیم با عروسک یا لوازم خانگی کوچک بازی کند، خصوصیات زنانه در او رشد میکند و یا دخترها نباید توپبازی و ماشینبازی کنند. دراین سنین هیچ دلیلی برای نگرانی نیست و هیچ مطالعهای ثابت نکرده که بازیهای در این سنین باید با جنسیت از هم جدا شوند. اما بعد از شش سالگی و دقیقا از زمانی که بچهها وارد مدرسه میشوند تا ۱۲ سالگی که مهارتهای اجتماعی کودکان در حال رشد است، تفاوت میان پسرها و دخترها در انتخاب اسباببازیها مشخص و اسباببازیهای آنها از هم جدا میشود. اما بازهم روانشناسان کودک توصیه میکنند که اگر در این سنین، فرزند شما برای بازی با اسباببازیها آزاد است، و علاقه دختر شما به ماشین کوچک یادگاری روزهای گذشتهاش یا علاقه پسر به عروسک دوران کودکیاش، هیچجایی برای نگرانی ندارد.
● نکته سوم: ایمنی و استاندارد رعایت شود
نکات ایمنی که برای انتخاب اسباببازی درنظر گرفته میشود، به اندازه میزان همپوشانی اسباببازی با سن رشد کودک و فعالیت مغزی و خلاقیتش و... مهم است. ایمنی اسباببازی هم فقط و فقط به ظاهر آن مربوط نمیشود. جنس اسباببازی، خطر اشتعال یا برقگرفتگی، میزان سرب مصرفی در اسباببازی، اطمینان از عدم ایجاد جراحت و پلاستیک مصرفی، نکات مهمی است که زمان خرید اسباببازی باید به آن دقت کرد. شایعترین خطر اسباببازیها، ایجاد خفگی است. اینکه کودک آنرا در دهانش بگذارد و قطعه کوچکی از آن جدا شود و خطر خفگی را پیش بیاورد. این خطر آنقدر بزرگ است که کمیسیون ایمنی مصرفکننده، باید قوانین سنگینی را برای ساخت اسباببازیهای کودکان تدوین کند. اما در کنار این خطر شایع، خطر برقگرفتگی، مسمومیت و جراحت هم با اسباببازیهای نامناسب، کودک را تهدید میکند. مدادرنگیهایی که سرب در مواد اولیه آن است، مسمومیت سربی ایجاد میکنند و اسباببازیهایی که به برق وصل میشوند، خطر برقگرفتگی دارند. اسباببازیهایی مثل مدادشمعی یا خمیربازی باید برچسب غیرسمی داشته باشند و اسباببازیهای الکترونیکی و ماشینهای بوقدار، نباید صدای بلندی داشته باشند و به آستانه شنوایی کودک ضربه بزنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست