سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
مجله ویستا

سبوس لاغر می‌کند؟


سبوس لاغر می‌کند؟

در صورتی که نان سفید مصرفی را با نان کامل مثلا سنگک سنتی عوض کنیم، میزان انرژی دریافتی بسیار کمتر می‌شود و از این لحاظ مصرف سبوس به کاهش وزن کمک می‌کند...
از سوی دیگر، نان کامل …

در صورتی که نان سفید مصرفی را با نان کامل مثلا سنگک سنتی عوض کنیم، میزان انرژی دریافتی بسیار کمتر می‌شود و از این لحاظ مصرف سبوس به کاهش وزن کمک می‌کند...

از سوی دیگر، نان کامل به دلیل داشتن فیبر، اثر بیشتری در کاهش جذب چربی دارد و وجود مواد معدنی و ویتامین‌های موجود در آن (ویتامین

B۱ یا تیامین، B۶ نیاسین، روی، منگنز و منیزیم) می‌تواند باعث بهبود وضعیت متابولیسم بدن شود. البته هریک از این آثار بسیار جزیی است اما از آنجا که نان یکی از خوراکی‌های پرمصرف است و همیشه مصرف می‌شود، به‌تدریج مصرف نوع کامل آن باعث کاهش چند کیلوگرم از وزن در سال خواهد شد. اگر یک خانم ۵۰ کیلویی در روز ۶ تا ۷ کف دست نان لواش را به لحاظ وزنی با نان سنگک کامل عوض کند، روزانه حدود ۳۰ تا ۵۰ کیلوکالری از انرژی دریافتی‌اش کم و در طول یک ماه ۱۰۰۰ کیلوکالری از انرژی مصرفی‌اش و حدود ۱۰۰ گرم از وزنش کاسته می‌شود. سبوس از موادی است که به‌خصوص در نان و غلات به وفور یافت می‌شود و در طولانی‌مدت روی کاهش وزن اثر می‌گذارد. متاسفانه ما غلات (منبع اصلی سبوس) را دستکاری و آردشان را به آرد سفید تبدیل می‌کنیم که حاوی کربوهیدرات خالص است و ویتامین‌های لازم برای متابولیزه کردن مواد مغذی را ندارد. با مصرف آرد سفید فرد نه تنها چاق می‌شود بلکه دچار کمبود ویتامین‌های محلول در آب نیز خواهدشد. البته برخی افراد از سبوس آماده استفاده می‌کنند و آن را جداگانه در مواد غذایی مانند ماست می‌ریزند یا در طبخ انواع غذاها و شیرینی‌ها استفاده می‌کنند.

دکتر احمد ساعدی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران