شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

مرد نکونام نمیرد هرگز


مرد نکونام نمیرد هرگز

نگاهی به زندگی پربرکت حضرت آیت الله نجومی

روز سه شنبه- ۲۶آبان- روز وداع کرمانشاهیان با مرشد و مراد خود حضرت آیت الله سیدمرتضی نجومی بود.

گرچه باران رحمت الهی با شدت تمام درحال باریدن بود اما این سبب نشد تا از خیل مشتاقان آن مرحوم در مراسم تشییع و تدفین بکاهد، به گونه ای که مردم مؤمن و متعهد و ولایت مدار کرمانشاه در تشییع پیکر پاک این فرزند گرامی رسول الله(ص) سنگ تمام گذاشتند.

خیل عظیم جمعیت پیر و جوان، زن و مرد در این مراسم و تعطیلی عمومی بازار و کسبه و ادارات و ارگان های دولتی و غیردولتی نشان از جایگاه والا و برجسته این استاد هنر و اخلاق در نزد آحاد مردم داشت.

آیت الله نجومی عمر با برکتش را در راه تهذیب نفس، تفسیر و ترویج معارف عالیه قرآن کریم و نشر علم، فرهنگ و هنر اسلامی صرف نمود. حضرت آیت الله نجومی، فرزند آیت الله آقاسیدمحمد جواد نجومی فرزند آقا سیدمیرزا اسماعیل نجومی، بنا به شجره نامه ای که به خط این بزرگوار در پشت نسخه بسیار نفیس نهج البلاغه خطی مرقوم شده، سلسله سیادت ایشان به امام زین العابدین، حضرت علی بن الحسین(ع) منتسب است. ایشان در ۲۳جمادی الثانی ۱۳۴۶ مصادف با ۵آذر ۱۳۰۷ در کرمانشاه متولد شدند. در سال ۱۳۱۴ شمسی در دبستان هدایت کرمانشاه به تحصیل پرداخته و تا کلاس ششم همان جا بوده، سپس در سال ۱۳۲۱و ۱۳۲۲ دوران اول و دوم دبیرستان را گذرانده و ضمن رها کردن تحصیل در مدارس دولتی به تحصیل دروس حوزوی پرداخت.

حضرت آیت الله نجومی در بیان خاطرات دوران نوجوانی خود اشاراتی به خاطره مراوده و رفت و آمد علمای بزرگ شیعه به منزل پدری شان و کسب فیض از حضور این بزرگواران داشته و خاطرات تلخ اشغال کرمانشاه توسط نیروهای انگلیسی در شهریور ۱۳۲۰ و رژه اشغالگران در خیابان مدرس- سپه سابق- را نیز به یاد می آوردند، که این خاطرات در کتابی تحت عنوان «کیمیای هستی» که زندگی نامه خود استاد است ذکر شده است.

استاد در محضر اساتیدی چون آقامیرزا ابراهیم پورمعتمد، حاج سیدمحمود معصومی لاری و حاج شیخ حسن حاج آخوند به تحصیل علوم دینی پایه پرداخت تا اینکه به جهت گذراندن دروس حوزوی و بهره جستن از محضر اساتید بزرگ شیعه، دست به مهاجرت به عتبات عالیات عراق از جمله کربلا و نجف زدند که در کتاب کیمیای سعادت تحت عنوان تعبیر رویا و عزیمت به کوی دوست از این اقدام یاد کرده اند.

استاد دراین باره چنین نوشته اند: «رفت و آمد علاقه مندان و همشهریان به منزل والد و معاشرت بیش از اندازه را بلایی برای ادامه تحصیل دیدم، لذا تصمیم به عزیمت به عتبات مقدسه و انتقال به حوزه نجف اشرف گرفتم.» حضرت آیت الله نجومی در سال ۱۳۶۹ هجری قمری به شهر نجف اشرف رفته و در مدارس آقاسید محمدکاظم یزدی، مدرسه مرحوم آیت الله آخوند خراسانی، مدرسه حاجی- مرحوم حاج میرزاحسین حاج میرزاخلیل- و مدرسه مرحوم آخوند به تحصیل دروس حوزوی پرداخته و به درجه احتهاد نایل آمدند.

در این ایام در درس خارج استادان اعلمی چون حضرت آیت الله العظمی آقامیرزا محمدباقر زنجانی، آیت الله آقامیرزا عبدالهادی شیرازی، آیت الله حاج محسن حکیم و آیت الله العظمی حاج سیدمحمود شاهرودی شرکت نموده و اولین اجازه اجتهاد را از دستان مبارک حضرت آیت الله العظمی آقامیرزا محمدباقر زنجانی دریافت نموده است.

استاد در سال ۱۳۳۴ با دختر یکی از علمای نجف ازدواج کرده و صاحب سه پسر و سه دختر شدند.

در سال ۱۳۴۹ درپی اخراج ایرانیان مقیم عراق توسط بعثیون، آیت الله نجومی به کرمانشاه مراجعت فرمودند و از آن به بعد عمر پربرکت خویش را وقف و صرف مردم کرمانشاه نموده که در این مدت از چهره های پرنفوذ معنوی در آن خطه محسوب می شدند و همواره منزل شخصی این عالم ربانی محل رجوع بسیاری از دانشمندان، طلاب و افراد مختلف بود.

اما درخصوص فعالیت های دوران انقلاب چنین نگاشته اند: «بعد از بازگشت از نجف اشرف تا شروع انقلاب مقدس اسلامی دیگر مجال نوشتن کتابی یا استنساخی پیدا نشد و به کارهای معمولی و وظایف مقرره روحانیت مشغول شدیم. تا اوان انقلاب اسلامی که جوانان عزیز و سرباخته، دستگاه تکثیر و چاپ اعلامیه ها را مخفیانه به منزل ما آوردند به طوری که خود آقایان روحانیون محترمی که کاملاً در جریان انقلاب بودند، نمی دانستند که اعلامیه ها کجا تکثیر می شود حتی گاهی جلسه آقایان علما منزل ما بود و در همان وقت جوانان عزیز در زیرزمین مشغول تکثیر و چاپ اعلامیه ها با انشاء این حقیر بودند.»

حضرت آیت الله نجومی از برجستگان هنر خوشنویسی در ایران و جهان اسلام بودند که خط ثلث را با زیبایی خاصی می نگاشتند.

استاد درخصوص ویژگی های هنری خود و خانواده اش چنین نوشته اند:

«در خاندان ما هنرهای زیبا جایگاه ویژه ای دارد و هنرمند خوشنویس، نقاش و صحاف زیاد داشته ایم. مرحوم جدم، آقای میرزا اسماعیل از خوشنویسان بصیر خوبی بودند که انواع خطوط را بسیار استادانه می نوشتند و آثار بسیار ارزشمندی در این زمینه دارند که همراه برادرش آقا میرزا رضای منجم باشی از شاگردان میرزا محمدعلی خوشنویس کرمانشاهی بوده اند.»

آقا سیف السادات، سیدمیرزا عبدالرحمن نجومی، سیدمیرزا محسن و سیدمحمدصالح سیف السادات، سیدنصرالله نجومی و سیدمیرزا حسن نجومی و سیدهادی و مهدی نجومی و آقا سیدمحمدجواد نجومی، پدر گرانقدر استاد نیز از هنرمندان این خانواده هستند.

حضرت آیت الله نجومی چند سال پیش به عنوان چهره ماندگار ایرانی در عالم هنر معرفی و مورد تقدیر قرار گرفت.

این عالم بزرگوار صبح روز دوشنبه ۲۵آبان ماه جاری در شهر کرمانشاه دار فانی را وداع گفتند و در روز سه شنبه ۲۶ آبانماه با شکوه خاصی پیکر پاک ایشان با حضور گسترده مردم و جمعی از مسئولان تشییع و به خاک سپرده شد. روحشان شاد و یادشان گرامی باد.

ایرج نظافتی