دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

وجوب زكات فطره و شرایط آن


وجوب زكات فطره و شرایط آن

پس از پایان یافتن ماه مبارك رمضان ; یعنی در شب عید فطر, افرادی كه دارای شرایط باشند, باید زكاتی بپردازند كه مقدار و موارد مصرف آن خواهد آمد

پس از پایان یافتن ماه مبارك رمضان ; یعنی در شب عید فطر, افرادی كه دارای شرایط باشند, باید زكاتی بپردازند كه مقدار و موارد مصرف آن خواهد آمد. این زكات به نام زكات فطره خوانده می شود.

افرادی كه در شب عید فطر دارای این شرایط باشند زكات فطره بر آنها واجب است :

الف) بالغ باشد.

ب) عاقل باشد.

ج) بندهء كسی نباشد.

د) فقیر نباشد.

فردی كه دارای شرایط فوق باشد باید زكات خود و كسانی كه در مغرب شب عید فطر نان خور او هستند را بپردازد, كوچك باشند یا بزرگ , مسلمان باشند یا كافر, خرج آنان بر او واجب باشد یا نه , در شهر خود او باشند یا در شهر دیگر (یعنی حتی اگر فرزند او كه نان خور اوست به مسافرت رفته باشد باید زكات او را بدهد) و همچنین مهمانی كه با رضایت او پیش از غروب شب عید فطر وارد خانه اش شده باشد, باید زكات او را بدهد.

▪ مقدار زكات فطره : هر نفری یك صاع كه تقریباً ۳كیلو است .

▪ جنس زكات فطره : گندم یا جو یا خرما یا كشمش یا برنج یا ذرت و مانند اینها.

▪ وقت وجوب زكات فطره : شب عید فطر.

▪ وقت پرداخت زكات فطره : از شب عید تا ظهر روز عید فطر و بهتر آن است كه در روز عید بدهد و اگر نماز عید می خواند بنابر احتیاط واجب قبل از نماز عید بپردازد.

▪ مصرف زكات فطره : همان مصرف زكات مال است , گر چه احتیاط مستحب آن است كه فقط به فقرای مؤمن واطفان آنها و به مساكین بدهد.

● احكام زكات فطره

۱) كسی كه مخارج سال خود و اهل و عیالش را ندارد و كسبی هم ندارد كه بتواند مخارج سال خود و اهل و عیالش را تأمین كند فقیر است و دادن زكات فطره بر او واجب نیست .

۲) فطرهء مهمانی كه پیش از غروب شب عید فطر, بدون رضایت صاحبخانه وارد می شود در صورتی كه نان خور او حساب شود, واجب است و همچنین است فطره كسی كه انسان را مجبور كرده اند كه خرجی او را بدهد.

۳) فطرهء مهمانی كه بعد از غروب شب عید فطر وارد می شود, بر صاحبخانه واجب نیست , اگر چه پیش از غروب او را دعوت كرده باشد و در خانه او هم افطار كند.

۴) كسی كه دیگری باید فطرهء او را بدهد واجب نیست فطرهء خود را بدهد.

۵) اگر فطرهء انسان بر كسی واجب باشد و او فطره را ندهد بر خودش واجب نمی شود.

۶) كسی كه سید نیست نمی تواند به سید فطره بدهد, حتی اگر سیدی نان خور او باشد نمی تواند فطرهء او را به سید دیگر بدهد.

۷) فقیری كه فطه به او می دهند لازم نیست عادل باشد ولی احتیاط واجب آن است كه به شرابخوار و كسی كه آشكارا معصیت كبیره می كند فطره ندهند.

۸) به كسی كه فطره را در معصیت مصرف می كند نباید فطره بدهند.

۹) احتیاط واجب آن است كه به یك فقیر بیش از مخارج سالش و كمتر از یك صاع فطره ندهند.

۱۰) اگر فطره را كنار بگذارد, نمی تواند آن را برای خودش بردارد و مالی دیگر را برای فطره بگذارد.

۱۱) اگر در محل خودش مستحق پیدا شود احتیاط واجب آن است كه فطره را به جای دیگر نبرد و اگر به جای دیگر ببرد و تلف شود باید عوض آن را بدهد.