دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

بعضی عروسک‌ها آلرژی‌زا هستند


بعضی عروسک‌ها آلرژی‌زا هستند

یکی از عوامل مهم در ابتلا به آلرژی به ویژه در کودکان عروسک‌ها هستند. عروسک‌ها هم از لحاظ جنسی که در ساخت‌شان به کار رفته هم از لحاظ رنگ می‌توانند ایجاد آلرژی‌های پوستی کنند …

یکی از عوامل مهم در ابتلا به آلرژی به ویژه در کودکان عروسک‌ها هستند. عروسک‌ها هم از لحاظ جنسی که در ساخت‌شان به کار رفته هم از لحاظ رنگ می‌توانند ایجاد آلرژی‌های پوستی کنند و سبب ضایعات پوسته‌دار همراه با خارش شدید، قرمزی و حتی فرم شدیدتر یعنی ایجاد تاول در نواحی مختلف پوست دست، صورت و سایر نواحی‌ای شوند که عروسک با آن تماس دارد.

نکته‌ بسیار مهم در رابطه با عروسک‌های پشمی است که می‌توانند به دلیل ساختار پرزی‌شکلی که دارند، خاک را در خود ذخیره کنند. خاک به دلیل جنس خاص خود می‌تواند در کودکانی که به خاک حساس هستند، ایجاد حساسیت‌های استنشاقی کند. نکته مهم‌تر وجود مایت‌هایی است که در خاک زندگی می‌کنند و درون خاک موجود در پشم و پرزهای عروسک‌‌ها تجمع کرده و سبب کسالت دائمی و طولانی کودک می‌شوند و علایم جدی آلرژی دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی و همچنین آلرژی‌های پوستی و گاهی آلرژی‌های گوارشی ایجاد کنند. گاهی اوقات رنگ‌ها و موادی که در ساخت عروسک به کار می‌روند، تاثیرات سوء و صدمات‌ نسجی بر جای می‌گذارند که محرک است.

برخی اسباب‌بازی‌ها هم بوی شدیدی می‌دهند که هم می‌تواند محرک باشد و هم از آن جهت که از مواد آلی ساخته شده‌اند می‌توانند گاهی ایجاد آلرژی کنند. توصیه بنده به والدین این است که اسباب‌بازی‌ها را هر چند وقت یکبار حداقل هفته‌ای یکبار نظافت کنند و اگر از جنسی هستند که امکان خشک‌شویی وجود دارد یا می‌توان آنها را در ماشین‌ لباس‌شویی انداخت، اتو کرد یا بخار خشک داد، این کار را انجام دهند. این موضوع شاید صد درصد احتمال آسم و آلرژی را برطرف نکند اما مواد آلرژی‌زا و محرک به حداقل می‌رسد و چون میزان مواد آلرژی‌زا کاهش چشمگیری پیدا می‌کند طبیعی است که تاثیر آن هم کاهش یافته و به حد تحمل کودک می‌رسد و عوارضی نخواهد داشت.

دکتر علیرضا سالک مقدم

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران