چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تویی​که نمی شناختمت


تویی​که نمی شناختمت

درباره ازدواج های «صفر و یکی»

مرگ دلخراش دخترکی که آرزو داشت دوره دکتر​ی خود را بگذراند توسط همسرش در آن سوی مرزها هفته‌های گذشته سبب تاثر بسیاری از مردم شد اما نکته قابل تامل در این خبر نوع ازدواج این زوج بود.

طبق آنچه در خبرها آمده بود، این دختر به صورت اینترنتی با پسری آشنا می شود و سپس با هم قرار ازدواج می گذارند و از ایران به آمریکا می روند و در نقطه ای سردسیر به زندگی خود ادامه می دهند اما با گذشت حدود یک سال از ازدواجشان زن جوان براثر ضربات متعدد همسرش دچار مرگ مغزی می شود و در حالی که خانواده اش حتی نمی توانستند بربستر وی حاضر شوند در بیمارستان اعضای بدنش اهدا می شود.

این داستان غم انگیز تلنگری است برای خانم هایی که به هوای خروج از کشور حاضرند با کمترین شناختی تن به ازدواج با شخصی دهند که بیشترین آشنایی​شان پشت نقاب اینترنت بوده است.

● چم و خم ازدواج اینترنتی

اینترنت یک تیغ دو لبه است، نه کسی شما را می بیند و نه شما کسی را.

سمیه که همسرش را از طریق اینترنت پیدا کرده است، می گوید: ابتدا با هویت پسرانه وارد اتاق های چت می شدم و اگر کسی را مودب می یافتم در گفت وگوهایش سهیم می شدم و باب دوستی را باز می کردم. خیلی ها وقتی پای دختری وسط می آمد بی ادبانه و گستاخ برخورد می کردند که دیگر سراغشان نمی رفتم، اما بعد از مدت ها چت کردن با کسی به عنوان یک دانشجوی هم رشته، عاقبت متوجه شدم که این شخص خیلی تنها اما مودب و با فرهنگ است و یک روز با من طرف مشورت شد که چطور می تواند یک دختر خوب را قانع کند که مرد زندگی است.

من هم بعد از مدتی به او گفتم که می تواند با من شروع کند و مرا قانع کند چون من دختر هستم.

جالب است بدانید که این ارتباط مجازی به زندگی موفقی انجامید، اما همیشه هم این طور نیست.

سمیه که ۳۰ سال دارد به جوانان توصیه می کند هدفمند عمل کنند و برای سرگرمی از این شاخه به آن شاخه نپرند و اگر قصد ازدواج دارند سراغ آدم مناسب بروند نه کسی که از ابتدا توقعات بیجا دارد.

مهران نویدی که خود کارشناس ارتباطات است، می گوید: در دنیای مجازی ابزار شما اطلاعات است، پس در بذل و بخشش آن دست و دلبازی نکنید سعی کنید بیشتر از طرف مقابلتان اطلاعات بگیرید و فقط اطلاعاتی بدهید که قابل سوءاستفاده نباشد.

در بیشتر موارد وقتی اطلاعات مناسبی از شخص به دست آوردید، متوجه می شوید طرف اصلا قصد ازدواج ندارد.

● با پرنده ها نپرید

سهیلا دختری است که قرار بود بایک مرد کانادایی ازدواج کند. آنها در شبکه اجتماعی با هم دوست شده بودند و مرد قرار بود به ایران بیاید و با وی ازدواج کند. وی چند بار هم در خانه آنها مهمان شده بود و با زنی که می گفت خواهرش است و برای خواستگاری آمده آشنا شده بود، اما بعد از مدتی متوجه شد آن زن همسرش بوده است.

سهیلا می گوید: امروز که خوب فکر می کنم به خودم می گویم آنها فقط دو نفر گردشگر بودند که می خواستند به جای هتل رفتن جایی گیر بیاورند که مفت بخورند و بخوابند و یک راهنما پیدا کنند که همه جا را نشانشان بدهد!

نوید اما از تجربه تلخ خواهرش می گوید. او که اکنون ۳۴ ساله است چندسال پیش وقتی ۲۷ سال داشت، در اینترنت با کسی آشنا شد که می خواست از کشور خارج شود.

نوید می گوید: خواهرم خیلی دلش می خواست برود کانادا و این پسر که ظاهری مناسب داشت، می گفت که خیلی زودباید کار ازدواجشان را تمام کند تا بتوانند بروند.

آنها بدون مراسم و خیلی سریع ازدواج کردند و وقتی که دیگر همه منتظر خروج زن و شوهر از کشور بودند قصه طلاق آغاز شد.

نوید می گوید: دامادمان نتوانسته بود کارهای خروجش را انجام دهد و ازدواجش فقط به خاطر این بود که آن کشور مهاجر متاهل می پذیرفت اما دامادمان بعد از ازدواج بازهم برای خروج از کشور و ورود به کانادا امتیاز لازم را کسب نکرد وچون مهاجرتش منتفی شده بود و عاشق خواهرم نبود، سر ناسازگاری گذاشت و کارشان به طلاق کشید.

مهین سلطانی، کارشناس ارشد ارتباطات در مورد معایب و مزایای آشنایی اینترنتی می گوید: دیدار چهره به چهره امتیازات زیادی دارد که ارتباط مجازی ندارد. در ملاقات مستقیم می توانید دروغگویی فرد را از حالات بدن و چهره اش تشخیص دهید و عده کمی هستند که هنگام دروغ گفتن از خود هیچ علامتی نشان نمی دهند، از سویی عشق و علاقه در نگاه متقابل ایجاد می شود.

وی می افزاید: در این وجه از ارتباط همچنین ممکن است زیبایی ظاهری جلوی قضاوت واقعی در مورد فردرا بگیرد و قضاوت ما توام با احساسات باشد.

وی می افزاید: ارتباط مجازی به شما این فرصت را می دهد که با استفاده از هویت های جعلی رفتار و گفتار و کردار شخص را بسنجید و در موضع افراد مختلف با او در همه زمینه ای گفت وگو کنید و وقتی که شرمی که در ملاقات حضوری هست کنار می رود خیلی از افراد بی پرده مکنونات دلشان را می گویند و البته برعکس آن هم صادق است.

سلطانی معتقد است: ارتباط مجازی می تواند مکمل همسریابی سنتی باشد ولی قطعا کافی نیست و صرفا با یک ارتباط مجازی نمی شود ازدواج کرد و خوب است اگر قرار شد رابطه جدی شود با آشنایی دو خانواده و یک خواستگاری رسمی صورت بگیرد.

محسن پسر همسایه ما بود. همه رفتار و کارهایش زیرنظرمان بودو وقتی به خواستگاری خواهرم آمد، پدرم از ​رفتار ناخوشایند خانوادگی شان ایراد گرفت و من از عادت ناخوشایند خودش و برادرم هم چیزی به او نسبت داد و ردش کردیم.

حمید همکلاسی دانشگاهم وقتی ازمن خواستگاری کرد، همه اخلاق هایش را در دانشگاه دیده بودم و به او گفتم تو چشمت دنبال هردختری هست و نمی توانم این وضع را تحمل کنم و او به من اطمینان داد از همه دخترهایی که می گویم خواستگاری کرده ولی آنها قصد ازدواج نداشته اند. من یک سال دیگر هم او را زیر نظر گرفتم و وقتی دیدم دیگر دست از پا خطا نمی کند با ازدواجمان موافقت کردم.

اما حسین برادرم همسری را از اینترنت انتخاب کرد که ازیک شهر دیگر و یک فرهنگ دیگر بود و با شناسنامه المثنی خود را دختری چشم و گوش بسته معرفی کرد.

خیلی زود حسین متوجه مزاحمت های تلفنی مشکوک شد که معلوم شد فرد مزاحم همسر عقدی سابق این عروس چشم و گوش بسته اینترنتی بوده است!

مهرانه با بیان این خاطرات می گوید: اگر انسان موجهی هستیم چرا باید در گمنامی اینترنت به دنبال همسر باشیم و اگر همسر اینترنتی مان خیلی مناسب است چرا در میان دوستانش خواستگاری ندارد؟ این دو سوال نمی گذارد من زیاد به این نوع ازدواج خوشبین باشم!

به هر حال هر پدیده اجتماعی موافقان و مخالفانی دارد، اما به نظر می رسد ازدواج اینترنتی بیش از هر چیز مکمل ازدواج سنتی باشد نه جایگزین آن و می توان گاه آن را مقدمه ای برای ازدواج سنتی قلمداد کرد.

ماندانا ملاعلی