چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
سالم پیر شوید
![سالم پیر شوید](/web/imgs/16/160/b2n8l1.jpeg)
با وجود تبلیغات مجلات درباره محصولات آرایشی «معجزهآسا» که دارای اکسیر جوانی هستند، حقیقت این است که هر روز بر سن ما و سن چهره ما افزوده میشود. شاید بهتر باشد به جای مقابله با افزایش سن، به فکر داشتن دوران سالمندی سالم باشیم. با افزایش تدریجی سن، باید آنچه برای جسم و روحمان لازم است فراهم کنیم تا خطر ابتلا به بیماریهای جسمی و روحی را کاهش دهیم. بهتر است به جای پرداختن به رویای بازگشت به جوانی، بدنتان را تقویت کنید. دکتر «باربارا شوکیت- هیل» میگوید: «اگر دوران سالمندی سالمی داشته باشیم دیگر نگران بالا رفتن سن و مقابله با آن نخواهیم بود.»
● چگونه خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهیم
مواد اکسید کننده، هر روز بر سلولهای بدنمان اثر میگذارند. با افزایش سن، بدن ما نیز در معرض اکسید کنندههای بیشتری قرار میگیرد. دکتر «شوکیت هیل» و همکارانش مواد غذایی را که اثرات منفی اکسید کنندهها را از بین میبرند یا از بروز زیانهای بعدی پیشگیری میکنند، مورد بررسی قرار دادند. این نوع غذاها تعداد سلولهای مغز را افزایش میدهند و عملکرد آنها را بهبود میبخشند. او میگوید: «همزمان با افزایش سن، قدرت بدن برای مقابله با آثار مواد اکسید کننده کمتر شده و پاسخ بدن نسبت به التهاب شدیدتر میشود.» با اینکه بعضی از خوراکیها باعث ایجاد سلامتی، انرژی و قدرت فکری بیشتر در هنگام سالمندی میشود، هنوز مکانیسمهای بیولوژیکی این امر کاملا شناخته شده نیست.
بسیاری از پژوهشگران بر این عقیدهاند که اثرات مفید این غذاها، حاصل تنوع مواد مغذی موجود در آنهاست. در نهایت آنچه از این حرفها نتیجه میگیرید، این است که شما باید مواد مورد نیاز خود را از طریق مواد غذایی به دست بیاورید نه از طریق دارو. خانم «مارتا کلر موریس » میگوید: «استفاده از مکملها، ویتامینها و... در بهبود بسیاری از بیماریها اثر چندانی ندارند. فقط در بعضی موارد مانند کاهش تراکم استخوان و کمبود ویتامین B۱۲، مصرف مکملها میتوانند مفید باشند. در حالی که تامین ویتامینها و دیگر ترکیبات لازم، از طریق مصرف مواد غذایی، فواید بسیار دارد. دکتر «شوکیت هیل» میگوید: «به نظر ما خوردن میوهها و سبزیجات تازه یا حتی منجمد، بهتر از مصرف مکملهاست. زیرا مکملها دارای تمام ترکیبات لازم نیستند. ما در آزمایشگاه تحقیقاتی، مواد غذایی را به چند گروه از ترکیبات مختلف تجزیه کردهایم اما هیچکدام از این گروهها به تنهایی تاثیر چندانی ندارد، بلکه باید همراه هم مصرف شوند.»
● چه غذاهایی روند پیری را به تاخیر میاندازند؟
همانطوریکه میدانید میوهها، سبزیجات، غلات کامل و مواد غذایی از این دست، بسیار مفید هستند اما مواد غذایی خاصی وجود دارند که تاثیر آنها در کاهش مشکلات و اختلالات ناشی از افزایش سن، بسیار چشمگیر است. این مواد عبارتند از:
▪ انواع توتها
میوههایی مانند توتفرنگی، بلوبری، تمشک و زغالاخته سرشار از آنتیاکسیدان هستند. آنتیاکسیدان از ضعف حافظه جلوگیری میکند و عملکرد مغز را بهبود میبخشد. روزانه خوردن یک فنجان از این نوع میوهها بهصورت تازه یا منجمد، اثر مواد اکسید کننده را کاهش میدهد، التهاب را کم میکند و فعالیت سلولهای مغز را افزایش میدهد، از لحاظ فایده، بلوبری در راس این گروه از میوهها قرار دارد. نوع ارگانیک این میوهها، نسبت به آنهایی که به روش سنتی پرورش مییابند، دارای ترکیبات سودمند بیشتری است.
▪ انواع فلفل قرمز، مرکبات و تخمه آفتابگردان
میوهها و سبزیجاتی که دارای ویتامین C فراوان هستند، از تغییرات پوست در اثر افزایش سن جلوگیری میکنند. انواع آجیل (مغزها) و روغنهای حاوی اسیدلینولیک هم اثر مشابهی دارند. به غیر از سن، قرار گرفتن در معرض آفتاب و عوامل دیگر، زنانی که بیشتر غذاهای سرشار از ویتامین C و اسیدلینولیک مصرف میکنند، پوستشان کمتر خشک و چروک میشود و «آتروپی» کمتری خواهد داشت: «آتروپی» همان تحلیل رفتن تدریجی لایههای پوست است.
▪ کاکائو
ترکیبات موجود در کاکائو با آثار زیانبار اکسیدکنندهها مقابله میکند و حتی از چای سبز هم خاصیت آنتیاکسیدانی بیشتری دارد. در واقع کاکائو بالاترین میزان آنتیاکسیدان را داراست و بعد از آن چای سبز و چای سیاه قرار دارند. اگر کاکائو را با شیر بدون چربی مصرف کنید، به تقویت استخوانهایتان هم کمک خواهید کرد.
▪ انواع کلم و اسفناج
مصرف فراوان سبزیجات، ضعف حافظه را در سنین بالا کاهش میدهد. دکتر «موریس» و همکارانش با مطالعه روی سه هزار و ۷۰۰ نفر از افراد ۶۵ سال به بالا متوجه شدند که عدهای از آنها که روزانه سه تا چهار وعده سبزیجات مخصوصا سبزیجات دارای برگهای سبز مصرف میکردند، نسبت به عدهای که روزانه کمتر از یک وعده سبزیجات میخوردند، کمتر دچار ضعف حافظه، مشکل در یادآوری مطالب و سایر اختلالات مغزی شدند.
▪ ماهی
سالهاست که ماهی «غذای مغز» نام گرفته است. اینک ثابت شده که خوردن ماهی توانایی ذهنی شما را در سنین بالاتر افزایش میدهد. افرادی که حداقل هفتهای یکبار ماهی مصرف میکنند، در مقایسه با کسانی که کمتر از یک وعده در هفته ماهی میخورند، کمتر به ضعف و اختلال حافظه ناشی از افزایش سن مبتلا میشوند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست