چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
۱۴ پرسش و پاسخ آفتابی
براساس اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، تمام تولیدکنندگان کرمهای ضدآفتاب با SPF۱۵ یا بالاتر، موظف هستند روی محصول خود درج کنند «این محصول نمیتواند از ابتلا به سرطان پوست و پیری زودرس آن جلوگیری کند»...
بنابراین پیشگیری از سرطان پوست یا پیری و چروکیدگی آن، فقط به استفاده از ضدآفتاب بستگی ندارد و ضدآفتاب تنها می?توانید خطر ابتلا به سرطان را بکاهد. باورهای درست و غلط زیادی در مورد آفتاب و ضدآفتابها وجود دارد که باورکردن خیلی از آنها، میتواند سلامت ما را به خطر بیندازد. شما میتوانید با پاسخ دادن به سوالهای این آزمون، اطلاعات خود را در مورد آفتاب و محصولات ضدآفتاب، بسنجید
● پرسش ها
استفاده از کرمهای ضدآفتاب میتواند از چروکیدگی، جوشزدن و آفتابسوختگی پوست جلوگیری کند.
الف. درست ب. غلط
برنزهکردن باعث محافظت از پوست در برابر آفتاب میشود.
الف. درست ب. غلط
آرایش با لوازم آرایش استاندارد، میتواند تا حدودی از پوست در برابر نور آفتاب، محافظت کند.
الف. درست ب. غلط
به نظر شما چند درصد از اشعه UV آفتاب میتواند از پس ابرها هم به زمین برسد و به پوست آسیب برساند؟
الف. ۵۰ درصد ب. ۸۰ درصد
اشعه UV آفتاب نمیتواند از شیشه عبور کند و به پوست آسیب برساند.
الف. درست ب. غلط
قدرت محافظت از پوست کرمهای ضدآفتاب با SPF۳۰، ۲ برابر کرمهایی با SPF۱۵ است.
الف. درست ب. غلط
شما با استفاده از کرمهای ضدآفتابی که ضدآب هم هستند، چه مدت میتوانید در آب بمانید و شنا کنید؟
الف. تمام روز ب. ۴۰ دقیقه
بهترین راه برای بهرهمندشدن از ویتامین D آفتاب، استفاده نکردن از محصولات ضدآفتاب است.
الف. درست ب. غلط
با چند مرتبه آفتابسوختگی، ممکن است احتمال ابتلای نوزاد به سرطان پوست در آینده ۲ برابر بشود؟
الف. ۱ مرتبه ب. ۵ مرتبه
کدام یک از موارد زیر میتوانند محافظت بهتری از پوست در برابر آفتاب داشته باشند؟
الف. کرم ضدآفتاب با SPF۱۵
ب. یک چتر بزرگ
افرادی با پوست تیره، نیازی به استفاده از کرمهای ضدآفتاب ندارند.
الف. درست ب. غلط
لباسهای تیره، نسبت به لباسهای روشن قدرت محافظت بیشتری از پوست در برابر اشعه آفتاب دارند.
الف. درست ب. غلط
هرچه شیشه عینک آفتابی تیرهتر باشد، امکان بازگردندان اشعه UV آفتاب با آن هم بیشتر میشود.
الف. درست ب. غلط
کدام یک از داروهای زیر حساسیت پوست را در برابر آفتاب افزایش میدهد؟
الف. داروهای پیشگیری از بارداری
ب. ناپروکسین (نوعی مسکن)
ج. تیازید دیورتیک (برای درمان فشارخون بالا)
د. تمام موارد
منبع: WebMD
● پاسخها
۱) غلط. کرمهای ضدآفتاب معمولی میتوانند فقط از نفوذ اشعه UVB آفتاب به پوست پیشگیری کنند و جلوی آفتابسوختگی را بگیرند اما اشعه UVA خورشید میتواند به لایههای عمیق پوست هم نفوذ کند و باعث ابتلا به سرطان یا پیری پوست شود. استفاده منظم از کرمهای ضدآفتاب با SPF۱۵ یا بالاتر که روی آنها نشانه «محافظت در برابر اشعههای UVA و UVB» درج شده است، میتواند تا حد قابل قبولی، خطر ابتلا به سرطان پوست و پیری زودرس ناشی از آفتابسوختگی را کاهش دهد.
۲) غلط. برنزهکردن با نور آفتاب یا دستگاههای مخصوص این کار، نه تنها از پوست در برابر اشعههای مضر خورشید محافظت نمیکند، بلکه میتواند باعث ابتلا به سرطان و پیری پوست در سنین پایین هم بشود.
۳) درست. استفاده از کرمپودر، مرطوبکننده، رژلب، کرمهای دور چشم و پنکیکهای استانداردی که محتوی ضدآفتابی با SPF۱۵ یا بالاتر هستند، میتواند هم ظاهر زیباتری به شما بدهد و هم از پوستتان در برابر اشعههای مضر خورشید محافظت کند.
۴) ۸۰ درصد. تعجب نکنید؛ براساس اعلام FDA، حتی در روزهای ابری هم ۸۰ درصد از اشعههای مضر آفتاب میتوانند به سطح زمین و پوست شما نفوذ کنند و برایتان دردسرساز شوند، بنابراین استفاده از ضدآفتاب را در روزهای ابری هم فراموش نکنید.
۵) غلط. اشعه UVB که باعث آفتابسوختگی میشود، نمیتواند از شیشه عبور کند و به پوستتان آسیب برساند. اما اشعه UVA که باعث سرطان و چروکیدگی پوست میشود، به راحتی از شیشه هم عبور میکند. پس اگر اتاق کارتان آفتابگیر است، باید از ضدآفتابی با SPF مناسب استفاده کنید.
۶) غلط. میزان محافظت از پوست در برابر اشعههای مضر خورشید در ضدآفتابهایی با SPFهای مختلف، تفاوتی ندارد. هرچقدر SPF ضدآفتابی بیشتر باشد، یعنی مدت بیشتری میتوانید در آفتاب بمانید و دیرتر ضدآفتابتان را تجدید کنید. این را هم به خاطر داشته باشید که هیچ ضدآفتابی نمیتواند پوستمان را
صد درصد از خطرهای ناشی از اشعههای مضر آفتاب، حفظ کند.
۷) ۴۰ دقیقه. بگذارید خیالتان را راحت کنیم که ضدآفتاب «واتر پروف» یا ضدآب نداریم. برخی از ضدآفتابها، «واتر رزیستنت» یعنی «مقاوم در آب» هستند که با استفاده از آنها هم فقط میتوانید ۴۰ دقیقه در آب بمانید.
۸) غلط. استفاده از محصولات ضدآفتاب، هیچ مغایرتی با دریافت ویتامین D خورشید ندارد.
۹) ۱ مرتبه. اگر نوزاد شما، فقط ۱ بار و به مدت ۱۰ دقیقه در معرض نور شدید و داغ آفتاب قرار بگیرد و دچار آفتابسوختگی شود، احتمال ابتلای او به سرطان پوست در آینده، ۲ برابر میشود. بنابراین بهتر است نوزادان بالای ۶ ماه و کودکان خود را تا حد امکان از نور شدید آفتاب، دور نگه دارید و هنگام خروج از منزل، لباسهای آستین بلند نخی و کلاههای لبهدار به آنها بپوشانید و با نظر پزشکشان هم از ضدآفتابهای مناسبی استفاده کنید.
۱۰ کرم ضدآفتاب با SPF۱۵ یک چتر بزرگ فقط میتواند سایهای برایتان فراهم کند که جلوی اشعه UVB آفتاب را میگیرد، اما برای محافظت در برابر اشعه UVA لازم است در کنار چتر، از کرم ضدآفتاب هم استفاده کنید.
۱ ۱) غلط. تمام افراد از سفیدپوست گرفته تا سیاهپوست و زردپوست، باید برای محافظت از پوست خود در مقابل اشعههای مضر خورشید، از کرمهای ضدآفتاب استفاده کنند. تیره بودن پوست نمیتواند دلیل موجهی برای استفاده نکردن از محصولات ضدآفتاب باشد.
۱۲) درست. لباسهای تیره بیشتر از لباسهای روشن و نازک میتوانند از پوست ما در برابر اشعههای مضر آفتاب محافظت کنند. اگر لباسی را در نور گرفتید و طرف دیگر آن را ندیدید، یعنی برای پوشیدن در برابر آفتاب مناسب است.
۱۳) غلط. عینکهای استاندارد و محافظ در برابر اشعه UV خورشید میتوانند اثر یکسانی روی سلامت چشم و پوست اطراف چشمهایمان داشته باشند و رنگ شیشه آنها تاثیری در قدرت محافظتشان ندارد.
۱۴) تمام موارد. ناپروکسین، قرصهای پیشگیری از بارداری، برخی داروهای ضدافسردگی و کنترل دیابت، تیازید دیورتیک، تتراسایکلین و بسیاری از آنتیبیوتیکها میتوانند حساسیت پوست شما را در برابر نور آفتاب افزایش دهند، بنابراین اگر این داروها را مصرف میکنید، هنگام خروج از منزل، استفاده از کرم ضدآفتاب و دستکش و کلاه را فراموش نکنید.
ترجمه: لیلی افروغ
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست