دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

خوش مصاحبه ها و بدمصاحبه های دنیای سیاست


خوش مصاحبه ها و بدمصاحبه های دنیای سیاست

در عالم سیاست نیز مثل همه حوزه های دیگر, چهره هایی وجود دارند که از گفت وگو با خبرنگارجماعت گریزانند و تمایلی به پاسخگویی به آنها ندارند

در عالم سیاست نیز مثل همه حوزه‌های دیگر، چهره‌هایی وجود دارند که از گفت‌وگو با خبرنگارجماعت گریزانند و تمایلی به پاسخگویی به آنها ندارند. از سوی دیگر کسانی هم هستند که به قول معروف خوش مصاحبه‌اند و رسانه‌ها را تریبون مغتنمی برای بیان مواضع و دیدگاه‌های خود می‌دانند.

البته خوش مصاحبه یا بدمصاحبه بودن چهره‌های سیاسی، به جایگاه و مسئولیت افراد نیز مرتبط می‌شود.

خیلی‌ها که از مصاحبه فراری هستند گمان می‌کنند هر گونه پاسخ آنها به سوالات خبرنگاران می‌تواند زمینه‌ساز حاشیه‌هایی شود و روند امور تحت مسوولیت‌شان را با اختلال مواجه کند البته بعضی از مصاحبه​گریزهای عالم سیاست نیز تنها به دلایل شخصی به خبرنگاران روی خوش نشان نمی‌دهند.

به‌رغم همه این تفکیک‌ها و تقسیم‌بندی‌ها می‌توان در خصوص خوش‌مصاحبه بودن یا نبودن افراد، فارغ از دلیل آن، قضاوت کرد.

مجلس یکی از حوزه‌هایی است که جمع زیادی از خوش‌مصاحبه‌های عالم سیاست در آن حضور دارند. خبرنگاران مجلس در کنار کار سخت و زمانبری که در پوشش اخبار روزانه مجلس دارند این فرصت را دارند تا در گفت‌وگو با این چهره‌ها، از آخرین تحلیل‌ها و اظهارنظرهای نمایندگان در خصوص مسائل روز مطلع شوند.

البته خبرنگاران همیشه هم دست‌پر از آنجا بیرون نمی‌آیند و گاهی با کلماتی چون وقت ندارم، الان نمی‌توانم، ارباب‌رجوع دارم یا می‌خواهم به سفر بروم مواجه می‌شوند.

اما از این موارد که بگذریم در میان نمایندگان مجلس، افرادی هستند که علاوه بر داشتن جایگاه سیاسی ـ حزبی و نفوذ کلام، دست به پاسخگویی‌شان به مطبوعات تا حدودی بهتر از دیگران است.

● خوش مصاحبه​ها

محمدرضا باهنر؛ سیاستمدار خوش سخن

محمدرضا باهنر ، نماینده تهران در مجلس و دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین یکی از این افراد است.

او متولد کرمان است و یکی از شخصیت‌هایی است که با مصاحبه و مطبوعات میانه خوبی دارد.

وی که سابقه حضورش در مجلس به دوره‌های دوم تا پنجم و هفتم تا نهم برمی‌گردد و یکی از نواب رییس مجلس است، بخوبی و در زمان‌های لازم و مقاطع مختلف، به درخواست‌های خبرنگاران برای مصاحبه پاسخ می‌گوید و یکی از خوش‌قول‌ترین افراد در مراوده با مطبوعات به​شمار می‌آید.

باهنر که همیشه حرفی برای گفتن دارد نظراتش را بصراحت بیان می‌کند.

البته وی کمتر در راهروهای مجلس حضور می‌یابد تا با نمایندگان رسانه‌های گروهی صحبت کند، اما در مورد مصاحبه طولانی با آنان، به صورت اختصاصی وقول وقرار گذاشتن برای صحبت با نشریات، فرد خوش‌مصاحبه‌ای است و گاهی این اخلاق باعث می‌شود در یک روز، دو مصاحبه متفاوت از وی در دو نشریه جداگانه منتشر شود.

● علاءالدین بروجردی؛ وکیل خوش مصاحبه

علاالدین بروجردی نماینده بروجرد در مجلس و رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، از دیگر چهره‌های خوش مصاحبه مجلس است.

او سابقه نمایندگی در دوره‌های ششم تا نهم را دارد و پیش از نمایندگی هم در دوران حضور علی‌اکبر ولایتی در وزارت خارجه، معاونت او را به عهده داشته است.

او جزو معدود روسای کمیسیون‌های مجلس است که در راهروهای پارلمان در مقابل خبرنگاران می‌ایستد و به سوالاتی که بیشتر در حیطه مسائل سیاست خارجی و دیدگاه‌های هسته‌ای است پاسخ می‌دهد.

بروجردی که به تبع دوران حضورش در وزارت خارجه، همیشه پیراهن‌های یقه دیپلمات بر تن دارد در پاسخ به سوالات و اظهارنظرهایش نیز همیشه شیوه‌های دیپلماتیک را لحاظ می‌کند.

این نماینده مجلس در نحوه مراوده با نمایندگان رسانه‌ها چهره‌ای مثبت محسوب می‌شود و هر وقت بخواهید با او گفت‌وگویی داشته باشید، کافی است با دفتر کمیسیون‌ هماهنگ شوید تا در میان تمام کارهای دیگر این نماینده، شما هم فرصتی برای مصاحبه با او داشته باشید.

● اسدالله بادامچیان مرد پاسخگوی موتلفه

اسدالله بادامچیان نماینده مجلس هشتم نیز یکی از چهره‌های خوش مصاحبه سیاسی است و همیشه برای پاسخگویی به رسانه‌ها آماده است.

او که از اعضای شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی است و از راهیابی به مجلس نهم بازماند در مجلس هشتم بعد از پایان جلسه علنی و بیرون آمدن از جلسه، در حالی که کیفی بزرگ در دست داشت آرام آرام هم‌قدم با خبرنگاران حرکت می‌کرد و گاهی به دلیل پا درد روی صندلی می‌نشست وساعت‌ها به سوالات پاسخ می‌داد.

وی از جمله کسانی است که کمتر از نداشتن وقت برای مصاحبه صحبت به میان می‌آورد.

● افرادی که از مصاحبه گریزانند

جنتی، مردی که پیشنهاد مصاحبه اختصاصی نمی‌پذیرد

آیت‌الله احمد جنتی، سیاستمدار کهنه کار نظام، چندی پیش بار دیگر با رای اعضای شورای نگهبان به عنوان دبیر این شورا انتخاب شد.

وی در تمام دوره‌ها عضو شورای نگهبان بوده و دو سال پیش نیز از سوی مقام معظم رهبری برای یک دوره شش ساله دیگر در شورای نگهبان ابقا شد.

جنتی، امام جمعه موقت تهران نیز هست و خطبه‌های او معمولا بازتاب زیادی دارد اما کمتر دیده می‌شود که او در جمع خبرنگاران حاضر شود.

از روزنامه‌ها که بگذریم، آیت‌الله جنتی تاکنون دعوت هیچ برنامه و گفت‌وگویی را در صدا و سیما نپذیرفته است و خبرگزاری‌ها نیز نتوانسته‌اند با وی مصاحبه‌ای تفصیلی داشته باشند.

عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان از قول آیت‌الله جنتی گفته است که او پیشنهاد مصاحبه‌های اختصاصی را نمی‌پذیرد و این مساله را به وی یا دیگر اعضا محول می‌کند.

شاید یکی از دلایل فاصله گیری از رسانه‌ها اقدامات غیر حرفه‌ای برخی رسانه‌ها در تحریف سخنان آیت‌الله جنتی باشد.

● جلیلی ، دیپلمات کم حرف

یکی از مهم‌ترین مصاحبه‌گریزها که هر جمله‌اش می‌تواند به تیتر بسیاری از رسانه‌ها تبدیل شود سعید جلیلی است.

این روزها کسی نیست که مرد هسته‌ای ایران را نشناسد.

سعید جلیلی، سیاستمداری که یادگاری‌اش از جبهه، خاطرات تلخ و شیرین آن سال‌ها را تداعی می‌کند، مردی است با ظاهری آرام و صبور که رسانه‌های داخلی و خارجی وی را «هوشمند و نفوذناپذیر» می‌خوانند.

عکس و خبرش در ایام مذاکرات، تیتر اول روزنامه هاست و سرخط خبرهای خبرگزاری‌ها و برنامه‌های صدا و سیما را به خود اختصاص می‌دهد تا آنجا که گاهی نمازخواندنش در هواپیما هم سوژه خبر می‌شود.

پس از مذاکرات هسته‌ای شنیدن هر سخن و مطلب از زبان جلیلی برای رسانه‌ها غنیمت است اما جالب آنجاست که در بیشتر نشست‌های خبری که جلیلی حضور دارد علاوه بر خبرنگاران، دیپلمات‌ها هم پای صحبت دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران می‌نشینند. با این همه، سعید جلیلی آنقدر کم با خبرنگاران سخن گفته که حتی گاهی اوقات صدای او برای خبرنگاران و تحلیلگران آشنا نیست.

جلیلی از مصاحبه‌های اختصاصی و گفت‌وگوی دو نفره با خبرنگاران پرهیز دارد و بیشتر در نشست‌های خبری اخبار خود را به اطلاع خبرنگاران می‌رساند.

کریستین امانپور، خبرنگار ایرانی‌الاصل سی.ان.ان بارها هنگام مذاکرات هسته‌ای خواستار گفت‌وگو با وی شده است اما جلیلی این درخواست‌ها را نپذیرفته است، همان طور که درخواست خبرنگاران داخلی را هم بدون پاسخ گذاشته است.

جلیلی تنها یک​بار در ژنو در پاسخ به اصرارهای خبرنگار ایرانی شبکه تلویزیونی VOA، درباره نتیجه مذاکرات گفت: «شما ایرانی هستید. مذاکره مثل فرش ایرانی است؛ میلی‌متری، دقیق و با تامل بافته می‌شود اما نتیجه کار، محصول زیبایی خواهد بود».

● هاشمی‌شاهرودی؛ فقیه مصاحبه گریز

آیت‌الله سیدمحمود هاشمی‌شاهرودی، شاگرد آیت‌الله سیدمحمدباقر صدر و متولد سال ۱۳۲۷ در شهر نجف است.

وی در حال حاضر عضو شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام، نماینده استان خراسان در مجلس خبرگان و نایب ‌رییس اول مجلس خبرگان رهبری و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم است و ریاست کمیته حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه گانه را نیز به عهده دارد.

هاشمی‌شاهرودی که سابقه ریاست قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران را از سال ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۸ در کارنامه خود دارد، یکی از چهره‌های سیاسی است که از مصاحبه گریزان است و پس از واگذاری سکانداری دستگاه قضا به آیت‌الله آملی‌لاریجانی، کمتر اظهارنظری از او در خصوص مسائل سیاسی کشور منتشر شده است.

حتی چندی پیش که برخی رسانه‌ها در خبری اعلام کردند محمدشریف ملک‌زاده از سوی آیت‌الله شاهرودی به عنوان مشاور اجرایی بنیاد فقه و معارف اهل بیت برگزیده شده است رسانه‌ها هر چه کردند نتوانستند دلیل آن را بروشنی از آیت‌الله شاهرودی جویا شوند و پرسش‌های آنان در این رابطه بی‌پاسخ ماند.

آخرین موضعگیری هاشمی‌شاهرودی در عرصه عمومی به انتخابات مجلس نهم برمی‌گردد که در مورد اهمیت مشارکت مردم در انتخابات صحبت کرده بود.